Hans van der Beek column Beeld Artur Krynicki

Tja, truffel blijft toch truffel

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Truffel kick-off diner.

Als truffel een paarl is, ben ik het zwijn. Ik proef het niet, ik zie de lol er niet van in, je doet er een ander een veel groter plezier mee.

Toch ga ik, excuses liefhebbers, een zoveelgangenmenu met het spul tegemoet. In restaurant 5&33 vieren ze de aftrap van het truffelseizoen. Ze doen dat jaarlijks.

Bij de gastenbalie laat een meisje een lijst met namen zien. 

Of ik mijn naam daar ergens tussen zie staan. 

Dat doe ik.

Ze pakt een rood polsbandje, maar die krijgt ze niet om. 

Ze pakt een andere, geen idee waarom, dus ik zeg: “We’re gonna need a bigger boat.”

Ik ben daar zelf vrij tevreden over.

“No, you’re all good, sir,” zegt de begin twintiger en stokoud zoek ik een plekje aan tafel.

We beginnen met antipasto, gefrituurde bloemkool met hollandaisesaus van gerookte ham. 

Begrijp ik dat goed?

Gelukkig zit gastchef Freek van Noortwijk naast me.

“Dat is een van onze signature ­dishes.”

Daarna volgt een nogal rappe opsomming waar ik dit van begrijp, als het goed is: men neme tien kilo boter, de helft wordt op de een of andere manier beurre noisette, notenboter, en daar wordt dan de bloemkool in gefrituurd. In de andere vijf kilo boter wordt gerookte beenham gesudderd. Ik noteer: staafmixer, zeven, Hollandaisesaus.

Dus je denkt, bloemkool, hartstikke gezond, maar ik zie alleen nog tien kilo gesmolten boter voor me. 

Misschien moet je tijdens het warm eten ook maar beter niet naast een chef gaan zitten.

Truffel proef ik trouwens niet. 

Uitstekend hapje.

Ik pols voorzichtig: “Mag ik brood of krijg ik dan een klap voor mijn kop?”

Van Noortwijk: “Geen groter compliment dan wanneer mensen je bord aflikken. Daarna komt: mag ik soppen met brood?”

Ik zit goed hier.

Het volgende gerecht is buffalo ricotta ravioli, met truffel, maar ze zijn opnieuw niet overdadig met die hele truffel, dus: prima hapje.

“Je moet er wel voor openstaan,” zegt overbuurvrouw Kim Vercammen. “Smaakhormonen kunnen veranderen, elke drie maanden.”

Daar merk ik met chililoempiasaus anders heel weinig van.

Gang drie: langzaam gegaarde lam met artisjokken, boerenkool en truffel. Het is passen en meten, maar ik eet werkelijk uitstekend om die artisjokken, boerenkool en truffel heen.

Ik zie dat de andere overbuurvrouw, Carlien Schafthuizen, exact het tegenovergestelde heeft gedaan. Haar bordje is blinkend leeg, op het stukje lam na.

Als ze van mijn leeftijd was, waren we een mooi setje.

Schafthuizen: “Ja, gek, maar ik was altijd al een groentemeisje. Als ik jarig was, vroeg ik spruitjes.”

Oké, misschien toch niet.

Wat Truffel kick-off diner
Waar 5&33, Martelaarsgracht
Wie Freek van Noortwijk, Mirko Bischèri, Daan Pouw, Kim Vercammen, Nadine Kerckhoffs, Steffi Posthumus, Carlien Schafthuizen
Wanneer donderdag 24 oktober, 18.00 tot 20.30 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans is om, mits met mate

Tips? Mail naar schuim@parool.nl.

Chef Freek van Noortwijk, die overigens volgende week zijn eigen kookboek presenteert, ‘Breda’. "Wat een werk! Daarna schrijf ik gewoon een erotische thriller." Beeld Hans van der Beek
Carlien Schafthuizen (&C): "Ja! Heel erg! Ik heb gisteren nog truffelpasta op." Steffi Posthumus (FavorFlav): "Ik niet. Alles gaat overheersen." Twee werelden, één tafel. Beeld Hans van der Beek
Jeffrey Struijk (Zuid Media) en Kim Vercammen (Maison PR): "Het wordt te veel in gewone gerechten gebruikt, dan is het niet meer speciaal. Ik hoef het niet bij de shoarma." Beeld Hans van der Beek
Chef Mirko Bischèri (5&33): "No, no, no, too much is not good." Met brigademannen Dionysios Tsoykalas, Pierangelo Bruno en Elia Bartoli. Beeld Hans van der Beek
Daan Pouw (5&33, pr): "Het is leuk om die gastvrijheid uit te stralen." Met Sigrid Stamkot (Telegraaf) en Rick Visser (Beaumonde). Beeld Hans van der Beek
Sandra ten Brink (Beaumonde), Carolien Tsao (Flair) en Nadine Kerckhoffs (Grazia): "Die Hollandaisesaus, met truffel en ham... Ik noem dat de truffelhemel." Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden