Plus

Uitgaan tot middernacht steeds populairder

De clubavond die om 19 uur begint en rond middernacht stopt, is populair. 'Het mooie is dat je de dag erna niet brak bent.'

In Amsterdam en omgeving poppen steeds meer feestjes op die al rond middernacht weer afgelopen zijn. Beeld Michiel Spijkers
In Amsterdam en omgeving poppen steeds meer feestjes op die al rond middernacht weer afgelopen zijn.Beeld Michiel Spijkers

De partyfoto's op de Facebookpagina van het laatste Frits Amsterdamfeestje zijn genomen in Roest. De reusachtige loods is afgeladen met knappe, jonge, feestende mensen; er wordt gedanst, gedronken, geposeerd.

Niets verrassends aan, behalve dat de foto's niet zijn ­genomen om twee uur 's nachts, maar om acht uur 's avonds. En dat dit uitzinnige feestje om klokslag twaalf weer is afgelopen.

In Amsterdam en omgeving poppen steeds meer feestjes op die al vroeg in de avond starten en rond middernacht weer afgelopen zijn. Borrels met dj's en een echte club­vibe, zoals Frits Amsterdam, Vrijmibo, Thirties en Seven11.

De organisatoren mikken op een nieuw soort uitgaanspubliek, dat wel graag wil uitgaan en dansen en drinken, maar geen zin, tijd of energie heeft om te wachten tot het donker is, of om nog nachtenlang door te halen.

Eten
Bij Frits Amsterdam worden ook simpele gerechten aangeboden, die zo uit het vuistje gegeten kunnen worden. "Doordat we eten aanbieden komt er al redelijk veel ­publiek uit hun werk rechtstreeks naar ons toe," zegt organisator Frits (30).

"Rond negen uur zijn we vaak al helemaal vol, tot nu waren de meeste feesten binnen de kortste keren uitverkocht. Er komen veel mensen tussen de 25 en 38 jaar op af, die met een fulltimejob wat meer waarde hechten aan hun weekend en niet per se tot vijf uur 's nachts in een club hoeven te staan."

"Er is 's nachts genoeg te doen in Amsterdam, maar op de vooravond was er nog niet zo'n groot aanbod, terwijl veel mensen het juist leuk vinden om al vroeg te gaan dansen op de deuntjes van een dj. Om vervolgens rond middernacht met een voldaan gevoel naar huis te keren."

De vroege uitgaanstrend, microclubbing genoemd, is overgewaaid uit steden als Londen en New York. Op zaterdagavond vormt zich in Manhattan al jaren een dikke rij voor de Sunset Saturday, op het dakterras van hotel Dream Downtown. Het populaire feestje waarbij op de tafels wordt gedanst begint om half zes en duurt tot de zon ondergaat om een uurtje of tien.

Berlijn
En in Berlijn, waar veel nachtclubs klokje rond geopend zijn, tref je naast de nachtbrakers en doorhalers steeds meer mensen aan die op zaterdag of zondag uitslapen om fris de dansvloer op te duiken.

In Amsterdamse clubs met een 24 uursvergunning, zoals Radion en De School, kan ook 's ochtends in plaats van 's nachts gedanst worden, op de nuchtere maag.

Het feestconcept Morning Gloryville - raven in de club nog voor je naar kantoor, school of de collegebanken gaat - is al sinds 2013 wereldwijd een hit, van Londen tot Kaapstad, en werd vorige zomer ook in Amsterdam georganiseerd.

Seven11
Marieke Noordanus (43) alias Dj Mint Beats hoorde via een vriendin over de New Yorkse Sunset Saturdays; het was precies het soort feestje dat ze hier miste. Samen met fotograaf Bieb Tuyt (44) en ondernemer Peer Besselaar (43) bedacht ze Seven11, een tweemaandelijks dansfeest op de vrijdagavond, van zeven tot elf, op wisselende locaties als Het Volkshotel, Club NL en Disco Dolly.

Noor­danus: "We zijn alle drie dol op goede beats en dansen, net als veel van onze vrienden, maar clubavonden met dj's beginnen in Amsterdam altijd zo idioot laat. Dan kom je met wat vrienden rond tien uur uit een restaurant en moet je nog twee uur wachten om ergens te kunnen gaan dansen."

"Het is vaak ook lastig om een geschikte plek te vinden waar ­iedereen zich thuisvoelt. We begonnen vorig jaar met het uitnodigen van mensen uit ons eigen netwerk: vrienden, kennissen, ouders van het schoolplein. Inmiddels zijn we vijf edities verder en komen er steeds meer vrienden van vrienden mee."

3 x vroeg pieken


Wat:
Morning Gloryville, dansen voor de werkdag aanvangt. In 2013 gestart in Londen, nu verspreid over verschillende wereldsteden.
Publiek: Iedereen, van kinderen tot senioren.
Steekwoorden: Rave your way into the day, dansen in combinatie met massage, yoga, glittermeisjes, superfood en koffie.
Muziek: House, soul, disco.
Wanneer: Het laatste feestje in Amsterdam dateert van vorig jaar, in andere wereldsteden wordt er maandelijks een georganiseerd.

Wat: Thirties, plek voor dertigers om te dansen in Haarlem en de rest van Kennemerland, maar ook in Amsterdam. Van 21.00 tot 2.00 uur.
Publiek: 25 tot 40 jaar (smokkelen mag).
Steekwoorden: Dertigers, chic, uniek, feest, dansen, cocktails, nagelstudio.
Muziek: disco, 80s, 90s en hits van nu.

Wat: Vrijmibo, de vrijdagmiddagborrel van IJburg en omstreken. Met eten, cocktails en dj's van 18.00 tot 2.00 uur op verschillende locaties.
Publiek: 25t tot 45 jaar.
Steekwoorden: borrelen, buffet voor €12,50, dansen.
Muziek: House, disco, met o.a. Dj Marcello.

Foodtrendwatcher Marjan Ippel, die Seven11 een aantal keer bezocht, vindt het feestconcept helemaal van deze tijd.

"Je kunt tegenwoordig om tien uur 's ochtends cocktails drinken en de hele dag door ontbijten. Zaken die vroeger aan een tijdstip gebonden waren, kunnen nu de hele dag door, omdat steeds minder mensen in Amsterdam volgens het klassieke 9-tot-5-patroon leven. Er zijn meer een- en tweepersoonshuishoudens, minder grote gezinnen en werktijden worden vaker zelf ingedeeld. Je opladen of ontladen - door te dansen nog vóór de werkdag begint of juist op de vroege avond - hoort daar ook bij. Waarom zou de nacht het alleenrecht hebben op feesten? Vroeg pieken is net zo leuk."

Dertigers en veertigers
Hoewel het publiek vooral uit eind-dertigers en begin-veertigers bestaat, wil Seven11 geen veertigplusfeestje worden. De muziek, disco en funk in een nieuw jasje en hits van nu, is daarom voor iedereen toegankelijk.

Nienke Weggeman (27), bezocht tot nu toe alle Seven11 feesten. "Ik ga altijd met collega's, tien tot twintig mensen tussen de 27 en 48 jaar. Ze dachten eerst dat ze er te jong of juist te oud voor waren, maar nu is iedereen om. We bestellen eerst pizza's op kantoor en staan dan om half acht op de dansvloer."

"Buiten is het dan soms nog licht, maar binnen hangt er meteen die clubsfeer en wordt er gedanst en gedronken. Het mooie is dat je gewoon een goede nacht kunt maken als je rond elf uur vertrekt. Vorige keer stond ik de ochtend erna om tien uur op, zonder brak te zijn. Heel verfrissend."

Karlijn de Waal (44) komt ook rechtstreeks van kantoor naar het feest.

"Ik heb mijn hakken en een glittertop vanochtend al in mijn tas gestopt. Het is echt een verademing om niet in de rij te hoeven staan met alleen maar puistenkoppen. De laatste jaren kwam ik eigenlijk alleen nog maar in de kroeg - ik wilde wel graag dansen, maar had geen idee waar ik heen moest zonder me stokoud te voelen. Dat je de dag erna geen kater hebt, is mij ook veel waard. Tegenwoordig doe ik er toch wat langer over om die te boven te komen."

Schoonmoedergehalte
Hoewel een enkeling moppert over het hoge schoolpleinmoedergehalte, of juist dat de mannen in de minderheid zijn, hebben de meeste bezoekers het zichtbaar naar hun zin. De sfeer is feestelijk, uitgelaten.

"Waarom wachten met dansen tot middernacht?" zegt bezoeker van het eerste uur Lemke Rienks (41). "Ik vond dat op mijn achttiende al onzin. Nu is het bijkomende voordeel dat ik de volgende dag ook weer fris en fruitig bij mijn kinderen op het voetbal- of hockeyveld kan staan."

Als rond zeven uur de deuren opengaan, laat de drukte nog even op zich wachten. Dj-duo Allthesingleladies, dat de avond altijd opent, vindt dit helemaal geen probleem.

Dj Jules Kersten (23): "Op andere clubavonden duurt het vaak even voor het feest op gang komt, maar het publiek dat hier vanaf acht uur binnendruppelt, gaat meteen met de voetjes van de vloer. Het scheelt ook dat er veel vrouwen op dit feestje afkomen, die hebben minder schroom om te dansen."

Het duo draait alleen singletjes: disco, soul en hiphop uit de jaren tachtig en negentig. "Onze muziek zorgt voor een hoog aha!-gehalte bij de meeste bezoekers. Zelf nemen we altijd een groep vrienden mee. Die mix van jonge en oudere mensen zorgt voor een extra goede sfeer."

Omzet
Voor clubs die hun deuren openstellen voor de vroege clubavond, is dit dé kans om tijdens de uren waarop normaal niets te doen is, toch een goede omzet te maken.

Seven11-organisator Besselaar: "Bij Club NL ontvangen ze normaal pas mensen na middernacht. De eigenaar vond het super, zo'n heel nieuw publiek in zijn zaak. We springen met dit feest in die dode momenten van het Amsterdamse uitgaansleven. Op die manier is iedereen blij."

Elke editie wordt het drukker. Begonnen ze in oktober vorig jaar met negentig mensen, bij de laatste editie in Disco Dolly was het aantal bezoekers verdubbeld.

"Onze grootste kracht is dat er uitsluitend mensen op afkomen die houden van muziek, dansen en gezelligheid," zegt Besselaar. "Het is alsof je met vrienden naar een goed concert in Paradiso gaat, maar in plaats van naar bandjes te kijken, draaien er dj's."

De eerstvolgende Frits Amsterdam Drink is op 27 mei bij Baut Zuidas. De volgende Seven11 is op 24 juni bij Herberg het Mandelahuisje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden