Uit-agenda voor deze week: The Beatles in het Concertgebouw en Vinterberg met een alcoholische roes

Het Parool
Museum van de Geest: Art Against the Flow Beeld
Museum van de Geest: Art Against the Flow

Muziek

Tributeband: Her Majesty

Het begon ooit als een hobby­project. Gewoon, omdat het hen leuk leek, plozen de muzikanten van Her Majesty het album Abbey Road van The Beatles zo nauwkeurig uit dat ze het noot voor noot konden naspelen. De hommage werd zo’n succes dat een tournee en een heus rooftop concert op het dak van de Plantage­studio’s volgden. Toen was het tijd hun tanden in andere artiesten te zetten. Dat werden Crosby, Stills, Nash & Young. Her Majesty had multi-instrumentalist Bertolf al in de gelederen, maar wordt voor dit project versterkt met gitarist, zanger én Neil Young-fan Jelle Paulusma. Het concert van 19.00 uur is ook te bekijken als livestream
Zaterdag, 16.45 uur, 19.00 uur en 21.15 uur, Concertgebouw

Postpunk: Rats on Rafts

Internationale bands zijn nog niet live te zien. In het Amsterdamse clubcircuit geldt een Rotterdamse psychedelische postpunkband daarom als een zeer exotische ­delicatesse. Vrolijkstemmend is de new wave van de groep rond zanger David Fagan niet meteen, maar de rauwheid van de songs, de intensiteit van het spel en de stijlvolle jasjes van de muzikanten maken veel goed.
Donderdag, 20.00 uur, Paradiso

Theater

De Toneelmakerij: De drie biggetjes en het wolfspak

Nu buiten naar het theater gaan de norm is geworden, is het Amsterdamse Bostheater het hoofdpodium van de stad. De Toneel­makerij speelt er dit weekend de laatste voorstellingen van De drie biggetjes en het wolfspak. Onder regie van Timothy de Gilde gaan de biggetjes uit het sprookje in pluizige kostuums op wolventraining om hun angsten te overwinnen.
T/m 21 augustus, Amsterdamse Bostheater

Toneelgroep Oostpool: Hollandsch Glorie

Hollandsch Glorie van Toneelgroep Oostpool is een satirische voorstelling waarin ­Pieter (Thijs Römer) door het management van het nationaal historisch thema­park waar hij werkt op het matje wordt geroepen: zijn show over de vaderlandse geschiedenis heeft hard een update nodig.
T/m 28 augustus, Amsterdamse Bostheater

Grachtenfestival: Lady Shaynah Duo

Het thema van het Grachtenfestival is dit jaar ‘muziek als protest’. Op de laatste dag van het festijn treedt Lady Shaynah op in Framer Framed. Ze laat nieuwe nummers horen en zíngt niet alleen, maar speelt onder meer ook piano. Zo creëert ze samen met haar band een vol geluid .
22 augustus in Framer Framed

Expo

Grimm Gallery: Equal Affections

Equal Affections is de titel van David Leavitts tweede roman, een familiedrama uit 1989. In de ­gelijknamige groepstentoonstelling onder­zoeken veertien kunstenaars de betekenis van het lichaam als instrument om de wereld te ­verkennen, ergens bij te horen of niet en jezelf te leren kennen. Er wordt ook een nieuw essay van ­Leavitts ten doop gehouden.
T/m 28 augustus in Grimm Gallery, Van Baerlestraat 80 en Keizersgracht 241

Kahmann Gallery: Women by Women

Hoe mannen naar vrouwen kijken, weten we inmiddels. Maar de blik die vrouwen op andere vrouwen richten, is een minder ontgonnen gebied. In Women by Women is werk te zien van erkende groot­heden als Ata Kandó en Carla van de Puttelaar en van minder bekende talenten als Sara Punt en Justine Tjallinks. Esthetiek is een rode draad, net als body ­positivity en de afwezigheid van expliciete seksualisering.
T/m 29 augustus in Kahmann ­Gallery, Lindengracht 35

Denisse Ariana Pérez: Encounters

De fotografie van Denisse Ariana Pérez is documentair, maar ook gestileerd. Voor de Spaanse krant El País maakte ze bijvoorbeeld een reportage over waterhyacinten die in Kenia complete meren verstikken en een lokale jongen die als een sprookjesfiguur telkens uit de groene massa tevoorschijn springt. Dat Pérez internationaal wordt gewaardeerd, blijkt uit haar tentoonstelling in Fotografiska in Stockholm. Daarvóór is haar werk te zien in Amsterdam.
T/m 14 september in Hotel De l’Europe, Nieuwe Doelenstraat 2-14

Museum van de Geest: Art Against the Flow - Chicago ­Calling

Intuit: The Center for Intuitive and Outsider Art is een van de belangrijkste musea voor outsiderkunst ter wereld. Het staat in Chicago, de stad die altijd een voedingsbodem was voor artistiek talent dat buiten de mainstream valt. Uit de collectie van het Intuit is werk geselecteerd van een paar van ­Chicago’s grootste namen. De ­inmiddels wereld­beroemde Henry Darger ontbreekt niet. Verder ook zelfportretten van Lee Godie en Charles Smith’ sculpturale aanklachten tegen ­racisme.
T/m 5 september in Museum van de Geest, Amstel 51

Bruno Taut: De fantasie voorbij

De Duitse architect Bruno Taut (1880-1938) fleurde aan het begin van de 20ste eeuw menig stadsgezicht op met bonte arbeiderswoningen. In Het Schip zijn onder meer maquettes, foto’s en bouwtekeningen van zijn werk te zien.
T/m 29 augustus in Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45

Film

Thomas Vinterberg: Druk

Vijfentwintig jaar geleden schopte de Deense Thomas Vinterberg tegen het establishment van de filmindustrie als medeoprichter van de Dogma 95-beweging, die een spartaanse filmstijl voorschreef. Inmiddels hoort de regisseur zelf bij het establishment, zo bewijst de Oscar die hij won voor dit mild­komische drama over een groep mannen die besluit permanent in een licht-alcoholische roes te leven.
Te zien in: Cinecenter, FC Hyena, Eye Filmmuseum, De Filmhallen, Het Ketelhuis, Pathé City, Pathé Tuschinski, Rialto, Studio/K

Tsai Ming-liang: Rizi

Als slotstuk van de reeks Previous­ly Unreleased, met niet in Nederland uitgebrachte films, is de comeback van de Thaise grootmeester Tsai te zien. In 2015 zei hij te stoppen, maar goddank kwam hij daarop terug.
Te zien in: Eye Filmmuseum

Filmfestival: World Cinema Amsterdam

Na een jaar coronapauze is het ­zomerfestival van filmtheater ­Rialto toe aan zijn elfde editie. Het festival creëert een vrije ruimte voor de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Hard nodig, aangezien de bioscopen nog altijd worden gevuld met Amerikaanse en Europese ­producten. Acht films, waaronder Souad van Ayten Amin, dingen mee naar de World Cinema Jury Award. Naast die competitie is het paradepaardje van het festival dit jaar het programma Actual Africa. Dat geeft met negen recente speelfilms, de gerestaureerde klassieker La femme au couteau (Timité Bassori) en diverse kortfilms een beeld van de veelzijdigheid van de cinema uit de sub-Sahara.
T/m 28 augustus te zien in: Rialto, Rialto VU, De Balie, Bijlmerbios

Kind

Voorlezen: Voor de kleinste monsters (3+)

Dit weekend kun je voor de laatste keer bij Het Scheepvaartmuseum terecht voor een speciaal zomerprogramma voor het hele gezin. Zelfs voor de allerkleinsten is meer dan ­genoeg te doen. Zo kunnen ­kinderen met een schildersezel ­tekenen op het Open Plein, aan boord gaan van het grote zeilschip Stad Amsterdam of in het museum voorgelezen worden uit Sanne te Loo’s prentenboek De schoenen van de zeemeermin.
T/m 22 augustus, Het Scheepvaartmuseum

Workshop: Maak zelf je verf en schilder

In het Rijks kunnen kinderen deze zomer verschillende workshops volgen. Dit weekend kunnen ze voor het laatst verf maken. Eerst leren ze waar verf van wordt gemaakt en hoe dat in zijn werk gaat. Daarna maken ze hun eigen verf en schilderen ze een kunstwerk, dat natuurlijk mee naar huis mag. Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Zaterdag 10.00-12.00 uur, zondag 13.30-15.30 uur, €15 inclusief materiaal, Teekenschool, Hobbemastraat 25

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden