Plus

Topkok Ottolenghi zorgt voor een rij tot op het Rokin

Het was misschien wel de drukste signeersessie sinds die van Harry Mulisch: Yotam Ottolenghi - vooral bekend van zijn vegetarische gerechten - zorgde donderdag bij Scheltema voor een rij tot op het Rokin.

Hiske Versprille
De topkok signeerde bij boekhandel Scheltema. Beeld anp
De topkok signeerde bij boekhandel Scheltema.Beeld anp

Als je 'm ziet zitten aan zijn tafeltje- een onopvallende man met een zachte stem, een bril en zwarte korte haren met een randje grijs - zou je nooit zeggen dat de enorme rij voor hem is.

Een sliert van dames en hier en daar een enkele heer slingert boekhandel Scheltema door, twee trappen af, daarna nog twee trappen, naar de begane grond en helemaal tot de voordeur aan het Rokin. Er staat daar een bewaker en nog een op de eerste verdieping, maar er hoeft weinig bewaakwerk te worden verricht: de doelgroep van de Brits-Israëlische chef, die vooral bekend is om zijn uitstekende, maar bewerkelijke groentegerechten, wachten extreem beschaafd op hun beurt.

Extreem superdruk
Iedereen krijgt een post-it waarop ze moeten schrijven wat ze in hun boek willen, wat ze braaf doen, en er wordt rustig gekeuveld over favoriete recepten. "Die risotto met aubergine..." zwijmelen ze. "Ach ja, die is inderdaad zalig. En de preipannenkoekjes... Of die salade met groene asperges en zeekraal..."

De rij in Scheltema Beeld anp
De rij in ScheltemaBeeld anp

Het is extreem superdruk, zegt winkelmanager Gretske de Jong. "We hebben er nu denk ik vier-, vijfhonderd gehad en de rij staat nog steeds tot de voordeur. Ik hoop dat we uiteindelijk niemand hoeven teleur te stellen. Het is veruit de drukste signeersessie sinds we zelfstandig zijn, en sowieso de drukste in jaren. Als ik moet denken aan de laatste keer dat de rij zo lang was, was dat... Nou, misschien wel bij Harry Mulisch."

Plenty
Chef-kok Ottolenghi is in deze boekhandel al jaren veruit de bestverkopende kookboekenschrijver. "Al jaren. Ieder nieuw boek van hem schiet meteen naar nummer één."

Annelie Wellinghof (32) is lekker vroeg gekomen en heeft het boek Plenty bij zich; twee keer zelfs. "Mijn zusje is ziek, die zou eigenlijk meekomen. Maar er is ons net verteld dat we per persoon maar één boek mogen laten signeren, zodat iedereen aan de beurt komt." De dame naast haar, Abhilasha Brandt (57), stond ook al ruim voor vijven klaar.

Kookvreugde
Ze slaat een beduimeld Engelstalig exemplaar van Plenty more open op een pagina die zichtbaar al vele malen is geopend: "Hier: root mash with wine braised shallots - verrukkelijk. Ik wilde mijn boek laten signeren, maar hem vooral ook bedanken voor de kookvreugde die hij me heeft gegeven. Ik denk dat het goed is als we meer plantaardig eten- prettiger voor mens en dier. Met deze recepten heb je helemaal niet het gevoel dat je iets mist."

null Beeld anp
Beeld anp

De vrouwen zijn zeer overtuigend in de meerderheid, maar Joep Buffing en Mees Daalder, beiden 22 jaar, staan ook in de rij. Daalder: "Dit is de allereerste keer dat we een boek laten signeren. We zijn echt grote fans." Ze zijn zelfs naar één van de restaurants in Londen geweest. Trots laat hij het menu zien, dat hij keurig opgevouwen in één van de kookboek bewaart en weer zorgvuldig wegstopt.

Verlossende woord
Hij is industrieel ontwerper, maar deed ook een koksopleiding. Buffing studeert scheikunde, maar wil graag food engeneering gaan doen in Wageningen. "En we hebben samen een cateringbedrijf: de Culinaire Klusjesmannen heten we. Zijn pavlovarol van meringue, slagroom, rozenblaadjes, pistache en passievrucht. Oh man, dat is zo heerlijk. Daar kun je me echt voor wakker maken."

Het loopt inmiddels tegen zessen, maar boven valt het verlossende woord: De chef kan iets langer blijven zodat hopelijk iedereen aan de beurt komt. Op de roltrap naar beneden staat Annelie Wellinghof met de twee boeken in haar armen. "Hij was heel aardig!" zegt ze stralend. "En hij heeft ze allebei gesigneerd. Aan mijn zieke zusje schreef hij: 'Get well soon'. Dat stond niet eens op mijn post-it. Nou, hoe lief is dat?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden