Judith Zilversmit Artikel Beeld -
Judith Zilversmit ArtikelBeeld -

Uitersten

PlusVoorwoord PS van de Week

Judith Zilversmit

“Ik houd hartstochtelijk veel van de grote stad. Daarom kan ik er soms zo slecht tegen,” zei schrijver Cees Nooteboom. Ik moest hieraan denken toen we dit nummer samenstelden, waarin uitersten van de stad samenkomen.

Uit het interview met Fenna Ulichki spreekt vooral veel gevoel voor Amsterdam. Ulichki is de voorzitter van West, dat een bijzonder stadsdeel is: bijna het kleinste in oppervlakte, maar op Nieuw-West na het grootste in bevolkingsomvang. De buurt reikt van het Vondelpark tot de Kolenkitbuurt. Ulichki, zelf opgegroeid in de Mercatorbuurt, omschrijft het stadsdeel als een plek waar de bewoners ‘mooi’ mengen.

Toch zijn er, net als in elke gemeenschap, problemen. Zoals de ‘toxic straatcultuur’, waarin ­jongens volgens haar ‘bepaald gedrag cultiveren en ontwikkelen’. Ook worstelt Ulichki met de groeiende tweedeling. “Is er nog balans? Is het nog voor iedereen bereikbaar om hier te wonen?”

In dit nummer ook ruimte voor een stadstrend: het vervoer van hondjes door de straten van Amsterdam. Dat klinkt misschien wat verwend, maar het is vaak meer dan dat: echte liefde voor het dier. Een hond in een fietsbak of een buggy? Ook dat is Amsterdam. “Soms zie je haar koppie uit het wagentje steken. Dat is zo’n leuk gezicht. Je ziet mensen op straat kijken, wijzen en glim­lachen.”

Judith Zilversmit, chef PS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden