Uit-agenda

Uit-agenda: van Douwe Bob tot een trapezekomedie

Het Parool

Expo

Philipp Kremer
Soft People (Erotic)
De figuren in de schilderijen van Philipp Kremer zijn geel, blauw, lichtgroen of paars en komen ­zelden ten voeten uit in beeld. De ­lichaamsdelen ontberen reliëf en het is onduidelijk waar ze zich bevinden ten opzichte van de andere lijven. Het is een grote orgie waarin het gekleurde vlees versmelt in een collectieve nabijheid die toch afstandelijk oogt. Erotiek is hier een kwestie van kleurcompositie.
T/m 24 juli in Galerie Gerhard ­Hofland, Bilderdijkstraat 165C

Javier Ruiz Perez
Wax and Wane
De schilderijen van Javier Ruiz Perez ogen als absurdistische fotocollages. De beeldtaal refereert aan de hapklare plaatjes van Instagram, maar echoot ook klassieke, vaak christelijke thema’s uit de kunst­geschiedenis. Constante is het berglandschap waarin de ­vervreemdende en soms banale toneelstukjes worden opgevoerd.
T/m 23 juli in The Curators Room, Zamenhofstraat 150

null Beeld Ruiz Perez
Beeld Ruiz Perez

Roos van Geffen
Overgave
De coronaperiode heeft er bij velen stevig ingehakt en wakkerde gevoelens van onzekerheid en angst aan. Roos van Geffen zet daar overgave tegenover: relativering door het besef dat we onderdeel zijn van iets groters. Voor de ­zomerexpositie Tot Zover maakte ze drie werken: de video-installatie Fuga, het tweeluik Moeder en kind en de foto-installatie Overgave. De tentoonstelling wordt afgemaakt door de lichtsculptuur (L)even van Studio 212 Fahrenheit, dat ons ­herinnert aan het soms heel dunne lijntje tussen leven en dood.
T/m 22 augustus in Museum Tot Zover, Kruislaan 134

null Beeld Peter Lange
Beeld Peter Lange

Su Tomesen
Street Vendors
Gedurende een periode van zes jaar observeerde Su Tomesen straatverkopers in vier wereld­delen. De registraties van hun ­dagelijkse activiteiten verwerkte ze in een grote installatie, waarbij grensoverschrijdende overeenkomsten in het oog springen.
T/m 30 juli in Plein Theater, ­Sajetplein 39

Kind

Theater
Heb je mijn zusje gezien (2,5+)
Heb je mijn zusje gezien? is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Joke van Leeuwen, dat in 2007 bekroond werd met een ­Gouden Penseel. Het ‘stapel­verhaal’ werd door Hoge Fronten ­bewerkt tot een beeldende, muzikale en grappige familievoorstelling voor de allerkleinsten, en is te zien in Schouwburg Amstelveen. Het ­verhaal gaat over de zoektocht van een meisje naar haar grote zus.
18 juli, 10.00 uur, €10, ­schouwburgamstelveen.nl

Workshop
Papier (1 t/m 5 jaar)
Wil je weten hoe het voelt om met papieren vleugels te vliegen? Dat kan dit weekend met de familieworkshop papier in het Black Cat Theatre. Er zijn veel soorten ­papier, met verschillende formaten, texturen en structuren. Het materiaal kan in elke vorm worden gevormd en getransformeerd in wat we maar willen. Wees creatief met papier en maak de mooiste creaties. De workshop wordt in het Engels ­gegeven, maar de instructies ­worden zo gegeven dat taal geen probleem is.
18 juli, 10.00 en 16.00 uur, €11,50, blackcattheatre.nl

Film

Emma Dante
La sorelle Macaluso
Met haar debuut Una via a Palermo bewees Emma Dante, in Italië een gevierd theatermaakster, dat ze ook op filmdoek groot drama uit de kleinste gebeurtenissen kon maken. In deze opvolger pakt ze het iets groter aan, met een verhaal rond de dramatische levensloop van vijf zussen, verteld over meerdere decennia.
Te zien in: Cinecenter, De Filmhallen, Het Ketelhuis, Pathé City, Pathé Tuschinski, Studio/K

Kirill Mikhanovsky
Give Me Liberty
Chaos is het sleutelwoord voor deze wilde trip door Milwaukee aan de hand van Vic, een jonge chauffeur in het gehandicaptenvervoer. Zijn busje zit plotseling vol met de hele vriendengroep van zijn bejaarde opa.
Te zien in: Eye Filmmuseum, De Filmhallen

Eye
Film noir
Het Film noir-programma in Eye toont dit weekend de volle breedte van het genre. Aan de ene kant van het spectrum: The Maltese Falcon van John Huston uit 1941, zo ongeveer de noir der noirs. Met alles erop en eraan: schaduwrijke zwart-witbeelden, stedelijke hardvochtigheid, een detective met gleufhoed en een femme fatale. De keerzijde van de medaille zien we een dag later in Leave Her to Heaven. Niks zwart-wit: regisseur John Stahl schoot in diepverzadigde Technicolor-kleuren. Niks stedelijk decor: de film speelt rond een landerig gelegen villa. Geen detective te bekennen. En toch is het onmiskenbaar film noir. Een femme fatale is er wél, maar die is hier de hoofdpersoon en heeft een ongekende morele complexiteit.
Eye, zaterdag en zondag 16.15 uur

Theater

Roel Bloemen/Kees Prins
Trapeze
Drie jaar geleden was Een man een man een hit in het theater, de komedie van Kees Prins en Roel Bloemen over twee oude vrienden die in vijandige sfeer een vorkje prikken. Weergaloos gespeeld door Prins zelf en Pierre Bokma, met Randy Fokke als serveerster. Nu komen de bedenkers met een opvolger: Trapeze. Een scherpe en inventieve komedie over twee ­trapezewerkers (gespeeld door Peter Blok en Bas Hoeflaak) die in de nok van het ­circus klaarstaan om te springen. Wanneer de avond anders verloopt dan ze verwachtten, ontstaat er twijfel of ze elkaar wel blind kunnen vertrouwen.
18 en 21 t/m 25 juli, delamar.nl

Jürgen Theuns/Valentijn Banga
Good Boy
Hedendaagse coming-of-age­voorstelling waarin de makers invoelbaar willen maken hoe het is om ‘anders’ te zijn. Met het verhaal van een puber uit Brabant die vecht voor zijn vrijheid. Een verliefdheid op zijn 40ste leidt tot een tweede puberteit (of een eerste midlifecrisis natuurlijk). De makers spelen allebei het personage Jürgen, als twee kanten van dezelfde persoon.
17 en 18 juli, Schram Studio’s, eventbrite.nl

Eric Corton/Solo Stories
Vlucht
Eric Corton speelt het stuk dat hij zelf schreef over Max, een docent Nederlands met een grote liefde voor literatuur en geschiedenis. Een man met een enorm rechtvaardigheidsgevoel en een mening. Zijn leefwereld verandert. Steeds meer dingen worden verboden. Meningen worden gevaarlijk. Max wordt ontslagen, bedreigd en opgepakt. Hij vlucht naar een ­onbekende toekomst.
21 t/m 31 juli, gebied rond station Sloterdijk, solostories.nl

Muziek

Americana
Douwe Bob
Met Born to Win, Born to Lose maakte Douwe Bob (28) zijn beste album tot nu toe. In Carré begint hij vanavond aan de tournee die hoort bij deze sfeerrijke, op zijn Amsterdamse woonboot opgenomen americanaplaat. “Het idee is dat ik terugga naar de basis en de intimiteit zoek samen met toeschouwers,” zegt hij. Voor wie er vanavond niet bij kan zijn: op 28 juli speelt de singer-songwriter in openluchttheater Caprera in Bloemendaal.
Vanavond, 20.00 uur, Carré

Jazz
Hommage aan Charlie Parker
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw eert de legendarische Charlie Parker, die 101 jaar geleden werd geboren. Parker, die als grondlegger van de bebop wordt beschouwd, is het voorbeeld van saxofonist Jesse Davis, die behalve de vaste sideman van Wynton ­Marsalis ook de leider is van The Charlie Parker Legacy Band.
Vanavond, 19.00 en 21.15 uur, ­Concertgebouw

Film
Charles Aznavour
Chansonkoning Charles Aznavour nam in zijn leven ruim 1200 liedjes op. Dat hij honderden uren film maakte, van zijn reizen, zijn muziek en zijn liefdes, is minder ­bekend. Marc di Domenico maakte er Le regard de Charles van. Aznavour komt weinig in beeld, maar de film voelt als een intiem portret. Door te tonen wat hij zag, openbaart Aznavour zijn leven.
Te zien in: Cinecenter, De Balie, De Filmhallen, Melkweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden