Agenda

Uit-agenda: grooves van Palmbomen II en spannende verhalen in het Amsterdamse Bos

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool
Fred Stein in het Joods Historisch Museum. Beeld Fred Stein
Fred Stein in het Joods Historisch Museum.Beeld Fred Stein

Muziek

Zomerprogramma; Podium Paradiso

Van maandag tot en met maandag opent Paradiso zijn deuren voor een zomerprogramma vol singer-songwriters, unplugged optredens en nieuw talent. Je kunt lekker luisteren, maar zelf optreden is ook mogelijk: meld je aan via een email aan maz@paradiso.nl.
Paradiso, vanaf maandag, 2 augustus, 20.30 uur

Elektronisch: Palmbomen II

Palmbomen II is de mysterieuze artiestennaam van Kai Hugo, die psychedelische elektronische muziek maakt met onalledaagse harmonieën en grooves. Emotie en improvisatie zijn daarbij belangrijk. Dit concert in Paradiso werd vanwege corona eerder tweemaal uitgesteld. Toen gekochte kaarten zijn ook geldig voor dit concert (met vaste zitplaatsen) in de grote zaal.
Paradiso, vrijdag 6 augustus, 20.00 uur

Theater

Amsterdamse Bostheater: Boslab Theaterfestival

Voorstellingen tussen de bomen, langs de rafelranden van het toneel, in en op de vijver waar je alleen met een bootje kunt komen. Vertellers, zangers, mimers en toneelspelers verrassen met poëtische liedjes, rauwe bewegingen en spannende verhalen. Twaalf voorstellingen van ongeveer dertig minuten van jonge, vaak net afgestudeerde makers. Ga mee op een route en zie drie voorstellingen per avond.
T/m 7 augustus, www.bostheater.nl

Studio 52nd: Fok me hokje (13+)

Terwijl in het dierenrijk mannelijke flamingostellen andermans eieren uitbroeden en de anemoomvismannetjes in vrouwtjes veranderen, zet men alleen bij de mensensoort elkaar vast in hokjes. En kom je uit je hokje, ben je in gevaar. Dat was het uitgangspunt voor teksten van jongeren met hun eigen ervaringen, die professionele theatermakers Dionisio Matias, Diederik Kreike en Smita James gebruiken voor verhalen, scènes en sketches. Regie Gable Roelofsen.
T/m 8 augustus, op verschillende locaties, studio52nd.nl

Films

Lemohang Jeremiah Mosese: This Is Not a Burial, it’s a Resurrection

Met zijn 41 jaar is filmmaker Mosese uit Lesotho de jongste van de vijf filmmakers die werken maakten voor de tentoonstelling Vive le cinema, nog tot 5 september in Eye Filmmuseum. Met deze hypnotiserende derde speelfilm toont Mosese echter dat hij zeker op zijn plaats is tussen grootheden als Carlos Reygadas en Jia Zhang-ke.
Te zien in: Rialto

Guido Hendrikx: A Man and a Camera

Hoe minder je weet voordat je Hendrikx’ experimentele documentaire ziet, hoe beter. Hendrikx zelf is die man met de camera, en met dat ding op zijn schouder. Hij onderzoekt de machtsverhouding tussen maker, onderwerp en publiek.
Te zien in: Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis

Lhbtq+ films: Pride in de bioscoop

Veel buitenfeesten gaan niet door, maar Pride Amsterdam vindt alsnog plaats komende week. Diverse bioscopen haken aan. In De Uitkijk is onder de noemer Read My Lips een reeks films te zien die ‘zowel het verzet als de vreugde van de lhbtq+ gemeenschap laten zien’. Met bijvoorbeeld de uitbundige roadmovie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, waarin twee dragqueens en een transgender vrouw door Australie trekken. Lab111 vertoont in Over the Rainbow vijf speelfilms, waaronder het niet eerder in Nederland vertoonde Pariah van Dee Rees. En Kriterion heeft dit weekend de iconische documentaire Tongues Untied, die in 1989 als eerste zwarte homoseksualiteit in beeld bracht.
Te zien in: Kriterion, Lab111, De Uitkijk

Expo

David Hockney: Hurray, Summer Keeps Coming

Weinig kunstenaars hebben de iPad als artistiek medium zo omarmd als David Hockney. De Britse schilder heeft hierop sinds 2010 stapels kleurrijk werk gemaakt. Die iPad-schilderijen zijn door de samenstellers van de Arti et Amicitiae-zomersalon gekozen als inspiratiebron. Het staat sociëteitsleden vrij te reageren, zolang omgang met technologische vernieuwing de rode draad is.
T/m 8 september in Arti et Amicitiae, Rokin 112

Antoinette Nausikaä, Tanja Engelberts: Future Maps for Hollow Places / A River Runs Through Me

Als een oliebron uitgeput raakt, proberen ingenieurs nog de laatste restjes uit de grond te persen en daarna wordt het boorplatform afgebroken. In trage, panoramische shots toont Tanja Engelberts in haar film Decom hoe ze uit elkaar worden gehaald, een proces van ritmische logica en uitbarstingen van geweld. Engelberts’ werk wordt gecombineerd met de fotoserie die Antoinette Nausikaä maakte over de rivier de Seine en de sculptuurtjes die ze fabriceerde met klei van heilige bergen in Europa en China.
T/m 28 augustus in Galerie Caroline O’Breen, Hazenstraat 54

Joods Historisch Museum: Fred Stein

Fred Stein was een van de vroege meesters van sociaal-documentaire fotografie. Na zijn dood in 1967 raakte hij in de vergetelheid, maar voor deze tentoonstelling zijn bijna 200 van zijn foto’s opnieuw afgedrukt. Stein maakte die in Duitsland, en na zijn vlucht voor de nazi’s in onder meer Parijs en New York. Thema’s: ongelijkheid, armoede, vluchtelingen en minderheden.
T/m 7 november, €17,00, Joods Historisch Museum, www.jck.nl

Allard Pierson Museum: Letters van de art nouveau

Slaoliestijl werd het zwierige schrift genoemd waarmee de art nouveau in Nederland werd geïntroduceerd. De bijnaam was ontleend aan een affiche dat Jan Toorop had ontworpen voor de Delftse Slaoliefabriek. Rond 1900 werd veel commerciële drukwerk uitgevoerd in deze stijl. In de jaren zestig werden de krullen en slierten herontdekt door de hippies, die ze toepaste op platenhoezen en posters. Ook dat hergebruik is te zien in de tentoonstelling.
T/m 29 augustus in Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127-129

Grachtenmuseum: Het geheim van de meester

Een vorm van creatief reverse engineering. Zo kan de methode van het AVROTROS-programma Het geheim van de meester genoemd worden. Aan de hand van röntgenfoto’s, verfonderzoek, infrarood­opnames en klassiek archiefonderzoek achterhaalde een team van experts hoe klassieke schilderijen als Johannes Vermeers Het meisje met de parel of Het puttertje van Carel Fabritius zijn gemaakt. Lisa Wiersma schilderde vervolgens de werken minutieus na.
T/m 3 oktober in Grachtenmuseum Amsterdam, Herengracht 386

Kind

Theatervoorstelling: Dikkie Dik en de Taart (2+)

De oranje kater waar menig mens mee is opgegroeid is jarig: Dikkie Dik. De taart is alleen op en hij moet zelf op zoek naar melk, eieren en appels voor een appeltaart. Ondeugend en nieuwsgierig als Dikkie Dik is, gaat er van alles mis. Kan het feest wel doorgaan? Deze familievoorstelling wordt gespeeld door Joes (bekend van Dirk Scheele) en haar ukelele waardoor een sfeervolle muziekvoorstelling ontstaat voor peuters, kleuters en ouders. Wegens succes zijn er nu extra voorstellingen.
Zaterdag 31 juli, 10.00, 11.00 en 12.00 uur, vanaf €7,50, Amsterdamse Bostheater

Workshop: druktechnieken

Tot en met 22 augustus organiseert Museum Het Schip in samenwerking met de gemeente vier dagen per week om 11.00 uur kinderworkshops. Leer tijdens de workshops over oude technieken van kunstenaars. Zo kun je op woensdag je eigen kaarten drukken, maak je op donderdag een tegel en ontwerp je interieur op vrijdag.
T/m 22 augustus, Museum Het Schip,€ 8,75, hetschip.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden