Tips

Uitagenda, de lockdownversie: muziek, theater, expo en film

Het Parool

Muziek

Stefan Raatgever

LIVESTREAM
Dua Lipa
Dua Lipa’s eerste virtuele concert in november van het vorige jaar was een eclatant succes. Wereldwijd werd 5 miljoen tickets verkocht voor de livestream van haar show Studio 2054. Bij prijzen van 15 euro per kaartje, zette de popster met één concert dus 75 miljoen om. Waarom dus geen reprise? De show van november verdween online, maar is nu opnieuw te zien. Dit keer met een documentaire over de making-of als extraatje. Voor wie het festijn in november miste: pak de kans. De discoshow van Studio 2054 rekt de mogelijkheden van een livestream tot het uiterste op en serveert onder de glitterbol ook nog gastoptredens van onder anderen Elton John, Kylie Minogue en Miley Cyrus.
Via dualipa.com, €17 euro

KLASSIEK
Kindermuziekweek
Het is kindermuziekweek in het Concertgebouw. Op het YouTube- en Facebookkanaal van de concertzaal zijn tot en met volgende week zondag allerlei kindvriendelijke voorstellingen te zien. Vanochtend is er een speciaal kleuterconcert van het Amsterdam Sinfonietta (9.30 uur tot 10.15 uur) en morgen een familieconcert (6+) van het Nederlands Philharmonisch Orkest (11 uur tot 11.45 uur). Deze concerten zijn gratis. De schoolconcerten die de doordeweeks plaatsvinden kosten 25 euro voor de hele klas.
T/m 18 april, via concertgebouw.nl

Theater

Hans Smit

JEUGDTHEATER
De Vos, de Raaf en het Meisje - Holland Opera
Ruim vierhonderd jaar oud, de fabels van La Fontaine, maar nog altijd een inspiratiebron voor menig maker. Dit keer zijn het actrice Daantje Idelenburg en slagwerker Chris Saris die met een fabel aan de slag gaan, tijdens de Kindermuziekweek (9-18 april). Een eigentijds muzikaal sprookje over een ontmoeting in het bos met een pratende vos die het vertellende Meisje vraagt om het verjaardagsfeest van mevrouw Muis te organiseren. Iedereen mag komen, behalve mevrouw de Raaf. Hoe pak je dat aan?
11 april, 16.00 uur, livestream via hollandopera.nl

BALLET
Spring Special - Het Nationale Ballet
Artistiek directeur Ted Brandsen gaf de sleutel van de schatkamer aan alle eerste solisten van het gezelschap. Voor deze Spring Special mochten ze een keuze maken uit het omvangrijke balletrepertoire. Het resultaat is een intiem en veelzijdig duettenprogramma: van delen uit beroemde negentiende-eeuwse klassiekers tot een opwindende wereldpremière van de Braziliaanse choreograaf Juliano Nunes.
10 april, 20.15 uur, €12,50, via operaballet.nl

TONEEL
Doula’s van de stad
Theatermaker Adelheid Roosen zou vorig jaar op het podium van ITA een voorstelling maken met 80 vrouwen, die in de haarvaten van hun wijken en stad met hun deskundigheid en ervaring op alle mogelijke gebieden dagelijks klaarstaan voor een ander. Wat drijft deze ‘doula’s’ (‘= zij die jou gidst’)? Het repetitieproces kwam door corona tot stilstand, maar voor omroep HUMAN en NPO Cultuur maakte Roosen een aangepaste vorm. Ze vroeg gespreksleider Jale Simsek om Zoomsessies met zeven van de Doula’s te leiden, zodat ze zelf ook kon deelnemen aan het gesprek.
16 april, 23.10 uur, NPO 3 en daarna via NPOStart.nl

Expo

Edo Dijksterhuis

Louvre online
Met bijna een half miljoen collectiestukken is het Louvre ’s werelds grootste kunstmuseum. Al die kunstwerken zijn nu gratis online te zien. Via een interactieve kaart is het museum virtueel te verkennen. Ook kan er worden gezocht op thema of tijdperk. Natuurlijk is het fantastisch om weer even de Mona Lisa of de Venus de Milo te zien, maar spannender is het om de depots in te duiken en onbekende collectiestukken te ontdekken.
Via www.collections.louvre.fr

Come Together
In de nieuwe groepstentoonstelling van O.D. Gallery is onder andere werk te zien van Mr Thoms en Tanna, nieuw in de stal. De eerste heeft een cartooneske stijl met een vleugje ironie, de tweede is afkomstig uit de skatescene en maakt felgekleurde collages die overhellen naar het hallucinante. Verder ook: SHN uit São Paulo en Jim Avignon uit Berlijn. PS-medewerker Streetart Frankey toont fotografie in gelimiteerde oplage.
T/m het einde van de lockdown in O.D. Gallery, Singel 395, open op afspraak

National Chain 2020 / Social Practice
Alsof het systeemplafond naar beneden is gekomen en alle gipsplaten eruit zijn gevallen. Zo ziet de installatie eruit die de Amerikaanse Rita McBride maakte voor Museum De Pont in Tilburg. Het is een herneming van een inmiddels 24 jaar werk maar voelt extreem actueel. Als publiek wordt je namelijk uitgenodigd je door de zaal te bewegen, maar met dat grid op 1,5 hoogte duik je van vakje naar vakje om telkens weer opgesloten te zitten in een frame van 30 bij 30 centimeter. Choreograaf Alexandra Waierstall laat dansers in opleiding van de plaatstelijke Fontys-hogeschool er doorheen weven. Ook online een bijzondere ervaring.
Via instagram.com/nationalchain_socialpractices

Crossing Cultures
De stichting vernoemd naar de in 1985 vermoorde Zuid-Afrikaanse kunstenaar Thami Mnyele brengt al dertig jaar Afrikaanse kunstenaars naar Amsterdam. Onder de alumni namen als Moshekwa Langa, Ina van Zyl en Zanele Muholi, die uitgroeiden tot internationale art stars. De groepstentoonstelling die CBK Zuidoost organiseerde ter ere van het jubileum is door de coronamaatregelen helaas niet meer opengegaan maar is online nog wel de hele maand te bezoeken. Stichtingsdirecteur Pauline Burmann geeft een toelichting op de acht kunstenaars en hun werk.
Cbkzuidoost.nl

Douglas Mandry
De Zwitserse fotograaf Douglas Mandry kreeg vorig jaar de Foam Talent Award voor zijn serie Monuments. Met een zelf gebouwde camera obscura maakte hij fotogrammen van verzamelde stukken textiel, die in de Alpen worden gebruikt om het smelten van gletsjers tegen te gaan. Het ijs in het textiel smolt tijdens het ontwikkelproces, brak het licht en zorgde voor abstracte vormen op het lichtgevoelige papier. Mandry legde de toekomstige herinnering aan voor altijd verdwenen ijs vast in hoogst esthetische beelden.
T/m 6 juni in Art Amsterdam Gallery, Weesperplein 4B, online reserveren.

Film

Joost Broeren-Huitenga

Pål Øie
The Tunnel
Deze Noorse rampenfilm stond klaar voor een bioscooprelease rond Kerst, maar dat ging om bekende redenen niet door. Nu de lente losbreekt is de timing eigenlijk wat scheef voor dit besneeuwde drama waarin een ontploffing in een tunnel allerlei mensen in gevaar brengt die op weg waren naar hun kerstfeest. Maar ijzingwekkend spannend blijft het.
Te zien op dvd en o.a. Pathé Thuis, Ziggo, iTunes, Google Play

Imagine Film Festival
Ook het grootste Nederlandse festival voor de fantastische film gaat dit jaar online, met een breed uiteenlopend aanbod van tientallen genrefilms – van Indonesische geestverchijningen via cerebrale sciencefiction rond kunstmatige intelligentie tot geestverruimende cultanimatie.
Te zien van t/m 17 april via imaginefilmfestival.nl

Kyle Rankin
Run Hide Fight
Brian Duffield
Spontaneous
Een aardig toeval: op streamingdienst Pathé Thuis kwamen afgelopen donderdag tegelijkertijd twee Amerikaanse films beschikbaar die draaien om geweld op middelbare scholen, maar daar op lijnrecht tegenovergestelde manieren invulling aan geven.
Spontaneous gaat voor gelikte komedie, en hoofdpersoon Mara schermt zich af van de wereld onder een dikke laag sarcasme. Totdat plotseling zonder aanwijsbare redenen de hoofden van haar schoolgenoten beginnen te onploffen. Plotseling is een hedonistisch leven zonder enig oog voor wat de toekomst zal brengen de enige verstandige strategie.
In Run Hide Fight, afgelopen september geselecteerd voor het filmfestival van Venetië, gaat het er een stuk serieuzer aan toe. Ook hier staat een tienermeisje centraal, maar Jennifer is eerder depressief dan cynisch te noemen. Tot een stel leeftijdsgenoten in het wilde weg beginnen te schieten in zij zich ontpopt tot wraakengel.
Te zien op Pathé Thuis

En ook


Livestream
Het grote geld op de woningmarkt

Op 1 april verscheen het boek Zakenprins, waarin adjunct-hoofdredacteur van Het Parool Michiel Couzy en journalist Maarten van Dun in de zakelijke carrière van prins Bernhard jr. zijn gedoken. Naar aanleiding hiervan duikt Couzy samen met De Balie en verschillende sprekers in de macht van het grote geld, de elite en de invloed daarvan op onze woningmarkt. Dit wordt via een livestream uitgezonden. Sprekers zijn onder andere journalist Sander Schimmelpenninck, econoom Nic Vrieselaar en woningmarktdeskundige Maartje Martens.
13 april, 19:00 uur, gratis, via debalie.nl

Veiling
Haute Auctions
Nico Koster fotografeerde op 29 maart 1969 Beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono, tijdens hun Bed-in for Peace actie in het Amsterdamse Hilton hotel. Haute Auctions organiseert op 13 april een live veiling vanuit de Portage in Amsterdam waar deze foto’s evenals werken van vooraanstaande fotografen als Viviane Sassen, Gerard Petrus Fieret, Marc Lagrange en Bernd en Hilla Becher van de Dusseldorf School worden geveild. In totaal zijn er 50 lots met taxaties tussen de €500 en €15.000.
Kijkdagen t/m 12 april, tijdslot via www.hauteauctions.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden