Plus Smulpaap

Uit de Arabische keuken: gebakken gekookte eieren

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Merijn Tol Beeld Oof Verschuren

Ik ben verzot op eiergerechten. Ik houd ­ervan in alle soorten en maten. En ik ben vast niet de enige. Het ongekende succes van shakshuka in aanmerking nemend, lijkt de deur wagenwijd open te staan voor nog meer van die onwaarschijnlijk lekkere eiergerechten uit de Midden-Oosterse, de Turkse, de Marokkaanse en andere mediterrane keukens.

Trek die specerijenkast open, zet flinke bossen groene kruiden klaar en schroom het gebruik van knoflook en olijfolie niet. Gebakken eieren, bijna gefrituurd in een flinke scheut olijfolie, bestrooid met komijn in Marokko (ei met komijn is een ontdekking uit de hemel). Of zelfs een tajine met tomatensaus en gebakken gestoofde eieren met uiteraard weer komijn en verse koriander. Turkse cilbir, gepocheerde eieren met yoghurtsaus met gesmolten boter en paprika. Of ‘gewoon’ uit het Midden-Oosten, ­gebakken eieren in olijfolie met knoflook en sumak of ­gebakken eieren bestrooid met za’atar of dukkah. En dichter bij huis: Spaanse gebakken eieren met pimenton, chorizo, tomaat en peterselie. Ik krijg er honger van.

En dus was ik totaal in mijn nopjes toen ik dit stokoude maar voor mij nieuwe eiergerecht ontdekte. Ik was even aan het koffie-buurten in de Midden-Oosters geïnspireerde vega kookstudio van vriendin Esther Erwteman (zo’n naam wil ik dus ook). Zoals gewoonlijk hadden zij en ik het over recepten. “Gebakken gekookte eieren,” riep ­Esther, “zijn zó lekker!”

Gebakken in een korstje met maismeel en daarna gewenteld in heerlijke kruidige pittige saus. De gelauwerde en geliefde kookboekauteur Claudia Roden leert me dat het een middeleeuws recept is uit wat nu Irak heet: baid mutajjan (baid betekent eieren in het Arabisch). En zoals dat gaat in de Arabische wereld, blijkt het in Egypte nog steeds populair straatvoedsel te zijn. Het ei blijkt bovendien ook nog eens enorm Instageniek te zijn.

Bijgaand recept is de versie van Esther, die het u ook met liefde wil leren. Deze funky variant is, denk ik, het nieuwe ei aan de horizon. De geschiedenis herhaalt zich altijd.

Esthers gebakken gekookte eieren

Ingrediënten

(voor 4 personen)

4 hardgekookte eieren
1 eiwit
100 ml zonnebloemolie
100 g maismeel
3 gele uien, in dunne halve ringen
1 el karwijzaad, geroosterd en geplet
1 el komijnzaad, geroosterd en geplet
2 grote tomaten, zonder vel en geraspt
3 el tomatenpuree
2 teentjes knoflook, geperst
2 groene pepers, zonder zaadlijst, fijngehakt
2 rode pepers, zonder zaadlijst, fijngehakt
3 cm verse gember, in dunne plakjes
1½ tl pul biber
3 bosuitjes, dun gesneden in de lengte inclusief het groen
3 el grofgesneden koriander

Bereiding

Haal de gekookte eieren door het eiwit. Meng het maismeel met een theelepel zout in een ruime schaal. Haal alle eieren door het maismeel zodat alle eieren zijn bedekt.

Verhit de olie in een grote bakpan met dikke bodem. Bak de eieren tot ze goudbruin zijn aan alle kanten. Draai ze voorzichtig zodat de korst rondom de eieren niet breekt. Haal de eieren uit de pan en houd ze apart.

Doe de uien in de pan en bak in 10 minuten zacht en goudbruin. Voeg karwijzaad, komijnzaad, tomaten en tomatenpuree toe, met wat zout en bak 2 tot 3 minuten. Voeg de groene en rode pepers, gember en pul biber toe. Doe er daarna 200 tot 250 milliliter water bij tot je een dikke saus hebt. Zet het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat staan tot u gaat eten. Voeg vlak voor het opdienen de eieren toe en bestrooi het geheel met de uitjes en de koriander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden