Tv-tips voor de zondagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips op een rijtje

Het Parool
Mad Max: Fury Road, Veronica, 20.00 uur. Beeld Veronica
Mad Max: Fury Road, Veronica, 20.00 uur.Beeld Veronica

TV

Swallows and Amazons

BBC 1, 16.10 uur
Verfilming van het gelijknamige avontuurlijke kinderboek van Arthur Ransome, een Britse klassieker die ook in de jaren zeventig al eens in een filmversie verscheen. In het Lake District van noordwest Engeland hebben vier kinderen - de Zwaluwen - een eigen geheim eilandje. Als blijkt dat het rivaliserende clubje de Amazones er is neergestreken, is het oorlog. Daarnaast worden de kinderen valselijk beschuldigd door een mysterieuze woonbootbewoner (Rafe Spall). Een nostalgisch en spannend verhaal met een frisse jonge cast, geschikt voor het hele gezin.

Mad Max: Fury Road

Veronica, 20.00 uur
Na dertig jaar kwam regisseur Miller met dit verpletterende vervolg op zijn Mad Max-trilogie. Het is een visueel adembenemende achtbaanrit die de kijker in een houdgreep neemt en het post-apocalyptische sf-genre een zinderende herstart geeft. In een verlaten woestijnlandschap vechten de laatste overlevenden om de nodige levensvoorzieningen. Max Rockatansky (Tom Hardy) en Imperator Furiosa (Charlize Theron) sluiten een verbond om te overleven. De film is technisch perfect en zit bomvol krankzinnige voertuigen, achtervolgingen, stunts, geweld én humor.

The Death of Stalin

BBC 2, 23.45 uur
Nadat Josef Stalin in 1953 bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de top van de Communistische Partij als verlamd. In het ontstane machtsvacuüm probeert iedereen zijn hachje te redden. Schrijver en regisseur Iannucci (‘The Thick of It’, ‘In the Loop’ en ‘Veep’) levert opnieuw een meesterlijke politieke satire, vol gekonkel, trefzekere dialogen en soms wat slapstick. De film is bijzonder komisch, maar vertelt ook een interessant stukje Sovjetgeschiedenis. De vertolkingen van onder anderen Steve Buscemi, Jeffrey Tambor en Michael Palin zijn grandioos.

TV

Brommer op zee

NPO 2, 19.20 uur
In haar nieuwe boek ‘L. De lezer van de 19de eeuw’ verplaatst Marita Mathijsen zich in negentiende-eeuwse boekliefhebber. Wat las deze, waar haalde hij of zij de boeken vandaan en welke auteurs waren destijds geliefd of controversieel? Ze combineert wetenschap met literatuur en laat de lezer van toen zelf aan het woord in fictieve dagboekfragmenten. Naast Mathijsen is vanavond ook schrijver Erik Jan Harmens te gast in boekenprogramma ‘Brommer op zee’. In zijn ‘Rigolettohof’ keert een vijftiger terug naar het decor van zijn jeugd in Alpen aan den Rijn.

Reaction

NPO 2, 20.20 uur
Tijdens de Dutch Design Week, van 16 tot 24 oktober in Eindhoven, vraagt filmmaker Kees Brouwer aandacht voor de Reaction. Deze winkelketen moet tegenwicht bieden aan winkels vol goedkope spullen waarvan het niet duidelijk is waar en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. In de reportage ‘Reaction’ vertelt Brouwer hoe hij lokale winkeliers probeert te interesseren om mee te doen aan zijn eerlijke en gezonde winkelketen in wording. Uniek aan de Reaction is dat geen enkel filiaal hetzelfde is, maar een afspiegeling van lokaal kwaliteitsaanbod.

Deep shit

NPO 3, 20.20 uur
Veerle en Sara (Jennifer Hoffman en Fockeline Ouwerkerk) wonen in een Vinex-wijk, waar ze voor de buitenwereld de schijn van een perfect leventje ophouden. Ondertussen worden ze echter langzaam gek van de saaiheid van hun bestaan. Na een toevallige ontmoeting in de supermarkt vinden ze in elkaar een gelijkgestemde geest en besluiten ze de zaken anders aan te pakken. Daardoor belanden ze in een crimineel avontuur waaruit geen weg terug is. Jamille van Wijngaarden regisseerde de zevendelige comedyserie ‘Deep shit’ naar een idee van de hoofdrolspeelsters.

Reizen Waes Nederland

NPO 3, 20.50 uur
Verre reizen zitten er nog steeds niet in voor globetrotter Tom Waes, en daarom trekt hij nog eens door Nederland. In de eerste aflevering van een nieuwe rondreis is hij in de provincies beneden de rivieren. Bij de Oosterscheldekering in Zeeland is de presentator op bezoek bij de 94-jarige Betsie, die de watersnoodramp van 1953 meemaakte. Verder loopt Waes mee met de drugspolitie In Noord-Brabant – bekend terrein door zijn rol in ‘Undercover’ – en in het Limburgse Simpelveld probeert hij of hij geschikt materiaal is voor de International Butler Academy.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden