Agenda

Uitagenda voor komende week: eten met Lucas Hamming en lekker kleien in het Kindermuseum

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool
Jonat Deelstra, Sophie Steengracht - Lunambulist. T/m 25 juli in GoMulan Gallery. Beeld
Jonat Deelstra, Sophie Steengracht - Lunambulist. T/m 25 juli in GoMulan Gallery.

Muziek: Lucas Hamming

Eten in de buitenlucht en tegelijker­tijd genieten van een akoestisch concert. Dat is de opzet van Tuin Sessies, een samenwerking van de Tolhuistuin en Paradiso. Vanavond geeft rocker Lucas Hamming zo’n intiem dinerconcert. Melodieuze muziek is zijn specialiteit. Zijn derde album, dat later dit jaar verschijnt, is meer popgeoriënteerd dan ooit. Op 3 december treedt hij ook op in Paradiso Noord.
24 juli, 18.30 uur, Tolhuistuin

Muziek: Jazz on a Summer’s Day
Voordat in de sixties in de VS de eerste popfestivals georganiseerd werden, was er in de jaren vijftig al het Newport Jazz Festival, waar de grootste namen uit de jazzwereld optraden. Regisseur Bert Stern was er in 1958 en legde niet alleen optredens vast van grootheden als Thelonious Monk, Mahalia Jackson en Louis Armstrong, maar filmde ook bezoekers en de omgeving.
29 juli, 21.00 uur, Melkweg (Max)

Muziek: Sor
De Amsterdamse rapper en beatmaker Sor (Rosario Mussendijk) werd in 2018 plotseling zo goed als doof. Medicatie en een speciaal gehoorapparaat maken het hem mogelijk muziek te blijven maken. Sor bracht twee albums uit en geeft les op de Herman Brood Academie. Zijn optreden in Paradiso werd door corona al twee keer uitgesteld; dit keer moet het lukken.
30 juli, 20.00 uur, Paradiso

Theater: Viktor Griffioen/Orkater - Cash

Theatermaker/zanger/gitarist ­Viktor Griffioen doet al vijftien jaar onderzoek naar ‘the man in black’, Johnny Cash. Natuurlijk allereerst door zijn platen grijs te draaien en zijn lyrics uit te spellen. Maar waar een doorsneefan het hierbij zou laten, ging Griffioen veel verder. Hij reisde meermaals naar de VS en sprak met tientallen ­familie- en bandleden. In zeven zelfgeschreven songs probeert hij de ziel van Cash te benaderen. In maart ging de première niet door en werd de tour afgelast, nu staat hij in Bellevue.
T/m 31 juli, Theater Bellevue, ­theaterbellevue.nl

Theater: Boom Chicago Comedy ­Festival
Dit is je kans om verder te komen in de hogere humor, met workshops door comedians uit binnen- en buitenland. Leer bijvoorbeeld schrijven van de satirici van De Speld, werk aan je podium­presentatie en leer hoe je je stem niet verknalt. Verder is er op dit ­festival veel improvisatie, stand-up, sketches, dragshows, variété en ­typetjes, en de reünie van Arjan ­Lubach en improvisatiegezelschap Op Sterk Water.
24 juli t/m 1 augustus, Rozengracht 117, boomchicago.nl

Film: Daria Bukvić - Meskina
‘Meskíííína’, weeklagen de tantes als ze Leyla (Maryam Hassouni) zien. Zieligerd dus. Want Leyla heeft geen man, geen kind, geen uitgestippeld carrièrepad... En ze is inmiddels al dertig. Maar wat wil ze zelf eigenlijk? Daar komt ze met vallen en opstaan achter in deze sprankelende komedie van de ­makers van de succesvolle voorstelling Melk & dadels.
Te zien in: Het Ketelhuis, Pathé Arena

Film: Benoît Delépine & Gustave Kervern - Effacer l’historique
Mild absurde satire op de digitale consumptiemaatschappij, gemaakt door twee Franse regisseurs die grossieren in droogkomische observaties van sjacherende petites gens. Drie buren hebben een ­appeltje te ­schillen met de tech­giganten in ­Silicon Valley.
Te zien in: De Balie, Het Ketelhuis

Film: Aki Kaurismäki - A Taste of Kaurismäki
“Als ik ooit stop, zal ik stoppen terwijl ik een grap maak,” stelde Aki Kaurismäki in 2012. Dat is gelukt: The Other Side of Hope uit 2017, volgens de regisseur zijn laatste film, is een gortdroog-komisch hoogtepunt in het rijke oeuvre van de Finse cineast. Het is een van de zes films van Kaurismäki die de ­komende weken in Lab111 te zien zijn. De oudste is zijn internationale doorbraak Leningrad Cowboys Go America (1989). Wie zijn carrière in vogelvlucht aanschouwt, ziet een cineast die met de jaren steeds somberder wordt en tegelijk steeds hoopvollere films maakt. Uit hetzelfde interview uit 2012: “Het is toch al te laat om iets te veranderen, dus waarom zou ik nog pessimistische films maken?”
Te zien in Lab111, t/m 9 augustus

Expo: Radek Vana - Best of Graduates

Aan het aflopen van afstudeer­exposities van kunstacademies zou je in de zomermaanden een dagtaak kunnen hebben. Gelukkig toont Galerie Ron Mandos al sinds 2006 een overzicht van de hoogtepunten. De samenstelling is in de kundige handen van curator Radek Vana, tevens lid van de jury die de Young Blood Award toekent aan de beste van de beste.
T/m 21 augustus in Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282

Expo: Jonat Deelstra, Sophie Steengracht - Lunambulist
Sophie Steengracht is onderdeel van het Londense collectief The Earth Issue en draagt haar steentje bij door plantaardige pigmenten te gebruiken voor haar schilderijen. Ze heeft er zelfs een complete tuin voor aangelegd, waarmee ze ook nog de bijenpopulatie steunt. Jonat Deelstra bekommert zich om het mariene leven en ontwierp keramische urnen die een zeemansgraf krijgen op de Noordzee. De urnen fungeren als aanhechtingspunt voor koraal, dat verder weinig ­houvast heeft op de door sleep­netten verwoeste zeebodem.
T/m 25 juli in GoMulan Gallery, Van Ostadestraat 43

Expo: Elnozahy, Osterholt en Uitentuis - Taking Stock
De Townhouse Gallery in Caïro was een van de weinige onafhankelijke kunstcentra in het Midden-Oosten. Drie kunstenaars onderzochten zijn betekenis middels een serie tekensessies. De intieme gesprekken die ontstonden, werden opgenomen en online gepubliceerd.
T/m 1 augustus in Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71

Expo: Stedelijk Museum - Tomorrow is a Different Day
Tomorrow is a Different Day draait om kunstenaars en designers die de wereld van vandaag en morgen hebben gevormd. Het is de eerste fase van een driedelige herschikking van de vaste Stedelijk-collectie. Met werk van Otobong Nkanga, Swip Stolk, El Anatsui, Steve McQueen en Don Yaw Kwaning.
Stedelijk Museum, Museumplein 10

Expo: Frans Florisz van Berckenrode - Batavia 1627 in virtual reality
In 1627 maakte Frans Florisz van Berckenrode de eerste kaart van Batavia. Deze werd in 1918 zwaar beschadigd teruggevonden op de zolder van het oude stadhuis van Hoorn. Door middel van virtual-realitytechniek komt hij tot leven en zo kun je het kasteel, de haven en de omgeving virtueel bezoeken.
Westfries ­Museum, Roode Steen 1, Hoorn

Kind: Granaatappels van klei

Het Kindermuseum van het Joods Historisch Museum organiseert in de zomer allerlei activiteiten voor kinderen. Zo leert beeldhouwer Ida Kleiterp je tijdens een workshop een granaatappel van klei te boetseren en mag je door een VR-bril kijken in de tentoonstelling Eden en de gulden regel. De workshop is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, de tentoonstelling is voor jong en oud.
Zondag 25 juli, 14.00-15.30 uur, gratis met entreekaartje, Kindermuseum, Nieuwe Amstelstraat 1

Kind: Waterstofauto
In de Move Mobility Experience leer je van alles over mobiliteit. Er is veel te zien: fietsen, drones, een autonoom busje, klassiekers, auto’s op zonne-energie en (elektrische) sport- en racewagens. Elke woensdag is er een speciale workshop voor kinderen in de Kidsclub. Komende woensdag gaat deze over waterstofauto’s. Je leert hoe deze techniek werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Een van de bouwers van de Forze H2 vertelt over de ins en outs van een waterstofauto die net zo snel kan worden als een race­auto. Daarna kun je zelf aan de slag met het bouwen van een onderdeel.
Woensdag 28 juli, €12,50, Move Mobility Experience, Stadionplein 28

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden