PlusRecept van de dag

Treacle tart, het favoriete toetje van Harry Potter

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: treacle tart.

Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren
Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

W e blijven weer zoveel mogelijk thuis en dat biedt alle gelegenheid om weg te dromen voor een scherm, om door de ogen van een ander te reizen en avonturen te beleven. Wie daarbij ook graag de smaak­papillen prikkelt, kiest voor een eetfilm. Ik heb een heel stel favorieten die ik op deze donkere dagen opnieuw ga kijken. Big Night bijvoorbeeld, over twee broers uit Calabrië die in de jaren vijftig aan de Amerikaanse oostkust een Italiaans restaurant runnen, en aan hun publiek duidelijk proberen te maken dat er geen gehaktballetjes op spaghetti horen, en dat je naast je risotto geen bord pasta kunt verwachten.

Een klassieker van een ander kaliber is The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover, die ik een paar weken geleden nog in bioscoop Cinecenter zag – hij staat momenteel trouwens integraal op platform Vitamine Cineville. Die kostuums! Die decors! Die acteurs! Het ziet er allemaal fantastisch uit, maar ondertussen is de film net zo gruwelijk en gewelddadig als dat ie mooi is. Wees dus gewaarschuwd.

De Braziliaanse film Estômago is ook de moeite waard. Je volgt de introverte Raimundo in twee verhaallijnen: de eerste waarin hij leert koken in een Italiaans restaurant en verliefd wordt op de gulzige prostituee Íria, de tweede waarin hij weet te overleven in een gevangenis door voor zijn mede-ingezetenen te koken.

Dan is er nog Toast, de memoires van culinair schrijver Nigel Slater die in 2010 werden verfilmd, met Helena Bonham Carter als Slaters vervelende stiefmoeder die jaloersmakend goed kan koken. Een prachtig en triest verhaal, dat tevens een goed inzicht geeft in de Britse keuken van de jaren zestig. Ham, fruit en erwtjes uit blik, een eerste bezoek aan een Indiaas curry house, cocktailprikkers met blokjes kaas en ananas en de eerste – en enige keer – spaghetti bolognese in huize Slater.

Nigel schrijft in Toast dat treacle tart zijn lievelingstoetje uit de schoolkantine was. Treacle kan zowel een donkere stroop van suikerriet zijn (dark treacle), als golden syrup, die wat lichter en karamelachtiger is dan onze stroop. Het is deze lichte variant die tegenwoordig het meest wordt gebruik voor treacle tart, maar ik gebruik ook wat Nederlandse stroop in mijn recept.

Treacle taart is trouwens ook het favoriete toetje van Harry Potter (‘strooptaart’ in de Nederlandse vertaling) – ook al zo’n goeie film om deze dagen te kijken.

Treacle tart

Ingrediënten
125 gram bloem
70 gram koude boter, in blokjes + extra om in te vetten
75 gram grove broodkruimels*
175 ml golden syrup (toko’s en sommige supermarkten)
50 ml schenkstroop
2 el citroensap
crème fraîche, voor erbij

* zelfgemaakt van oud (bruin)brood, of panko (Japans paneermeel)

Bereiding

Deze taart is zo vullend dat ik een klein formaatje voldoende vind, zeker nu we weinig bezoek mogen hebben. Gebruik dus een kleine taartvorm (zo’n 18 centimeter diameter), of verdubbel de hoeveelheden, bij een grotere vorm.

Kneed de bloem, boter, 2 à 3 eetlepels koud water en flinke snuf zout met je handen of in een keukenmachine tot stevig deeg. Vorm tot een bal, pak in folie en leg een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 200°C.

Vet een kleine, lage taartvorm in met boter. Rol het deeg uit tot een cirkel op een met bloem bestoven werkblad en leg in de vorm, zorg dat de taart uitstekende randjes heeft. Prik met een vork gaatjes in de bodem, leg er een stuk bakpapier op met daarop blindbakvulling (gedroogde bonen, bijvoorbeeld). Bak 15 minuten in de oven.

Haal de taart uit de oven en draai die terug naar 140°C. Maak ondertussen de vulling: meng het broodkruim met de golden syrup, stroop en het citroensap. Verdeel over de taartbodem. Zet de taart nog een half uur in de oven. Serveer warm, met de crème fraîche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden