PlusZes tips

Vaker platzak dan je lief is? Het huishoudboekje biedt soelaas

Zit je aan het eind van de maand vaak krap bij kas en heb je geen idee waar je die zuurverdiende centen aan hebt uitgegeven? Het ouderwetse huishoudboekje – nu ook digitaal en per app – is de oplossing.

Kaj van Arkel
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat kosten de boodschappen? Welke abonnementen en verzekeringen heb je allemaal? Wat geef je uit aan kopjes koffie onderweg? En hoeveel ben je kwijt aan gas en licht? Er zijn maar weinig mensen die precies tot op de euro ­weten wat er maandelijks allemaal van hun bankrekening wordt afgeschreven.

Een huishoudboekje kan helderheid verschaffen. Daarmee houd je zicht op alle ­inkomsten en uitgaven, waardoor je ook snel ziet waarop je kunt besparen. Maar hoe doe je dat, een huishoudboekje maken en bijhouden? En hoe houd je het vol? Zes tips van Stephanie Hesterman, ­bespaarexpert bij Budgetcoach.nl.

1. Kies je eigen huishoudboekje

Een kasboek bijhouden kan ouderwets op papier of in een Excelbestand, maar er zijn ook tal van apps en online tools. Voorbeelden zijn MijnGeldzaken (online, basisversie gratis), Dyme (app, gratis) en Davilex Cash Personal (online, betaald).

Een aantal digitale huishoudboekjes wordt aangeboden door banken, zoals de Grip-app van ABN Amro. Het voordeel daarvan is dat al je inkomsten en uitgaven via je bankrekening automatisch worden gecategoriseerd. Vaak hebben apps ook de mogelijkheid om een spaardoel in te stellen.

Op de website van Wijzer in Geldzaken, een initiatief van de rijksoverheid, vind je een overzicht van de verschillende digitale huishoudboekjes. Niet alle kasboeken zijn gratis en voor extra opties moet vaak worden bijbetaald. Let ook op of je bank de app of tool ondersteunt, want dat is niet altijd het geval. Voor het bewaren van kassabonnen en facturen bestaan allerlei apps, zoals MijnKassabon en Klippa. Open de app, scan de bon in met de camera en de ‘schoenendoosadministratie’ kan de deur uit.

2. Deel alle inkomsten en uitgaven in

De meeste uitgaven betalen we tegenwoordig met onze betaalpas. En de vaste uitgaven en inkomsten gaan vaak automatisch via de betaalrekening. Daarmee krijg je via de app van je bank of online al een aardig overzicht van wat er zoal uitgaat en binnenkomt. Vervolgens kun je alles categoriseren, waarbij je het zo gek en gedetailleerd kunt maken als je zelf wilt.

“Een belangrijke categorie is inkomen,” zegt Hesterman. “Daaronder vallen het nettosalaris, eventuele alimentatie, bijverdiensten, reiskostenvergoeding en toeslagen, zoals zorg- en kindertoeslag. Ook kun je een categorie ‘wonen’ maken, met daarin de hypotheek- of huurlasten, servicekosten, woonverzekeringen en de kosten voor ­water en energie.”

“Maar denk bijvoorbeeld ook aan de categorie ‘mobiliteit’, met posten voor verzekering, wegenbelasting, brandstof, onderhoud en openbaar vervoer. Onder de categorie ‘connectiviteit’ kun je de kosten verzamelen voor internet, bellen en tv. ­Onder ‘huishouden’ vallen posten als boodschappen, huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, kleding en dierenvoer.”

3. Vergelijk je uitgaven met die van anderen

Als je alles op een rijtje hebt, is het mogelijk om je uitgavenpatroon te vergelijken met dat van vergelijkbare huishoudens. Geef je meer of minder uit aan eten, kleding of energie? Het Persoonlijk Budgetadvies van Nibud is een hulpmiddel om inzicht in je ­inkomsten en uitgaven te krijgen. Deze gratis rekentool laat zien waar je geld blijft en hoe je het doet in vergelijking met anderen. De tool toont ook wat er gebeurt als je gaat bezuinigen en geeft tips hoe dat te doen.

4. Maak een bespaarplan

Het huishoudboekje maakt duidelijk op welke uitgaven je kunt besparen. Dat maakt het gemakkelijk om een bespaarplan te ­maken. “Neem verzekeringen,” geeft Stephanie Hesterman als voorbeeld. “Mijn cliënten weten vaak niet waarvoor ze allemaal verzekerd zijn en geven dus onnodig geld uit. Hetzelfde geldt voor abonnementen en loterijen. Maar je kunt ook besparen op de energierekening. Veel huishoudens stappen nooit over, terwijl dat jaarlijks aardig wat kan opleveren. Het loont om aanbieders te vergelijken.”

5. Kies een spaardoel en reserveer geld

Besparen is gemakkelijker en leuker met een duidelijk spaardoel. Dat kan een vakantie zijn, maar ook een verbouwing of het ­aflossen van schulden. “Een doel voor ogen hebben is enorm belangrijk,” benadrukt Hesterman. “Dat motiveert om uitgaven te minderen en het huishoudboekje consequent bij te houden. Geld besparen wordt op die manier een sport in plaats van een moetje.”

Een goed huishoudboekje blikt niet alleen terug, maar kijkt ook vooruit. Daarom is het verstandig om maandelijks een vast bedrag te sparen voor zogeheten reserveringsuitgaven: belangrijke uitgaven die niet regelmatig voorkomen. Denk aan het vervangen van een kapotte wasmachine, het plegen van acuut onderhoud aan het huis of het ­eigen risico van de ziektekosten. “Het ­gemakkelijkste is om hiervoor maandelijks via automatische overschrijving een vast bedrag naar je spaarrekening over te ­maken.”

6. Betrek je partner erbij

Een huishoudboekje bijhouden kan in je eentje, maar als je samen een huishouden hebt is het handiger om het met z’n tweeën te doen. Op die manier heb je meer zicht op wat er maandelijks allemaal binnenkomt en uitgaat. Hesterman raadt partners aan om een gezamenlijke rekening te nemen, waarop beiden maandelijks geld storten en waarvan automatisch de vaste lasten worden afgeschreven.

“Het is belangrijk om je partner erbij te ­betrekken, dan heb je namelijk samen ­inzicht. We zien bij stellen regelmatig dat er maar één persoon verstand heeft van financiële zaken. Als diegene wegvalt, om wat voor reden dan ook, komt de achterblijver vaak in de problemen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden