Plus Recept van de dag

Turkse gevulde paprika’s (vegetarisch)

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Beeld Oof Verschuren

Mijn eerste keer in Berlijn was een schoolreis met de vijfde klas. Ik sjokte voornamelijk achter de docent aan om stukjes overgebleven muur te ­bekijken en herinner me levendig het ontbijt in ons jeugdhotel (harde broodjes met aardbeienjam en als je vroeg opstond een kuipje Nutella) en dat ik voor het eerst een Dunkin’ ­Donuts zag in een metrostation. Nogal een schamele ­ervaring in de stad waar je voor heel weinig geld heel goed kunt eten.

Dus toen ik laatst weer ging, zou ik het anders aanpakken. Ik verzamelde een lijst met dertig eetadressen en arriveerde bij mijn vriendin die een maand onderzoek deed in Berlijnse archieven. ‘Als het maar niet vegan is!’ riep ze verschrikt, want een maand in de trendy stad had haar volkomen iebel gemaakt van alles wat veganistisch en/of hip was. Dus ontbeten we in een stampvol Turks café met een buffet van vijf meter met allerlei soorten kaas, eieren, dipjes, olijven, tomaten, simit (rond brood met sesamzaadjes) en zoete cake met maanzaad. We kwamen terecht in Oostenrijks restaurant Felix Austria, waar we een bord asperges met gesmolten boter én een ‘kleine’ wienerschnitzel kozen.

Het hoogtepunt was Turks restaurant Mercan, waar slechts twee andere tafeltjes bezet waren, maar waar het personeel gehaast heen en weer liep en onze bestelling zo snel mogelijk afhandelde. Zodra het donker werd zou de hele tent binnen de kortste keren vol zitten met gasten voor de iftar, dat was wel duidelijk. Sommige mensen kwamen reeds binnen en bestelden alvast om er verlekkerd naar te staren. We schoven een beetje gehaast de fantastische gevulde paprika’s, gehaktballetjes in yoghurtsaus, lamsvlees met okra, gegrilde groenten, rijst, bulgur en cacik (tzatziki) naar binnen. Als we hier tien jaar geleden op schoolreis hadden gegeten, was ik al véél eerder teruggekomen naar Berlijn.

Biber dolmasi (Turkse gevulde ­paprika’s)

Ingrediënten
6 groene paprika’s
2 uien, gesnipperd
85 gram (ongekookte) rijst
2 el rozijnen
2 el pijnboompitten
handje dille, fijngesneden
2 tomaten, in blokjes
snufje kaneel
snuf chilivlokken (pul biber) naar smaak
1 tl gedroogde munt
2 el tomatenpuree

Bereiding
Eenmaal thuis kook ik weer braaf nauwelijks met vlees, maar wél geïnspireerd door mijn Turkse avonturen in Berlijn.

Snijd de bovenkant van de paprika’s (bewaar ze) en verwijder voorzichtig de zaadlijsten en zaadjes.

Meng alle ingrediënten behalve de tomatenpuree in een kom en voeg flink zout en zwarte peper toe. Vul de paprika’s met dit mengsel (niet helemaal vol, want de rijst gaat nog uitzetten) en zet ze stevig tegen elkaar aan in een braadpan. Zet de bovenkantjes weer op de paprika’s.

Los de tomatenpuree en 2 tl zout op in 600 ml heet water en schenk dat over de paprika’s. Laat zachtjes in 30 minuten gaar worden onder een deksel, en laat hierna nog 10 minuten pruttelen zonder deksel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden