Recept van de dag

Troosteten voor vrijgezellen: pom met vis

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard. Beeld Mark van der Zouw

We noemden onszelf de Lonely Birds, want we hadden allebei geen vaste relatie. Lonely waren we allerminst, want samen waren we behoorlijk vast. We woonden bij elkaar om de hoek. Dagen die begonnen met ‘even een kop koffie’ gingen vaak in één moeite door in shopping sprees, dagjes strand, samen koken – ik denk dat we bijna alles van Donna Hay hebben gemaakt – samen dansen in de woonkamer, samen drinken, samen uit. Soms bleven we ook nog bij elkaar slapen, omdat het zo gezellig was.

Nu is het bijna twintig jaar later. Zij is weer vrijgezel. Ik ben weer vrijgezel. Zij wil weg uit het huis waar ze nog woont met haar ex. Ik heb nog wel een kamer voor haar over. Zo komen de Lonely Birds weer bij elkaar. Die ene bird moet alleen nog even haar spullen verhuizen naar de opslag, maar daarna gaan we samen koken. Als vanouds.

Omdat zij zo druk is, bedenk ik wat we eten. Na een treurige dag dozen sjouwen moet er comfortfood op tafel, dat staat vast. Het verhuizen valt tegen, appt ze.

Ik begin maar vast en maak pom. Dat heeft ze vast nog nooit gegeten, want meestal gaat er door deze Surinaamse ovenschotel kip en/of zoutvlees. Mijn vriendin eet geen vlees, dus daar moet ik iets op verzinnen. Verder gaan er in pom ingrediënten die zo uit het keukenkastje van oma ontsnapt lijken: aromat(!), tomatenpuree en piccalilly. Vaak ook nog nootmuskaat. Veel spannender is wat dat oplevert: een heerlijke, plakkerige structuur, rijk en zacht met een beetje zoet en een beetje zuur. Als het leven zelf.

Voor mijn lieve Lonely Bird verstop ik dit keer stukken stevige vis in de pom. Ze vindt het heel comforting. En ik ook. 

Pom met vis

Ingrediënten
Voor 6 à 8 personen

1 kg pom (wortelknollen van de tayer, in vriezer van toko)
150 g roomboter
2 grote uien, fijn gesnipperd
8 romatomaatjes, in kwarten
4 teentjes knoflook, gehakt
3 el tomatenpuree
1 el suiker
3 el neutrale olie
4 stengels selderij, in kleine blokjes
2 winterpenen, in kleine blokjes
3 el aromat/bouillonpoeder
500 g zeewolf, in blokjes van 3 x 3 cm
2 handjes gehakte bladpeterselie
5 el piccalilly
2 sinaasappels, geperst
zout en zwarte peper

Bereiding

Ontdooi de zak pom. Prik er gaatjes in, zodat het vocht eruit loopt. Smelt boter in een hapjespan en bak de ui glazig. Voeg de tomaat, knoflook, tomatenpuree en suiker toe en bak nog 20 minuten. Giet er 150 ml water op. Doe de selderij, wortel en aromat erbij en bak nog 5 minuten. Leg de stukken zeewolf erop en schep het geheel 1 minuut voorzichtig om. 

Doe de pom in een grote ovenschaal en meng er peterselie, piccalilly en sinaasappelsap door. Doe het zeewolfmengsel erbij en roer alles goed door. Zorg dat alle stukken vis bedekt zijn met een laagje pom. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper. Bak ±50 minuten op 200 ºC. Haal de schaal

15 minuten voor het eind uit de oven, bestrijk de bovenkant met olie en strooi er een beetje suiker over. Zo krijg je een mooi bruin korstje. Serveer met rijst, komkommerzuur en gele Surinaamse sambal. Pom is ook heerlijk op een broodje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden