Plus

Tweede seizoen van Narcos is verslavend goed

De climax van seizoen twee van Narcos is bij voorbaat al bekend. Maakt dat de serie minder verslavend? Nee, integendeel.

Joep School
De climax is al bekend, maar de serie is niet minder spannend. Beeld Narcos
De climax is al bekend, maar de serie is niet minder spannend.Beeld Narcos

Wil je nog aan een tweede seizoen van Narcos beginnen als producer Eric Newman op voorhand al de climax weggeeft?

Want: Pablo Escobar sterft in het tweede seizoen van de serie die lovend werd ontvangen.

Met series House of Cards en Orange is the New Black behoort Narcos tot de kroonjuwelen van Netflix.

Geschiedenis
Allereerst, die spoiler van Newman is een façade. Omdat Narcos gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen rond Pablo Escobar, móest de beruchtste Colombiaanse drugskoning haast wel in het tweede seizoen overlijden.

Doordat Escobar in de finale van het eerste seizoen al ontsnapte uit Le Cathedral, de speciaal voor hem gebouwde gevangenis, was het script al halverwege het jaar 1992 beland.

De geschiedenisboeken leren dat Escobar op 2 december 1993 werd doodgeschoten door de Colombiaanse politie na een jarenlange klopjacht.

Soms wat traag
Seizoen twee beslaat slechts anderhalf jaar, tegenover ruim vijftien jaar in seizoen één. De makers boren een diepere laag aan in het leven van Escobar: die van zijn gezin, inclusief aanhankelijke moeder, die hij met hand en tand probeert te beschermen.

Ondertussen drukt de Colombiaanse politie de drugsbaron steeds verder in een hoek, met stevige inmenging van de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) - waarbij de serie fraai toont hoe Amerika in haar strijd tegen 'het kwaad' de bureaucratie laat varen en verzandt in dubieuze praktijken.

Ja, de scènes waarin Escobar ondanks de toenemende druk probeert een goede vader te zijn voor zijn kinderen zijn soms wat traag: zeker de eerste afleveringen moet het seizoen echt nog op gang komen.

Maar naar mate de inperking van Escobars vrijheid toeneemt, zuigen de gewelddadige invallen, publieke ophangingen en meedogenloze executies waarmee dat gepaard gaat je weer volledig in de serie. Verslavend.

Onvermijdelijke climax
De Braziliaanse acteur Wagner Moura, die de rol van Escobar vertolkt, levert in seizoen twee opnieuw een huzarenstukje: de maniertjes, het temperament (dat in het Spaans toch beter overkomt dan in het Engels), zijn herkenbare tred, het is allemaal even subliem.

Met de aantekening dat hij in het nieuwe seizoen niet meer de enige is die rücksichtsloze acties laat uitvoeren: het Cali-kartel roert zich. Op weg naar een onvermijdelijke climax. En eigenlijk was dit een mooi moment om een punt te zetten achter een grandioze serie.

Het verhaal van Escobar, als mythische figuur in Colombia, is door de makers op wonderbaarlijke wijze getoond. Het lijkt lastig dit te toppen. Maar de drugsoorlog gaat door. En dus gaat Narcos door. Zonder Pablo Escobar.

Lees het interview met Narcos-acteur Wagner Moura: 'Deze rol leg je niet achteloos naast je neer' [+]

SERIE

Narcos
Met Wagner Moura, Boyd Holbrook, Pedro Pascal
Te zien Netflix

null Beeld Narcos
Beeld Narcos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden