PlusStraatbeeld

Utopia: de Sarphatistraat is een fietsstraat geworden

De Sarphatistraat lijkt een soort utopia: een Amsterdam waar ronkende motoren worden geweerd, en ruimte wordt gegeven aan tevreden trappende fietsers.

Hans van Lissum
Waarschuwingsschildering op de autoluwe Sarphatistraat Beeld Jesper Boot
Waarschuwingsschildering op de autoluwe SarphatistraatBeeld Jesper Boot

Het zal u wellicht nog niet zo opgevallen zijn, maar langzaamaan wordt de auto uit Amsterdam geweerd. Parkeertarieven rijzen de pan uit, de grachtengordel wordt binnenkort naar alle waarschijnlijkheid autoluw, en sinds kort zijn er ook straten waar de auto 'te gast' is. Dat zijn straten waar fietsers enthousiast worden onthaald, en auto's oogluikend worden getolereerd, zij het niet bepaald van harte.

Lekker scheuren door de Sarphatistraat kunt u sinds kort bijvoorbeeld vergeten. Dat is sinds kort dus zo'n zogeheten fietsstraat, waar je als automobilist beschaamd en met samengeknepen billen met dertig kilometer per uur overheen mag boemelen, terwijl fietsers u schaterlachend passeren terwijl ze een lange neus maken of een middelvinger opsteken.

Rustiger en kalmer
Het staat ook duidelijk in het asfalt gedrukt: "Fietsstraat. Auto te gast", waar een wit mannetje op een fiets pontificaal voor een roodgekleurde auto fietst. En het wordt nog sterker: bij het Alexanderplein is er met haaientanden voor gezorgd dat fietsers voorrang hebben op auto's.

Dat is nogal een omschakeling, maar naar alle waarschijnlijkheid een voorbode: auto's hebben op een zeker moment niet zo veel meer te zoeken in de toch al hysterisch drukke stad.

Ondanks dat werkt het allemaal wél. De Sarphatistraat is rustiger en kalmer. Het is ook wel prettig dat die auto's een beetje uit het centrum worden geweerd. Het lijkt een soort utopia: een Amsterdam waar ronkende motoren worden geweerd, en ruimte wordt gegeven aan tevreden trappende fietsers.

Scootervrije zone
Daar is Amsterdam uiteindelijk een veel geschiktere stad voor: we hébben het al zo druk met die bierfietsen, diagonaal de straat overstekende toeristen en wat dies meer zij.

Als we dan toch bezig zijn: zou het niet heerlijk zijn als de vermaledijde scooter eens uit de stad zou worden geweerd? Het is niet ondenkbaar dat dat eens zal gebeuren: dat metalige wespengeluid van die langsrazende dingen - om gek van te worden. Je zou liever willen dat een straat als de Sarphatiestraat een scootervrije zone werd dan een autovrije zone.

Maar je weet maar nooit, wellicht is er nog hoop en wordt Amsterdam zowel een auto- als scootervrije zone. Wederom: een soort utopia. Maar de heerlijkheid van het idee ervan is niet te ontkennen.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Fietsstraat

Waar Sarphatistraat

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden