PlusAgenda

Uittips: Drukwerk, de eerste KinderKunstBiënnale, een musical over Lady Di en Dune

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Concert: The Kik
Het nieuwe, akoestische album van The Kik heet Zonder prik. Zonder elektriciteit dus. Of, in populairder terminologie: Unplugged. Het Rotterdamse vijftal, dat op z’n vorige album Yin juist de synthesizer aan de borst had gedrukt, speelt op de plaat nieuwe versies van eerder materiaal, maar dan zónder de drijvende sixtiesbeat.
Zaterdagavond, 19.00 uur en 21.30 uur, Paradiso

Klassiek: Janine Jansen
Zijn Vivaldi’s Vier Jaargetijden wat Bohemian Rhapsody voor de Top 2000 is? Knap en herkenbaar, maar tegelijk ook sleets en voorspelbaar? Niet volgens violiste ­Janine Jansen. ‘Vivaldi is elke keer anders,’ is de stelling waarmee ze dit dubbelconcert begeleidt. Ze speelt zijn Lente en Zomer tijdens het eerste optreden en de Herfst en Winter in deel twee.
Zondag, 19.00 uur en 21.15 uur, Concertgebouw

Concert: Drukwerk
‘Je loog tegen mij/Alsof ik een kind was/Geloof dat je dacht/Dat ik ­helemaal blind was...’ Zijn er cafégangers te vinden die die tekst van Drukwerk nooit meebrulden op een avond waarop het aantal consumpties gelijke tred hield met de oplopende sfeer? De smartlap werd dit jaar 40 jaar oud. Prima gelegenheid om nog eens te genieten van het repertoire van de Amsterdamse band rond zanger annex rondvaartbootkapitein Harry Slinger.
Zondag, 20.30 uur, Paradiso

Expo

Luka Kurashvili: The Smokers
Om de wereld achter de tastbare omgeving te bereiken, haalt Luka Kurashvili de realiteit door een paar filters. Hij legt personen en composities vast op foto, waarvan hij ­uitsnedes vertaalt naar verf op doek. Die schilderijen worden in een volgende stap weer uitvergroot en verrijkt met dromerige landschappen. In zo’n setting ­krijgen een­voudige voorstellingen een bijna mythische lading.
T/m 23 oktober in Ten Haaf ­Projects, Recht Boomssloot 63

Sohrab Hura: Spill
Sohrab Hura vergelijkt zijn kunstwerken met bladzijden in een boek. Je kunt er eentje apart tot je nemen, maar het is beter om lekker te bladeren en dwarsverbanden te zien. Dat gebeurt in de overzichtstentoonstelling Spill, met werk uit de afgelopen vijftien jaar. Te zien is hoe Hura’s fotografie zich heeft ontwikkeld van documentair via dagboekaanpak tot zelfreflexief hyperrealisme dat vraagtekens zet bij het maken van beelden.
T/m 5 december in Huis Marseille, Keizersgracht 401

Allart van Everdingen: Het ruige landschap
Hou het Stedelijk Museum Alkmaar in de gaten voor kleine, interessante tentoonstellingen in de luwte van het grote kunsthistorische geweld. Zoals nu de allereerste overzichtstentoonstelling van de lokale zeventiende-eeuwse meester ­Allart van Everdingen. Op jonge leeftijd ondernam hij een reis naar Noorwegen, die een levenslange inspiratiebron bleek. Schilderijen met ongerept woud, blokhutten en woest water zijn geleend van onder andere het Mauritshuis, de Alte Pinakothek München en het Montreal Museum of Fine Arts.
T/m 16 januari in Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar

Aimée Zito Lema: Weg die muur!
De Spaarndammerbuurt stond altijd al bekend als een rode wijk waar de actiebereidheid hoog is. Een kolfje naar de hand van Aimée Zito Lema, die zich op de Rijksakademie al ­verdiepte in archieven die ­sociaal verzet documenteren. In de Spaarn­dammerbuurt werd niet ­gekeken op een spandoek meer of minder. Op één ervan stond ‘Weg die muur!’ en dat is nu de titel van een wandelroute langs 41 adressen waar op gordijnen archiefbeelden en citaten uit interviews met bewoners te zien zijn. QR-codes geven toegang tot informatie.
T/m 17 oktober in de Spaarndammerbuurt en Houthaven, routekaart verkrijgbaar hij Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45

Philip Akkerman: Self-Portrait 2021 No. 46. Beeld Philip Akkerman
Philip Akkerman: Self-Portrait 2021 No. 46.Beeld Philip Akkerman

Philip Akkerman: Van een gek, voor een gek
Philip Akkerman schildert al veertig jaar zichzelf. Die beperking geeft hem grote vrijheid. Zijn gezicht is een canvas waarop hij alle denk­bare stijlen en vormen kan loslaten, soms tot het randje van herkenbaarheid. Met zijn nieuwe werk plaatst Akkerman zich in de schildertraditie die teruggaat tot de late middeleeuwen, toen een particuliere kunstmarkt ontstond en ‘de ene gek iets maakte voor de andere gek’. Bij wijze van protest tegen de museale white cube die het menselijke uit de kunst perst, heeft Akkerman de galerie getransformeerd tot een huiselijke omgeving.
T/m 16 oktober in Torch Gallery, Lauriergracht 94

Kind

Tentoonstelling: KinderKunstBiënnale
Gisteren ging de eerste Amsterdamse KinderKunstBiënnale van start in OBA Oosterdok. Leerlingen van 40 Amsterdamse basisscholen nemen bezoekers mee in 35 ­kunstprojecten, verdeeld over vijf thema’s: ‘Amsterdam, mijn stad’, ‘wonderkamer,’ ‘stromend blauw,’ ‘dit ben ik-dit zijn wij’ en ‘herdenken & vieren’. Naast de kunstwerken zijn er voorstellingen en workshops.
T/m 31 oktober, 8.00-22.00 uur, weekends en herfstvakantie 10.00-20.00 uur OBA Oosterdok, derodeloperopschool.nl

Theatervoorstelling: Over een kleine mol... (2+)
Deze 40 minuten durende voorstelling voor de allerkleinsten gaat over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Een bijna woordloze slapstickvoorstelling van jeugdtheatercollectief Meneer Monster, bekend van onder andere De Gruffalo en De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. Naar het boek van Wolf Erlbruch en Werner Holzwarth.
Zondag, 13.00 en 15.00 uur, v.a. €15, DeLaMar West

Theater

Stephanie Louwrier: Show must go on
De eerdere kennismaking op De Parade werd Amsterdam door de neus geboord door corona, maar de voorstelling is nu te zien in het theater. Een energieke, persoonlijke en muzikale onewomanshow over leven zonder alcohol. Louwrier ­onderzoekt met een goede dosis zwarte humor hoe je het leven kan vieren met een cola in je hand. Met muzikant Christiaan Verbeek.
Try-outs vandaag in Hoofddorp, dinsdag in Theater ­Bellevue, première 22 ­september, viarudolphi.nl

Medialane/Theateralliantie: Diana & Zonen
Geen bewerking, maar een gloednieuwe Nederlandse musicalproductie over the people’s princess. Het script van Dick van den Heuvel schakelt tussen het stormachtige liefdesverhaal van de jonge Lady Di en prins Charles en de romance van hun zoon Harry met Meghan Markle. Is er in al die jaren eigenlijk wel iets ver­anderd? Een koninklijk liefdesverhaal ‘over rivaliteit, schuld en romantiek’. Marlijn Weerdenburg en Brigitte Heitzer wisselen elkaar af als Diana, Freek Bartels is elke avond Harry.
DeLaMar Theater, tot eind van het jaar

AchterdebergProducties: Third Space
Locatievoorstelling met verhalen van landverhuizers en thuisblijvers over reizen en (imaginaire) steden. In een meertalig samenspel nemen de acteurs je mee langs denkbeeldige plaatsen, geïnspireerd op Le città invisibili (De onzichtbare steden) van Italo Calvino. De makers willen hun publiek graag aan het denken zetten over begrippen als ‘thuis’, ‘taal’ en ‘gastvrijheid’.
Zaterdag 18 en zondag 19 september, Erasmus­park, 14.00 en 16.30 uur, ­podiummozaiek.nl

Odette, Kater en de Lul. Beeld Lisa Schamlé
Odette, Kater en de Lul.Beeld Lisa Schamlé

La Isla Bonita/Frascatiproducties: Odette, Kater en de Lul
Na de succesvolle voorstellingen La Lucha Libre, Atlantis en De ­Managers maakte het eigenzinnige performancecollectief een duister, erotisch en dystopisch toekomstsprookje. Een fysiek onderzoek naar de toekomst van seksualiteit en voortplanting – met het oog op ­naderende technologische vernieuwingen. Mara van Vlijmen (van theatergroep De Warme Winkel) doet de eindregie.
T/m 25 september, Frascati, ­frascatitheater.nl

Film

Denis Villeneuve: Dune
Na eindeloos corona-uitstel is de nieuwe verfilming van Frank Herberts scifi-klassieker, over een ­adellijke jongen die voorbestemd is voor een grootse toekomst, dan eindelijk te zien. Het wachten is daarmee echter nóg niet voorbij, want dit is pas deel één; de vervolgfilm staat voor volgend jaar op de rol.
Te zien in: FC Hyena, Kriterion, De Filmhallen, De Uitkijk, City, Arena, Tuschinski, Pathé Noord, Studio/K

Aneil Karia: Surge
Joseph, beveiliger op vliegveld Stansted in Londen, lijkt de rust zelve – tot hij het niet meer aankan. Ben Whishaw schittert als de tikkende tijdbom die bezwijkt onder de eindeloze druk van de moderne wereld.
Te zien in: Eye Filmmuseum, City

Céline Sciamma: Petite maman
In 2019 overdonderde Sciamma met het magistrale Portrait de la jeune fille en feu, een film die volledig draait om ‘de blik’. Datzelfde geldt voor opvolger Petite maman, een buitengewoon bescheiden film die toont hoe de achtjarige Nelly haar moeder als kind ontmoet. ­Sciamma verspilt geen tijd aan een uitleg van de totstand­koming van die raadselachtige, bijna mythische ontmoeting. Het gebeurt gewoon. Door Nelly’s ­accepterende kijk op dit treffen te volgen, maakt Sciamma ruim baan voor de prachtige, intieme, minimalistische observaties over kind en ouder zijn, over wie voor wie zorgt, over de toekomst en over dromen van het verleden.
Te zien in: Eye Filmmuseum, De Filmhallen, Het Ketelhuis, Rialto, Kriterion

En ook

Lezing: Huren met kuren
Tijdens het Woonprotest van ­afgelopen zondag werd wel duidelijk dat niet alle Amsterdammers blij zijn met de huizenmarkt en het woonbeleid van de stad. Hoewel het debat voornamelijk gaat over hoge vraag- en huurprijzen, is het ook met de woon­omstandigheden vaak slecht ­gesteld. Uit een onderzoek van De Balie Live Journalism blijkt dat bijna een kwart van de Amsterdammers last heeft van schimmel, houtrot, ongedierte, ­lekkages of andere kuren in huis. In een ­lezing wordt met ­bewoners en politici ingegaan op dit thema.
Zondag 19 september, 19.30 uur, De Balie

Voorstelling: George & Eran worden veganisten
Zeven dagen per week vlees eten kan echt niet meer, vinden ook ­wereldverbeteraars George & Eran. Na George & Eran lossen wereldvrede op en George & Eran worden racisten richten ze hun pijlen dit keer op de bio-industrie. Want in tijden van stijgende zeespiegels, overconsumptie en vreemde virussen vinden ze het tijd worden hun eigen verantwoordelijkheid voor het klimaat en de voedselindustrie te nemen. Dat doen ze met Eline van Gils en Nazanin Taheri in deze komische voorstelling.
T/m 23 december, première ­donderdag 23 september om 20.30 uur, De Meervaart

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden