PlusOpen tijdens corona

Uitvaartmuseum Tot Zover: ‘Donateurs krijgen schilderij een dag thuis’

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de gedeeltelijke lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Uitvaartmuseum Tot Zover. Directeur Guus Sluiter (53) brengt een stukje van het museum bij de bezoeker thuis.

Sietske Kleijwegt
null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw museum?

“Meestal organiseerden we speciale rondleidingen, lezingen of voorstellingen om het museumbezoek te verdiepen, maar dat is nu niet mogelijk op die manier. Op dit moment is het museum alleen open voor privé­bezoeken en is onze tentoonstelling Eat Love Die digitaal te bewonderen, maar dat heeft natuurlijk gebreken. Digitaal heb je geen échte ervaring en dat missen wij.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“We zijn nu bijna helemaal gesloten, en dat is voor de vrijwilligers zwaar. We zoeken naar duurzame oplossingen die op de lange termijn werken, want we houden er rekening mee dat deze gedeeltelijke lockdown langer gaat duren. De vrijwilligers staan te springen om het café weer open te kunnen doen met een to go-functie, maar we zijn nog aan het kijken of dat mogelijk is. We willen een oplossing die voor de vrijwilligers goed werkt en nog een tijd mee kan gaan, zodat we niet elke keer onze strategie hoeven aan te passen.”

Nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Een Nicolaes Maes wordt gerestaureerd en als je meer dan 500 euro doneert, krijg je het Nederlandse meesterwerk een dag thuis. Hiervoor werkte ik bij een ander museum en daar zou zo’n voorstel onbespreekbaar zijn gebleven. Bij Museum Tot Zover is dat niet het geval en kan ik mensen deze unieke kans bieden. Zo brengen we een klein stukje van het museum naar de bezoeker.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Dit soort oplossingen helpt enorm. We bellen onze vrijwilligers regelmatig op, zodat zij in deze moeilijke tijd betrokken blijven bij het museum. Ook posten we veel online om de bezoekers op de hoogte te houden en aan het denken te zetten.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Als alles weer mag, ga ik zo snel mogelijk een feestje bouwen voor onze medewerkers en vrijwilligers. Die hebben het wel verdiend.”

Uitvaartmuseum Tot Zover

Kruislaan 124

totzover.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden