Plus

Trevor Noah laat zich niet verleiden door de oneliner

Trevor Noah is iemand die zelden een hard standpunt inneemt, maar nadenkt en vervolgens een conclusie trekt, zo bleek tijdens zijn show in de Heineken Music Hall. In Nederland zouden we hem waarschijnlijk cabaretier noemen.

Trevor Noah. Beeld anp
Trevor Noah.Beeld anp

Hij is nu bijna een jaar onderweg en de kritiek in de Verenigde Staten wordt steeds luider: Trevor Noah is geen Jon Stewart en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden.

Het ­satirische instituut The Daily Show verloor onder Noahs leiding veel ­kijkers en dus invloed. Dat valt eenvoudig te verklaren. ­Noah toont zich doorgaans geen al te scherpe interviewer en hij lacht te hard om zijn eigen grapjes.

Kalme Zuid-Afrikaan
Wat veel erger is: het programma ­behandelt de politiek nog wel, maar houdt zich nauwelijks nog bezig met het serieus blootleggen van ­hypocrisie. Noah is een nar in de ­circuspiste van Donald Trump, geen man die de tent van buiten­af omver probeert te trekken. Wie hem in de Heineken Music Hall zag stand-uppen, snapte echter direct waarom Stewart hem als opvolger aanwees.

Noah is een kalme Zuid-Afrikaan die door zijn gemengde afkomst in twee totaal verschillende families opgroeide. Een zwarte moeder en een blanke vader, dat kon natuurlijk niet in het Zuid-Afrika van 1984. Noahs moeder werd meerdere keren gearresteerd omdat ze met een blanke man ging. Zijn vader kwam er steeds met een waarschuwing vanaf.

Noah is daardoor iemand die, net als onze Ali B, bruggen slaat tussen culturen. Iemand die zelden een hard standpunt inneemt, maar nadenkt en vervolgens een conclusie trekt.

Ook over Zwarte Piet was hij bijvoorbeeld niet alleen maar negatief: 'Een zwarte man die blanke kinderen slaat en ermee wegkomt? Top!'

Racisme
De ideale host voor een satirisch nieuwsprogramma, zou je denken. Waarom gaat het op televisie dan toch zo moeizaam? Noah (hij noemt The Daily Show geen enkele keer) is een man van de middellange afstand, die zich niet laat verleiden door de oneliner, maar grappen zorgvuldig opbouwt, verschillende keren terugkomt op wat hij eerder riep en telkens naar een goede afsluiter toe werkt.

In Nederland zouden we hem waarschijnlijk cabaretier noemen. Noah is veel minder bedreven in het met een of twee zinnen wegblazen van een persoon of instituut.

Vrijwel al zijn verhalen hadden zondagavond op de één of andere manier met racisme te maken. Het beste exemplaar speelde zich af in een vliegtuig rond de tijd van de Ebola­crisis. Noah vloog van Zuid-Afrika naar Los Angeles. Toen hij in Washington overstapte, kondigde de ­stewardess aan dat er pesticide in het vliegtuig gespoten werd, omdat er een groep Afrikanen aan boord kwam. Zie dan je angsten nog maar eens te beteugelen, als brave burger.

Veelzeggende dialoog
Noah is een intelligente, gemoedelijke man die ook het racisme in zichzelf onderkent. Als het even kan, vliegt hij met een Arabische vliegtuigmaatschappij. De kans dat een moslim een vliegtuig vol andere moslims opblaast, lijkt hem gewoon net even wat kleiner.

Vervolgens kwam hij met een ijzersterke, veelzeggende dialoog tussen een terrorist en een moslim. 'Waarom ga je het vliegtuig opblazen?' wil de moslim weten. 'Omdat ik wil laten zien dat Allah groot is!' antwoordt de terrorist. 'Maar dat weet ik al!' roept de moslim terug. 'Waarom wil je me laten zien wat ik al weet? Ga zitten gek!'

Lees ook ons profiel over Noah: eeuwige outsider met lastige erfenis [+]

Trevor Noah

Gezien 5/6, Heineken Music Hall

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden