PlusLijstje

Tot over je oren in het geld: deze podcasts leren je van alles over beleggen, sparen en cryptomunten

Wil je meer weten over geldzaken? Zet een podcast aan en laat je bijpraten: van sparen en beleggen tot cryptomunten en boodschappen doen. Naar welke moet je luisteren?

Arwen Kleyngeld
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

PorteRenee

Schulden aflossen, bezuinigen en sparen
Renée Lamboo zat na verkoop van een huis in crisistijd tot over haar oren in de schulden. Ze besloot samen met haar man Kasper het roer drastisch om te gooien en te gaan bezuinigen en sparen. Al haar tips deelt ze op de website Porte­Renee.nl, via sociale media en met elke vrijdag een nieuwe podcast. Daarin propageren ze dat het leuker is om geld te sparen dan om het gelijk uit te geven, omdat je dan een buffer hebt waarmee je iets kan doen wat je echt zou willen.

Door hun openheid en enthousiasme raak je geïnspireerd, vooral omdat hun verhaal geloofwaardig en reëel is. Ze delen hun eigen financiële situatie om te laten zien hoe ze het zelf doen en beantwoorden vragen van luisteraars. Verder hebben ze veel nuttige bespaartips. Vaak gaat het om kleine dingen die je kunt veranderen.
Elke vrijdag een nieuwe aflevering, ca. 30 minuten (zomerstop tot september).

Goed met geld

Zo snel mogelijk je schaapjes op het droge
Wat minder persoonlijk maar wel heel praktisch is de podcast Goed met geld, van Bas en Arjan. Deze twee achternaamloze twintigers praten samen – en soms met gasten – over geld. Met als insteek: hoe word je zo snel mogelijk onafhankelijk? Dat hopen ze zelf te bereiken door meer te verdienen, minder uit te geven en het verschil verstandig te investeren.

In hun wekelijkse podcast delen ze allerlei adviezen om FIRE (Financial Independent, Retire Early) werkelijkheid te doen worden. Alle onderwerpen die te maken hebben met persoonlijke financiën komen aan bod. Inmiddels staan er meer dan 120 afleveringen online, met onderwerpen als het overstappen van energieleverancier, beleggen en meer filosofische vraagstukken als ‘maakt geld gelukkig?’. Bas (zijn blog ‘Fire the Boss’ staat te koop) en Arjan (nog wel actief met de blog ‘Stoppen voor mijn vijftigste’) richten zich vooral op hun eigen generatie, maar hun podcast is ook voor niet-millennials interessant om naar te luisteren, want de meeste informatie is niet leeftijdsgebonden.
Elke donderdag een nieuwe aflevering, ca. 30 minuten, soms veel langer.

Jong beleggen, de podcast

Een zoektocht naar de kunst van het dividendbeleggen
Ondernemer Pim Verlaan verdiept zich in beleggen sinds hij zijn softwarebedrijf heeft verkocht. Het verdiende geld wil hij aan het werk zetten door te leren beleggen. Verlaan maakt de podcast elke week samen met journalist Milou Brand. Brand ondervraagt Verlaan over zijn beleggingen. Hij geeft geen advies maar deelt heel open zijn eigen ervaring. Daardoor krijg je goed inzicht in de plussen en minnen van beleggen.

Luisteraars kunnen via een Googlesheet meekijken in het portfolio van Verlaan, dat rond de 200.000 euro bedraagt. Het leuke aan deze podcast is dat hij onafhankelijk en kritisch is. Dankzij de vragen van Brand leer je veel over dividendbeleggen, oftewel beleggen in bedrijven die dividend (winst) aan beleggers uitkeren. Verlaan legt duidelijk uit waar de risico’s zitten. Een populaire, leerzame podcast over beleggen.
Elke donderdag een nieuwe aflevering, 40 à 60 minuten.

IEX podcast

Een update over ontwikkelingen op de beurs
IEX is een informatieve website van en voor beleggers, waaraan deze gelijknamige podcast is gekoppeld. Elke week nemen marktcommentator Arend Jan Kamp en aandelenanalist Niels Koerts een aantal aandelen onder de loep. Zo ben je in een halfuurtje helemaal op de hoogte van de belangrijkste beursontwikkelingen. Het is een podcast voor de belegger. Als leek op de aandelenbeurs is dit niet leuk om naar te luisteren, maar als je zelf belegt en je een beetje in aandelen hebt verdiept, is het interessant. Het gesponsorde item aan het begin is irritant.
Elke vrijdag, 30 à 45 minuten.

De spaarpodcast

Geldzaken uitgelegd, ook voor dummies
Robin Seetz begon naast zijn baan met De spaarpodcast. Zijn doel is financiële onderwerpen leuk en simpel maken. Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering. De ene keer legt een expert een financieel onderwerp uit. De andere keer vertelt een gast over zijn of haar eigen persoonlijke financiën. Leningen, de aankoop van een huis, inkomen: alle persoonlijke beslommeringen met geld komen langs, ter lering en vermaak.

Seetz’ eigen interesses liggen op het gebied van lange termijn indexbeleggen en streven naar financiële onafhankelijkheid. Dankzij interessante gasten worden deze onderwerpen duidelijk. Prettig om naar te luisteren, heel geschikt voor dummies.
Elke zondag een nieuw aflevering, 20 tot 60 minuten.

Je geld en/of je leven

Geld en kwaliteit van leven zijn met elkaar verbonden
Michiel van Vugt probeert geld en leven bij elkaar te brengen. Geld is belangrijk in onze maatschappij en hoe slimmer je beslissingen neemt rondom geld, hoe makkelijker je leven kan worden. Daarom hoor je de ene keer alles over geldzaken, zoals sparen, verzekeren, beleggen, pensioenen of hypotheken. De andere keren komen er gasten die iets kunnen vertellen over het leven. Hoe ga je om met tegenslag en hoe bereik je bepaalde doelen?

null Beeld 	Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het doel van Van Vugt is om beide zaken samen te brengen, omdat het leven in zijn ogen makkelijker is als je je geldzaken goed op orde hebt. Van Vugt is commercieel directeur bij NNEK vermogensbeheer. Dat is ook de sponsor van de podcast en dat is het enige minpuntje. De informatie is niet onafhankelijk.
Elke dinsdag, ca. 30 minuten (zomerstop tot september).

Cryptocast

Cryptogeld voor kenners en liefhebbers
Een bekende, journalistiek opgezette podcast over bitcoin en andere digitale valuta. Herbert Blankesteijn, wetenschapsjournalist gespecialiseerd in internet, presenteert het programma. Je moet wel een beetje thuis zijn in cryptovaluta om de informatie te kunnen begrijpen. Er schuift regelmatig een deskundige aan in het programma, samen met een gast – zowel fans als haters.

De podcast wordt al een tijdje gesponsord door Amdax, handelshuis voor de grotere cryptobeleggers. Dat is jammer, want daardoor komen Amdaxmensen regelmatig aan het woord en dat zijn natuurlijk ambassadeurs van digitaal geld.
Elke donderdag een nieuwe aflevering, 75 tot 120 minuten.

Het crypto kwartiertje

Lekker kort en voor iedereen
Twee docenten en cryptofans Kevin Smit en Joey ­Teekamp zijn nog niet zo lang geleden begonnen met ­­het wekelijkse Het Crypto Kwartiertje. Smit is docent marketing op een mbo-school, Teekamp is lerarenopleider op een hbo-instelling. Elke week bespreken ze ongeveer 15 minuten allerlei aspecten van cryptovaluta. Het is heel fijn dat de podcast maar een kwartier duurt. Een ander voordeel is dat de mannen goed en duidelijk vertellen wat crypto is en wat het inhoudt. Ze zijn immers docent. Maar blijf wel kritisch, want je luistert naar fans.
Elke maandag een nieuwe aflevering, 15 minuten.

Hou je vastgoed

Kakkers over beleggen in vastgoed
Een podcast van Sander Schimmelpenninck (ex-Quote) en Maarten de Gruyter, mededirecteur van vastgoedbedrijf Boelens de Gruyter en columnist bij Quote. In deze tweewekelijkse podcast belichten ze alle aspecten van investeren in vastgoed. In elke aflevering nodigen ze een gast uit die zijn visie op vastgoed geeft.

De mannen zijn kritisch en weten heel goed waar ze het over hebben. Bij het luisteren naar deze podcast vraag je je wel af hoe het zit met diversiteit. Werken er geen vrouwen in vastgoed? Het irritante gesponsorde item van Atelier Munro richt zich op de outfit van de vastgoedman. Leerzame en duidelijke informatie voor de luisteraar die bestand is tegen het old boys network en geïnteresseerd is in vastgoed.
Om de week op zondag een nieuwe aflevering, 30 à 45 minuten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden