Plus

Twee minuten en Amsterdam sterft alweer van de visrestaurants

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: perslunch bij vistronomie John Dory.

Hans van der Beek
Kok Tsjip van Hulst, patron Arjan Wennekes en chef-kok Sonny Speelman van vistronomie John Dory. Vistronomie is gastronomie met vis. Beeld Schuim
Kok Tsjip van Hulst, patron Arjan Wennekes en chef-kok Sonny Speelman van vistronomie John Dory. Vistronomie is gastronomie met vis.Beeld Schuim

Op het schaaltje van de ober ligt een kronkelig, donker iets. Ik moet toch twee keer kijken. En daarna maar beleefd vragen. Het is cassave-inktviskroepoek.
Niets mis mee.
Ik ben op de perslunch van vistronomie John Dory, wat voor een Schuimverslaggever nog behoorlijk vroeg op de dag is. Ik val in een gesprek tussen een paar culi's over hoe vroeger alles vlees was en daarna vis.
Ron Vermeulen: "En nu is het flexitaria."
Excuus?
Vermeulen: "Dan krijg je vlees of vis als bijgerecht. Het hoofdgerecht is groente."

Waar John Dory, Prinsengracht
Wanneer donderdag 25 februari, 12.30 uur tot 15.30 uur

Lorenzo Ledel (Vision), illustrator Sella Molenaar en Ron Vermeulen (Food Market). Beeld Schuim
Lorenzo Ledel (Vision), illustrator Sella Molenaar en Ron Vermeulen (Food Market).Beeld Schuim

Terwijl ik dat allemaal rustig op me laat indalen, zegt Lorenzo Ledel al: "God heeft vlees en vis niet uitgevonden als bijgerecht."
Een man naar mijn hart, die Lorenzo.
Vermeulen: "Ik mis het vlees of de vis niet bij een mooi hoofdgerecht van groente. Ik vind het niet erg."
Ledel: "Het is héél erg."
Vermeulen: "Ik heb laatst in as bereide knolselderij gegeten. Superlekker."
Ledel: "Ja, met een mooie zeebaars erbij."

undefined

Drank en spijs *****
Sfeer ***
Hans sloeg het avondeten over

Oud-Playboyhoofdredacteur Jan Heemskerk en Yokaw Pat, foodblogger van Vogue, worden vrolijk van vis. Beeld Schuim
Oud-Playboyhoofdredacteur Jan Heemskerk en Yokaw Pat, foodblogger van Vogue, worden vrolijk van vis.Beeld Schuim

Van zulke gesprekken krijg ik altijd lekkere trek en gelukkig worden we aan tafel geleid, een verdieping hoger. Daar heet patron Arjan Wennekes ons allen welkom en vertelt hij over de naam John Dory, een internationale naam, want John Dory betekent zonnevis - buiten Europa weet iedereen dat.
Vistronomie is een woordje van hemzelf. Wennekes is dol op bistronomie, lekker eten, no nonsense, en daarna legt hij de brainstorm uit. "Bistronomie. Plakken, knippen, vis ervoor gezet. Vistronomie."

undefined

Vincent van Dijk (de man van amsterdamslaapt.nl, waarvoor hij 365 dagen in 365 Amsterdamse hotels sliep), Nicoline Schipper (House of rebels) en Bart van Berkel, de winnaar van Masterchef 2014. Beeld Schuim
Vincent van Dijk (de man van amsterdamslaapt.nl, waarvoor hij 365 dagen in 365 Amsterdamse hotels sliep), Nicoline Schipper (House of rebels) en Bart van Berkel, de winnaar van Masterchef 2014.Beeld Schuim

Gang na gang komt op tafel. De culi's maken foto's van elk bord, de profs houden eerst een wit papier aan de zijkant. Daar wordt zo'n foto, vooral de kleur, meteen een stuk mooier van.
Het gesprek, niet heel raar, komt al snel op vis. En dat er eigenlijk nog maar heel weinig echte visrestaurants in Amsterdam zijn, het is een niche geworden. Visaandeschelde, ja, maar verder?

undefined

null Beeld Schuim
Beeld Schuim

Visaandeschelde. Die ken ik.
Hoewel, Eénvistwéévis, Bridges, Seafood. Na een minuut of twee hebben ze er al een tiental. Ik zit hier echt met kenners aan tafel. Twee minuten en Amsterdam sterft alweer van de visrestaurants.
Vincent van Dijk: "Vis is de nieuwe kip."
Bart van Berkel: "Ik zeg tegen mijn dochter altijd dat ze zeekip krijgt. Dan eet ze alles."
Kijk, dat zijn nog eens tips.

undefined

De zussen Floor en Famke van Praag (Caperleaves/Uitkrant) en Marjon Prummel (Misset Horeca) (vlnr). Beeld Schuim
De zussen Floor en Famke van Praag (Caperleaves/Uitkrant) en Marjon Prummel (Misset Horeca) (vlnr).Beeld Schuim

De ober introduceert de volgende gang, ditmaal snoekbaars en parelgort met groene kruiden en stukjes paling en daarbij crème van pastinaak en gefrituurde spiering. "En er komt nog een wijntje bij."
Ik heb wel eens kariger ontbeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden