Tv-tips voor de zaterdagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips op een rijtje.

Het Parool
The Exorcist, Veronica, 0.55 uur Beeld William Friedkin
The Exorcist, Veronica, 0.55 uurBeeld William Friedkin

Film

Little Man Tate

VRT, 21.30 uur
Sympathiek regiedebuut van Foster, die ook een hoofdrol speelt. Toen Fred Tate amper een jaar oud was, kon hij al lezen. Op zijn vierde schreef hij poëzie. Nu hij zeven is geworden schildert hij kunstwerken en lost hij moeilijke wiskundige problemen op. In zijn eenzame leven spelen twee vrouwen een grote rol: zijn moeder (Foster) en een psychologe (Dianne Wiest). Adam Hann-Byrd doet het erg goed als de jonge Fred, maar het lichtgewicht scenario is vaak sentimenteel en dramatisch. Gelukkig regisseert Foster met vaart en bevat de film ook wat humor.

Annabelle: Creation

Veronica, 22.45 uur
Na de eerste ‘Annabelle’ - een spin-off van ‘The Conjuring’ rond een enge pop in de verzameling van de Warrens - is deze prequel een hele verbetering. Enkele jaren na de dood van hun dochter verwelkomen een poppenmaker en zijn vrouw een non en enkele meisjes uit een gesloten weeshuis. Al snel worden zij het doelwit van de bezeten creatie van de poppenmaker: Annabelle. Erg origineel is deze horrorfilm niet, maar regisseur Sandberg (‘Lights Out’) weet de spanning en schrikeffecten prima te doseren. Twee jaar later verscheen ‘Annabelle Comes Home’.

De nacht van de filmacademie

NPO 3, 22.53 uur
NPO 3 presenteert vanavond een aantal van de beste eindexamenfilms van lading 2021 van de Nederlandse Filmacademie. In ‘De pinpas’ wordt de Poolse au pair Karina met de pinpas van haar gastgezin naar de winkel gestuurd. De pincode wordt alleen aan het dochtertje des huizes toevertrouwd, en dat zet Karina ernstig aan het denken. ‘Cocon’ (23.15 uur) is het verhaal van de ontluikende seksualiteit van de veertienjarige natuurliefhebber Sonny, en in ‘Onbewaakt ogenblik’ (23.40 uur) komt Willems vrouw Leny thuis na een mislukte, onaangekondigde zelfmoordpoging.

The Exorcist

Veronica, 0.55 uur
Peter William Blatty bewerkte zijn bestseller tot het met een Oscar bekroonde scenario voor dit horrormeesterwerk, dat nog niets aan kracht heeft ingeboet. De twaalfjarige Regan (Linda Blair) begint zich steeds vreemder te gedragen, zodat haar wanhopige moeder (Ellen Burstyn) zich keert tot de kerk. Twee duiveluitdrijvers proberen het meisje te bevrijden van haar aanvallen. In plaats van de bekende griezelfilmelementen koos Friedkin voor een beklemmende sfeer, angstaanjagende situaties en pure horrormomenten die nog nooit waren vertoond.

TV

In de voetsporen van de wederopbouw

NPO 2, 20.30 uur
In de laatste aflevering van ‘In de voetsporen van de wederopbouw’ maakt Philip Freriks de balans op. Wat heeft de naoorlogse Marshallhulp voor Nederland betekend en in hoeverre was de Amerikaanse geldinjectie een vorm van eigenbelang? De fikse financiële hulp waarmee de VS de wederopbouw en economie van het verwoeste Nederland stimuleerde, maakte ons land niet alleen welvarend, maar ook enorm dankbaar naar de Amerikanen. Het zorgde voor een trouw bondgenootschap in heel West-Europa, en daarom was het plan ook vanuit politiek opzicht een slimme zet.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur
Museumdirecteur Marc de Beyer van Museum Gouda bracht voor ‘Nu te zien’ een bezoek aan een bijzondere tentoonstelling van Catharijneconvent in Utrecht. Het rijksmuseum voor religieuze kunst staat stil bij Maria Magdalena, een Bijbelse vrouw die al meer dan twintig eeuwen de gemoederen bezighoudt. De expositie laat zien hoe kunstenaars zich hebben laten inspireren door Maria Magdalena, een vrouw van lichte zeden die volgeling van Jezus werd. In Utrecht is werk te zien van anonieme middeleeuwse meesters tot David Chapelle, Marlene Dumas en Helen Verhoeven.

Grace

NPO 2, 22.10 uur
Sinds de nooit opgeloste verdwijning van zijn vrouw heeft rechercheur Roy Grace (John Simm) zich gespecialiseerd in verdwijningszaken. Zijn vriend en collega Glen Branson (Richie Campbell) vraagt zijn hulp als een bruidegom spoorloos verdwijnt tijdens zijn vrijgezellenfeest. De onorthodoxe methodes van Grace, die regelmatig een paragnost consulteert, vallen echter niet in goede aarde bij de korpsleiding. De nieuwe Britse misdaadserie ‘Grace’ is gebaseerd op de populaire boekenreeks van Peter James. Russell Lewis (‘Endeavour’) schreef de scenario’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden