PlusRecept van de dag

Troebele kippensoep met winterpeen

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. 

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

Opeens werden we opgeschrikt door een seksscène. Mijn goede vriend, ook filmregisseur, zat naast me. We doezelden weg in deze Chinese debuutfilm, maar de plotselinge vrijpartij ontwaakte de hele zaal. “Zouden ze het echt aan het doen zijn? Dat gekreun, dat acteer je niet zomaar,” fluisterde mijn vriend. “Ja het is echt,” zei ik. De scène was vanuit één standpunt opgenomen, niets romantisch, ook geen porno, maar heel menselijk, de daad verfilmd zoals in een dierenfilm. De rest van de avond konden we niet aan iets anders denken.

Eetscènes zijn van eenzelfde orde. De Chinese cinema beheerst het als geen ander. Je ziet altijd mensen eten. Families, verliefde stelletjes, gangsters of eenlingen, ze smakken door de belangrijkste scènes heen. Etende personages, mits ze echt eten, hebben iets natuurlijks. Ze zijn levensecht, net als dieren uit een dierenfilm; er valt weinig aan te acteren.

Mijn filmcrew in Hongkong hoefde je dit niet uit te leggen. In mijn scenario stond een tafelscène: ‘Twee vrouwen en een zoontje hebben een emotioneel gesprek aan tafel’. De setdresser was al een dag van tevoren begonnen met koken. Dat rook je op de set; er werd urenlang kippensoep getrokken.

Voor de setdresser was het belangrijk de eetscènes ­serieus voor te bereiden. Hij vroeg me van tevoren welke gerechten hij allemaal moest koken. Een Chinees publiek kon je niet zomaar foppen met decoreten. Maar niet alleen dat, de veeleisende acteurs gingen er natuurlijk ook van uit dat het lekker zou zijn. Er zou maar over je geroddeld worden dat je als setdresser niet kon koken.

Op de draaidag was de tafel gedekt met een zestal gerechten. Ik stond daar te watertanden. Er stond een grote pot met hartverwarmende kippensoep in het midden, een troost voor de actrices. De scène maakte veel emoties los, maar met zo’n soep op tafel waanden ze zich veilig om alles te geven. 

Troebele kippensoep

Ingrediënten
1 soepkip
3 liter water
5 gedroogde shiitakes
1/4 winterpeen in blokken van 2cm
wat schijfjes gember
lente-ui in ringetjes
3 steeltjes koriander, grof gesneden
zout
snufje witte peper
scheutje Chinese kookwijn of sherry

Bereiding
Elk land en zelfs iedere familie heeft zijn eigen manier om kippensoep te maken. Zo hoeft de bouillon niet altijd helder te zijn. Terwijl een heldere bouillon eleganter is, kan een troebele smaakvoller zijn. Deze keer gaan we ertussenin zitten.

Breng een grote pan (minimaal 7 liter inhoud) met 3 liter water en de soepkip aan de kook. Zodra het kookt, vormen eiwitten en bloed schuim, wat je eraf moet scheppen. Zet daarna het vuur laag en laat twee uur sudderen met het deksel op de pan. Vul water bij indien er te veel verdampt. Schep van het vet dat komt bovendrijven de helft weg. Voeg nu de winterpeen, gember, witte peper en shiitake toe. Laat nog een uur koken. Daarna is de kip zacht. Plet de kip om de bouillon smaak te geven, en zet het vuur nog een half uur hoog. De deksel hoeft niet terug op de pan, maar houd het waterpeil in de gaten. Voeg een scheutje drank toe en zeef de soep in een kom. Voeg alleen de gezeefde wortel en shiitake toe (de kip eet je niet) en breng op smaak met wat zout. Garneer met lente-ui en koriander. Dit is geen voorafje of een maaltijdsoep, maar een bijgerecht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden