Top tien Johannes van Dam

Eén van de meest gestelde vragen is: wat zijn je favoriete restaurants in Amsterdam? Zo'n vraag is tegelijkertijd gemakkelijk en moeilijk te beantwoorden. Want ik heb natuurlijk mijn favorieten, maar ik wil zo'n lijstje een wat algemenere invulling geven dan puur mijn eigen smaak. Daarom, in een min of meer willekeurige volgorde, een lijstje met alle aspecten van de horeca in Amsterdam en voor elk wat wils - en met excuses aan wie ik moest overslaan.

1: Le Petit Latin, bij mij om de hoek, wordt gedreven door een Fransman die hier is blijven hangen. Jacques kookt klassieke - vaak regionale - gerechten zonder flauwekul, altijd smakelijk en altijd met een lach geserveerd in dit eenvoudige souterrain, voor vriendelijke prijzen.
Le Petit Latin, Nieuwezijds Voorburgwal 306, 020-6249425

2: Bordewijk, de zaak van Wil Demandt, de Limburger met de pretoogjes, wiens Frans-mediterrane restaurant al jaren de favoriet is van veel fijnproevers. De zaak staat bekend om zijn slechte akoestiek, maar de kwaliteit van het eten is daaraan omgekeerd evenredig.
Bordewijk, Noordermarkt 7, 020-6243899

3: Le Restaurant is de kleine zaak van de verloren zoon, Jan de Wit. Na een chic tweesterrenavontuur in Vreeland en een vroege retraite, keerde hij terug in De Pijp met een eenvoudige formule, bij mij goed voor een dikke tien!
Le Restaurant, Tweede Jan Steenstraat 3, 020-3792207

4:Bij de Italiaan Toscanini is niets opgeofferd aan chic en dikdoenerij, of aan quasi volksheid. Ik heb er gegeten met grootheden zoals Locatelli en Carluccio en met sophisticated Amerikaanse collega's, die mijn keuze met wantrouwen benaderden, maar zich allemaal gewonnen moesten geven. Top!
Toscanini, Lindengracht 75, 020-6231823

5: Christophe is één van de oudste sterrenrestaurants, nu niet meer met Jean-Christophe, maar met Jean-Joël Bonsens, een kookbeest dat erin slaagt met fenomenale gerechten de ster die dit restaurant draagt, waard te blijven.
Christophe, Leliegracht 46, 020-6250807

6: Tempo Doeloe is waar ik buitenlanders mee naartoe neem om ze met de Indonesische keuken kennis te laten maken, want alles smaakt naar zichzelf en als je wilt, is het behoorlijk pedis. Ik heb een Amerikaanse collega aan tafel afwisselend wit en rood zien uitslaan, maar ook zij vond dit na afloop een fantastische ervaring. Ach, die saté kambing!
Tempo Doeloe, Utrechtsestraat 75, 020-6256718

7: In Bouchon du Centre zijn de gerechten eerlijk en precies zoals je ze in een Franse bistro kunt tegenkomen. Hier vind je nog een echte paté, die niet op mager gehakt lijkt, maar grof en smeuïg is.
Bouchon du Centre, Falckstraat 3, 020-3301128

8: Bij de brasserieketen Flo staan ze voor de goede Franse burgerkeuken, met uitstekende schaal- en schelpdierenplateaus, een fantastische steak tartare - die aan tafel wordt bereid - en van alles waarvoor je vroeger naar Parijs moest. We kunnen
(buiten Amsterdam) nog meer Flo-zaken verwachten. Dat is goed nieuws.
Flo, Amstelstraat 9, 020-8904757

9: Bij Taste of Culture hangen aan de wand lange lijsten in het Chinees. Dat zijn menu's voor grote Chinese gezelschappen, die immers alles met elkaar delen. En dat is ook de manier om hier te eten: met zeker vier man en dan combinaties bestellen waar iedereen van kan nemen. Maar er is ook een gewone kaart. En alles mag.
Taste of Culture, KorteLeidsedwarsstaat 139, 020-4271136

10: Bij Yamazato, in het Okura Hotel eet ik elk jaar minstens één keer, vooral om te genieten van de beeldschone en buitengewoon smakelijke kaisekikeuken van de meesterlijke, terecht met een ster gelauwerde chef, de altijd charmante Akira Oshima, die hier al sinds de jaren zeventig zijn meesterwerkjes presenteert.
Yamazato, Ferd. Bolstaat 333, 020-6788351

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden