PlusInterview

Uitgecheckt: conciërge Aad van den Berg neemt na 28 jaar afscheid van het Amstel Hotel

Conciërge Aad van den Berg neemt na 28 jaar afscheid van het Amstel Hotel. Beeld Dingena Mol
Conciërge Aad van den Berg neemt na 28 jaar afscheid van het Amstel Hotel.Beeld Dingena Mol

Ruim 28 jaar liep Aad van den Berg (66) de benen uit zijn lijf voor de gasten van het Amstel Hotel. Sinds maandag is de vader aller Amsterdamse conciërges met pensioen. ‘De gasten moeten voelen dat je van ze houdt.’

Dylan van Eijkeren

Zo rustig als het nu is, heeft Aad van den Berg het in zijn 28 jaar als chef conciërge van het Amstel Hotel nog niet gezien. De bar is verplaatst, op een goede nacht zijn er twintig kamers bezet, receptie en conciërge zijn samengevoegd achter een plexiglas scherm. Allemaal tijdelijk natuurlijk, maar het zal desalniettemin het decor zijn van Van den Bergs afscheid van Amsterdams voornaamste hotel.

Sinds de grote heropening, in 1992, werkt Van den Berg al in het Amstel Hotel. Vrijdag was zijn laatste dag. Bijna drie decennia diende hij de zaak. “Het is een geweldig fijn hotel, met allemaal leuke collega’s. Ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan.”

Van den Bergs zuster en zwager hadden een hotel in Hoofddorp, waarin hij opgroeide: “Ik was er niet weg te slaan.” Hij deed de MTS voor vliegtuigbouw, want hij ­wilde zo graag bij vliegtuigbouwer Fokker werken. Maar: “Techniek bleek toch niet helemaal mijn ding te zijn, ik hield meer van mensen en gezelligheid.”

Vervolgens leerde en werkte hij in hotels in Londen, Parijs en Berlijn, en was hij maître d’ in twee Londense restaurants – werk dat Van den Berg zwaar viel door de vele uren die hij moest maken. Hij was blij terug te keren naar Amsterdam. “Parijs, Londen en ook Berlijn zijn steden die veel tijd kosten. In Amsterdam ben je op de fiets in een half uurtje overal, helemaal van Oost naar West, dat vind ik zo heerlijk.”

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Voor hij zijn entree in het Amstel Hotel maakte, werkte Van den Berg nog even als directiekelner bij ABN Amro in het gebouw dat nu bekendstaat als De Bazel; hij verveelde zich er een ongeluk. “Als ik twee koppen koffie op een dag serveerde, was het veel.”

Wat doet een chique hotelconciërge eigenlijk, behalve gasten vriendelijk groeten?

“Britten, Amerikanen en Aziaten kennen hier in Amsterdam heg noch steg. Om die mensen een beetje wegwijs te maken, hebben hotels zoals dit een mannetje en dat ­mannetje heet conciërge.”

Vanochtend nog kreeg hij een e-mail vanuit een ver buitenland: wat er in augustus 2021 te doen is in Amsterdam? “Daar zijn we voor, maar dit is wel erg lang tevoren, ik dacht: nou, die heeft er wel zin in, zeg.”

“Mensen komen naar het Amstel omdat ze graag herkend worden, omdat ze vertroeteld willen worden. Ik heb dat zelf ook: als ik uit eten ga vind ik het prettig als de bediening me kent, dat ze weten wat ik graag eet. De mensen die het Amstel Hotel binnenstappen moeten voelen dat je van ze houdt, dat het hier een feestje betreft. En dan moet je het voor hen nog specialer proberen te maken – hup, een schepje erbovenop. Je wilt bereiken dat ze hun verblijf nooit meer vergeten.”

In de Royal Suite van 116 vierkante meter, uitkijkend over de Amstel, voelt Van den Berg even aan de wandbekleding. “Het is allemaal even mooi hier, maar uiteindelijk zijn het de mensen die het maken. Zonder die mensen is het Amstel ook maar gewoon een stenen gebouw met gordijntjes en tapijtjes.”

Beroemde gasten en hun wensen, klap eens uit de school?

“Ik heb zoveel gekke verzoeken gehad dat niks meer gek is, van een heel eigen keuken tot nieuwe vloerbedekking. Ik ben eraan gewend geraakt.”

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

“Uiteindelijk heb ik niet veel contact met die heel beroemde mensen gehad, dat loopt allemaal via hun ­persoonlijke assistenten. Maar dit kan ik wel zeggen: nee ­verkopen we in principe niet, nooit, al zijn sommige dingen moeilijk te regelen. Neem het Anne Frank Huis, daar werken ze met tijdslots. Ongelooflijk veel van onze gasten willen erheen, dat is lastig. ’s Ochtends probeer je dan vrijgekomen kaartjes te regelen. Vaak lukt dat, vaker niet. Met alle andere conciërges in Amsterdam hebben we een groepsapp waarin we elkaar vragen: ‘Kaartjes over?’ Dan lukt het soms toch, maar het Anne Frank Huis is echt een uitdaging.”

Het vaakst werd Van den Berg gevraagd om restauranttips. “In alle jaren dat ik hier heb gewerkt, is de prijs van een restaurant nog nooit een probleem geweest. Mensen die hier slapen, willen toch het beste dat Amsterdam te bieden heeft.”

Wat is uw belangrijkste daad sinds 1992?

Van den Berg loopt door de lobby waar een fiks borstbeeld van Samuel Sarphati staat, de arts, ondernemer en filantroop die opdracht gaf tot de bouw van het Amstel Hotel, en gaat er fier naast staan. “Als het aan mij lag, zou onze stad Sarphati wel wat meer mogen eren. Hij was een allochtoon, van Joodse komaf, die de nodige tegenslagen heeft gehad. Ook in het idee van dit hotel geloofde eigenlijk niemand, maar Sarphati was een doorzetter.”

Sarphati’s criticasters kregen aanvankelijk – in 1867 – gelijk: toerisme bestond nog amper, Amsterdammers hadden geen behoefte aan een hotel. Toen een fysiotherapeut, dr. Metzger, zijn o zo vernieuwende praktijk in het hotel begon, veranderde dat: ineens stonden keizerin ­Sissi, de koning van Zweden en de koning van Roemenië op de stoep, en even later opende het Amstel zelfs dependances, onder meer aan de Weesperzijde.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Van den Berg: “Sarphati, met zijn Paleis voor Volksvlijt en zijn broodfabriek voor arme mensen, was echt een vernieuwer. Toen ons hotel vier jaar geleden 150 jaar bestond, zei ik: eigenlijk moeten we een borstbeeld van Sarphati pontificaal in de hal hebben. Toen heb ik beeldhouwer Kees Verkade gebeld, vaste gast hier, en die kwam meteen de volgende ochtend koffiedrinken. Drie maanden later stond het beeld in de hal.”

Achter dat 28-jarige dienstverband moeten we eigenlijk maar niet te veel zoeken, zegt Van den Berg: “Conciërge is een van de leukste beroepen in een hotel, conciërges ­wisselen ook niet zo snel van baan. We kennen maar een minimaal verloop, het minst van alle afdelingen in de hotelbranche. We vormen toch een beetje het gezicht van een hotel voor de gasten.”

Wat gaat u na deze laatste week doen?

“Veel reizen door Europa, fietsjes achterop de auto, van hotel naar hotel.”

Het Amstel Hotel organiseert sedert de recente, post-corona heropening stadsrondleidingen met onder anderen Van den Berg als gids. “Dat blijf ik doen, net als rondleidingen door het hotel. Zo is mijn vertrek toch niet helemaal definitief.”

Vijfsterren stadstips

- Varen: “Huur een bootje, dat is niet duur, en dat is ook niet moeilijk want je kent de grachten al of je navigeert met je telefoon. Zelfs onze meest verwende gasten, mensen die echt wel wat gezien hebben in hun leven, komen het gelukkigst terug vanaf een bootje, ook Mick Jagger en Bono.”

- Wandelen: “Ga niet op de fiets, niet met het ov, maar loop zigzaggend door de stad. Er zijn zoveel plekken waar je anders niet komt. Amsterdam heeft 45 hofjes, hoeveel kent u er?”

- Eten: “Ik hou van Aziatisch eten en ik hou ervan als mensen weten wat ik graag eet. Bij de Chinees Dynasty is het menu al 35 jaar onveranderd, net als het personeel, en ik denk dat bij de Japanner Akitsu ook al 30 jaar hetzelfde op de kaart staat. En de eigenaar groet je nog steeds met niet meer dan een bescheiden knikje.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden