Recept van de dag

Troostvleugels: kippenvleugeltjes, langzaam gegaard

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. 

Fow Pyng HuBeeld Jakob Van Vliet

Ook in Tokio doen ze mee aan de warmterecords. De afgelopen zomer was de warmste ooit, en voor mij tevens de saaiste. Ik heb daar voornamelijk op ­YouTube zitten kijken naar mensen die vakantie aan het vieren waren. Ik volgde een kajakjongen, die zijn zelf gevangen vis van de dag tot sashimi sneed.

Het was niet alleen de hitte, maar ook de afwezigheid van mijn elfjarige Japanse dochter die de zomer futloos maakte. Ze ging elke dag naar een cram school. Dit fenomeen kennen we gelukkig nog niet in Nederland, het is een school waar je in korte tijd zo veel mogelijk stampt – nou ja, korte tijd: ze beginnen om negen uur ’s ochtends en ’s nachts om tien uur mag ik haar weer ophalen. Alleen op zondag zijn ze dicht, dan spreekt ze af met haar vriendin, om in de bieb huiswerk te maken. ’s Avonds komt ze thuis voor het avondeten.

Voor veel middelbare scholen in Japan doe je toelatingsexamen, daar leer je gericht voor. Eigenlijk is het niveau van de kunstschool waar mijn dochter heen wil niet eens zo hoog, maar de laatste jaren zijn deze wat vrijere scholen razend populair geworden. In plaats van een loting organiseren zij liever een wedstrijd – alleen de honderd slimste en ijverigste kinderen worden toelaten.

Ik kon het niet laten om mijn dochter te vragen een dagje te spijbelen, om samen naar het strand te gaan. Ze grijnsde uit beleefdheid, maar keek me niet aan. Het was even stil, een stilte die de diepe teleurstelling verwoordde van een toegewijde elfjarige in haar onachtzame vader. Ik begrijp het: papa’s loszinnige aard komt deze zomer niet zo goed uit.

Het enige verheugmoment als langeafstandsvader is dan om op die ene vrije avond voor haar te koken. Kippenvleugeltjes, langzaam gegaard.

Kippenvleugels

Ingrediënten

400 g kippenvleugels
een snufje zout
2 teentjes knoflook
een stukje gember
wat olie om in te bakken
scheut sojasaus
2 tl suiker
klein glaasje Chinese kookwijn, sake of sherry

Bereiding

Verwarm in een pan waar een deksel op kan een scheut olie. Bak daarin de kippenvleugels, met wat zout. Zet het vuur niet te hoog, anders brand de kip aan. Plet de knoflook en het stukje gember en bak ze rustig mee. Als de vleugels een kleurtje beginnen te krijgen, kan er een scheut kookwijn bij. Doe de deksel op de pan.

Laat het een kwartiertje smoren op laag vuur. Check af en toe of niet al het vocht verdampt is en voeg zo nodig een scheutje water bij.

Dit gerecht slaagt alleen met de juiste timing. De botjes in de vleugeltjes geven heel veel smaak af en de huid zorgt voor veel collageen. Het geheel gaart in zijn eigen vocht. Voeg uiteindelijk de suiker en de sojasaus toe en laat het nog 10 minuten doorsudderen. Als het goed is, heb je dan mooie bruine vleugels in een rijke ketjapachtige saus. Mijn dochter overgiet haar rijst met die saus; ze kan weer glimlachen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden