V Bar van de kaart

Een wijnbar die hotspot wil worden, kan niet alleen bogen op een open haard. Foto Floris Lok. Beeld
Een wijnbar die hotspot wil worden, kan niet alleen bogen op een open haard. Foto Floris Lok.

Buiten is het 31 graden, maar binnen brandt de open haard. ''Als die aan is, komt het nieuwe interieur beter tot zijn recht,'' verklaart de jonge barvrouw van de V Bar & Lounge, die sinds half april onderdeel uitmaakt van het hotel Park Plaza Vondelpark.

Voor die tijd zat er een klassieke hotelbar. Daar dronken de gasten nog snel even een beginbiertje of juist een nachtmutsje. Maar de nieuwe hotelmanager heeft ingezet op een plek die juist ook een hotspot voor omwonenden moet worden.

Dus ging het interieur op de schop en werd dat ingevuld met Duur-Zuid designmeubels. Geflatteerd door het schijnsel van de open haard zie ik de Bubble Chair van Eero Aarnio, de Igloo van Cappellini en Showtime van Jaime Hayon. Een heel eigen lichtarchitectuur, van blauw en rood, is bedacht voor het barmeubel. Het pronkstuk is gemaakt van gecrushte aluminium blikjes met een blad van doorzichtige perspex.

Maar met alle respect voor het haardoranje en het ledlicht-blauw en -rood, ik ben vooral geïnteresseerd in het rood, het wit en de rosé van de V Bar. Want, zo is mij beloofd, 'het is een wijnbar waar je zestien prachtige wijnen per glas en ook lekkere hapjes kunt krijgen'.

Met het laatste zit het wel goed. Er zijn koude en warme 'bites', en het aanbod ziet er aantrekkelijk uit. Bovendien zijn alle namen correct geschreven, alhoewel de kaas Tête de Moine heet en niet tete de moine.

Bij de letterlijke invulling van de wijnkaart gaat het echter mis. Oogstjaren ontbreken, herkomstgebieden worden soms wel en dan weer niet vermeld en namen staan fout geschreven. Wie zijn wijnaanbod serieus neemt, zorgt dat dit foutloos op de kaart staat. Kleine moeite, lijkt mij.

Dat geldt zeker ook voor het neerzetten van de glazen. Nooit op z'n kop! Dan gaan ze ruiken naar de plank waarop ze staan.

Maar hoe zit het nu met die zestien wijnen zelf? In het vershoudtapsysteem bevindt zich een wat braaf assortiment rood en wit uit de nieuwe en de oude wereld. Ook zijn er drie rosés, waarvan ik de huiswijnversie overweeg: een Spanjaard uit Navarra. Het oogstjaar 2007 voorkomt dat echter. Rosé smaakt jong het lekkerst en 2009 is allang beschikbaar. Misschien een glas Champagne dan maar? Maar die gaan alleen per fles.

Kortom, de V van V Bar staat nog niet voor voldoende. Een wijnbar die hotspot wil worden, kan niet alleen bogen op een open haard. (HAROLD HAMERSMA)

Top of over de kop
Afgelopen zaterdag las ik in onze krant dat er alweer een Mijn tent is top-restaurant over de kop is gegaan: Amiral in Apeldoorn. Ik ken dat restaurant, want in die tv-serie vormde ik met Ronald Hoeben de vakjury. Het was een ambitieuze zaak waar 'mooi' gewerkt werd.

In het curriculum van chef-kok Josua Oechies las ik dat hij nog bij Jonnie Boer in de keuken van De Librije had gestaan. Nu geldt dat ook voor mij, maar dat is geen enkele garantie voor een sterwaardige maaltijd.

Ik moest aan Oechies denken bij een wijn uit Ribera del Duero. Achterop deze Aalto 2007 lees ik dat dit 'een project is van een van de voormalige wijnmakers van Vega Sicilia', zo'n beetje De Librije op het gebied van Spaanse wijn. Door dat ene zinnetje verwijderde ik argwanend de kurk.

Maar gelukkig bleek de wijnmaker niet alleen in de wijnmakerij te hebben gestaan, maar daar ook donders goed te hebben opgelet. Aalto is een prachtige tinto. Afkomstig van tussen de veertig en honderd jaar oude stokken. Geurend naar exotische specerijen en toast. Gevuld, stevig en ruig-zacht. Blauwe pruimen, cassis, bramen. Kost wel € 31,00, maar zal hoge ogen gooien in de serie Mijn wijn is top.

www.spanjewijn.nl
Park Plaza Vondelpark, Koninginneweg 34-36. 6646 111

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden