Plus Recept van de dag

Tuinbonen met ansjovismayo

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: Tuinbonen met ansjovismayo.

Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw

Afgelopen weekend had ik de eer om met misschien wel de allerstoerste chef van Nederland te mogen koken. Nu zijn er nogal wat stoere koks, zij hebben het afgelopen decennium het begrip stoer naar een nieuw niveau te getild. Dikke tatoeages, grof gemuild, woeste baarden en praats van hier tot de Duitse grens.

En mocht dat nou net de plek zijn waar de stoerste onder hen zich schuilhoudt. Zij heeft geen baard, maar een blonde coup. En in plaats van dat ze ballen heeft, bakt zij ze krokant. Ik mocht achter de kachel bij Nel Schellekens.

De afgelopen jaren is zij betrokken geweest bij de restauratie van een prachtig pand in het bezit van Natuurmonumenten. In de oude boerderij werden zo veel mogelijk de originele details gespaard en tegelijkertijd kreeg Nel er een moderne keuken waar een klein gezelschap kan dineren.

Wie Nel niet kent kan wellicht niet bevatten dat er zo veel energie in één persoon kan huizen. Ze is een waterval van dromen en verhalen. Daar op het Keunenhuis komt haar langgekoesterde wens tot vervulling. Zij wil met haar culinaire creaties een boost geven aan de lokale landbouw door met boeren samen te werken aan het ontwikkelen van nieuwe streekproducten. Ze legt een geweldige moestuin aan, gaat brood bakken en charcuterie maken.

Ze ontvangt leerlingen die ze enthousiast maakt voor het koksvak en naast alles wat ze doet is ze ook nog eens een belangrijke vertolker van het gedachtegoed dat niks wat wij produceren verloren mag gaan. Bij haar staan de geitenbokken (inclusief ballen), de aardappelschillen en andere ingrediënten waarvan jij misschien denkt dat ze in de kliko horen gewoon op het menu. Heeft u wat te vieren: bel Nel. 

Tuinbonen met ansjovismayo

Ingrediënten
600 gram tuinbonen
6 ansjovisfilets
1 eidooier
1 el citroensap
1 tl mosterd
2 dl zonnebloemolie

Bereiding
Bij Nel grilde ik tuinbonen vers uit haar tuin als klein hapje vooraf. Tuinbonen zijn nu vol in het seizoen en dus kraakvers en volop verkrijgbaar. Leg de tuinbonen met schil en al op het rooster van je barbecue of op een grillpan. Rooster de bonen een minuut of zes terwijl je ze blijft draaien. De peulen mogen van buiten geblakerd zijn, maar vanbinnen worden de bonen zacht. 

De mayonaise maak je door met een mixer de ansjovis met eidooier, citroensap, mosterd en een flinke snuf zout glad te draaien. Meng hier al draaiend heel langzaam de olie bij. Proef of de mayo op smaak is en voeg eventueel wat extra citroensap, zout en peper toe. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden