Review

Top 10 van Johannes van Dam

Restaurant Bridges. Foto's Suzanne Blanchard Beeld
Restaurant Bridges. Foto's Suzanne Blanchard

De tien beste restaurants van 2010, gekozen door Johannes van Dam uit zijn 35 Proefwerken. Van een gezellige Spanjaard tot een goed verzorgde Vietnamees.

Het was een jaar van uitersten voor mij. Door ziekte kon ik helaas niet meer dan 35 zaken bespreken, maar daar zat voldoende afwisseling in om u elke keer weer te verbazen.

Wie had bijvoorbeeld gedacht dat De Bijenkorf er na een vernietigende kritiek in januari 2009, waar met een mea culpa op werd gereageerd, in juli 2010 nog steeds niets van zou bakken? Het leek wel erger geworden te zijn (4!). En er waren nog meer restaurants die minder dan een 5 kregen, zoals een toeristische Argentijn en een dito Italiaan. Om te rillen!

Daar stonden gelukkig restaurants tegenover die ik met een 10- kon verblijden. Om te beginnen was dat Bridges, het visrestaurant in hotel The Grand: modern, chic en van bijzonder hoge kwaliteit. Ik stuur er al mijn bemiddelde vrienden heen. (Oudezijds Voorburgwal 197, 020-5553560).

Ook een 10- kreeg Braque in de Albert Cuypstraat, een bistroachtige gelegenheid waar goed gekookt werd in een ontspannen ambiance. Ik kreeg helaas een klacht over merkwaardige bestelpolitiek en rare bediening, maar daar staan veel positieve reacties tegenover.

Daar maak ik graag de volgende opmerking over. Wat opvalt, is dat problemen meestal ontstaan bij grote gezelschappen. De keuken en de bediening zijn daar soms niet goed op ingesteld: ze kunnen de drukte niet aan en nemen daarom hun toevlucht tot allerlei restricties, wat eindigt in wrevel en bokkigheid bij beide partijen. De fout ligt altijd bij het restaurant. Wie grote gezelschappen niet op een behoorlijke manier aankan, moet ze ook niet aannemen. Wie dat wel doet, is verplicht ze ten minste dezelfde service te verlenen als 'tweetjes' of ze een van tevoren aanvaardbare formule aan te bieden, die dan ook ruimhartig hoort te zijn. Ooit zal ik een gidsje maken voor eten met grote gezelschappen, ten dienste van horeca en gasten.

Vlak daaronder (9,5) eindigde Lastage, het aardige zaakje waar ooit Entresol en nog wat zaken zaten, en dat nu in handen is van patron-cuisinier Rogier van Dam (geen familie!). Een fantasievolle, fijne keuken (Lastage, Geldersekade 29, 020-7370811).

De andere 9,5 ging naar Juuls, een zaak vlak naast Braque, dus ook qua kwaliteit. Enige probleem: de keukenstoelen waar je op zit. (Juuls, Albert Cuypstraat 19, 020-4710711).

Een 9 + ging naar Sopranos, een voortreffelijke Italiaanse lunchroom, waar een iets te laag plafonddeel verhinderde dat er alcohol kon worden geschonken. Dat leidde nog tot Kamervragen. Inmiddels is de ruimte verbouwd en kun je er ook 's avonds terecht. Gelukkig. (Sopranos, Vijzelgracht 97, 020-4277881).

Een andere zaak, die ik wel érg kort na de opening bezocht, bijna als enige gast, voldeed zeer, maar bleek de resulterende toeloop niet aan te kunnen. Het regende zo veel klachten dat ik mijn aanbeveling moest intrekken. Jammer.

Een 9 kregen vijf zaken, waaronder Bistrot Neuf, een kleine zaak in de oude bistrotraditie waar ze aanvankelijk ook met de grote toeloop worstelden (Haarlemmerstraat 9, 020-4003210).

Xinh (Elandsgracht 2, tel 020-6240308) is een leuke, goed verzorgde Vietnamees met een keuken die meer aandacht verdient.

En dan Geisha (Prins Hendrikkade 106A, 020-6262410) en Red Sun (Olympiaplein 150, 020-4707521), twee Aziatische loungezaken die heel veel op elkaar leken (zwart en rood gedecoreerd) en die niet alleen lange lijsten van kleine (onder andere fusion) gerechten gemeen hadden, maar ook de hoge kwaliteit van de gerechten.

Tot slot: Casa Juan. Een oude bekende Spanjaard, betrouwbaar en gezellig (niet voor yuppen!), die nu op een nieuw adres zit (Lindengracht 248, 020-6237838). (JOHANNES VAN DAM)

Braque Beeld
Braque
Lastage Beeld
Lastage
Xinh Beeld
Xinh
Geisha Beeld
Geisha
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden