Aldus

Twijfel over bomenkap in Vondelpark: ‘Bomen kun je beter maken’

In het Vondelpark moeten 70 bomen weg: ze leveren gevaar op. Olaf Paulus van Pauwvliet (55), van de Vrienden van het Vondelpark, betwijfelt dat.

Beeld Shutterstock

U wilt een second opinion. Twijfelt u aan het oordeel?

“Die twijfel is wel ergens op gebaseerd. Schermen met het argument veiligheid is de kortste route naar een kapvergunning, want dan is het meteen code rood. De gemeente neemt geen risico, als er een boom op ­iemands hoofd valt, zijn de rapen gaar.”

Dus het is niet zozeer dat jullie ­betwijfelen dat de bomen ziek zijn, maar of kappen wel de juiste oplossing is.

“Zieke bomen kun je beter maken, doodzieke bomen moet je kappen, zeker als ze een besmettelijke ziekte hebben. Maar bomen die onveilig zijn, kunnen veilig worden gemaakt. Je kunt ze snoeien of ondersteunen, zoals die grote platanen bij de Leidse Bosjes. Een auto die niet door de APK komt, hoef je ook niet meteen naar de sloop te brengen.”

Vertrouwt u het oordeel van de ­gemeente niet, zelfs niet nu GroenLinks aan de macht is?

“Met GroenLinks hebben we een gunstige politieke omgeving, maar het oordeel komt van een extern ­bureau. We hebben een ander extern bureau ingeschakeld, dat komt voor de zomer met een oordeel dat de gemeente naast de kapvergunning kan leggen.”

Die 70 van de 4700 bomen in het Vondelpark zijn nog geen 2 procent van de bomen in het park.

“We vinden als Vrienden van het Vondelpark sommige bomen belangrijker dan andere. Het Vondelpark is een rijksmonument waar je met andere ogen naar mag kijken. Als we een deel van de 70 bomen kunnen redden, zou dat mooi zijn. Dit is met de botte bijl werken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden