Uitagenda

Tips voor deze week in Amsterdam: van Pinokkio tot De Staat

Het Parool
Op hoop van zegen, ITA-ensemble, 20 september t/m 8 oktober. Beeld Jan Versweyveld
Op hoop van zegen, ITA-ensemble, 20 september t/m 8 oktober.Beeld Jan Versweyveld

Muziek: Hendrix 50th Memorial Show

De Melkweg zou de vijftigste sterfdag van Jimi Hendrix vieren met een groot tributeconcert met onder anderen gitaristen Michael Lee Firkins en Krissy Matthews. Door de reisbeperkingen bleef ­alleen de inbreng uit de lage landen over voor de hommage. Het ­Groningse bluesrocktrio The Tight­ropes en gitarist Tom Veltien uit Raalte spelen in de Melkweg hun favoriete nummers van Hendrix, die nu tegen de tachtig zou lopen als het die avond in 1970 in dat ­Londense hotel niet zo afschuwelijk mis was gegaan.

20 september, 15.00 uur, Melkweg

Muziek: Joe Buck

Ilse DeLange nam hem onder haar hoede en sindsdien bevolken de liedjes van Joe Buck (Sjoerd de Buck, 24) de radiozenders voor goed in het gehoor liggende ­singer-songwritermuziek. Net als DeLange levert Buck fraai gecomponeerde liedjes die steunen op melodieuze poprefreinen, gekruid met een flinke dot Nashvillesound en een snufje sentimentaliteit.

24 september, 20.30 uur, Paradiso

Muziek: Metropole Orkest & DeWolff

Unieke combinatie van het Metropole Orkest en psychedelische rockband DeWolff. Speciaal voor Carré bundelt het vijftigkoppige jazz- en poporkest zijn krachten met de gitaren en het vlammende hammondorgel van DeWolff. Op het programma: oud materiaal van DeWolff en songs van het nog te verschijnen album Wolffpack.

23 en 24 september, 19.00 en 21.30 uur, Carré

Theater: It Went Dark, Puck van Dijk/PLAY productions

Het is 2074 en de puinhoop van de aarde is compleet: bloedhete ­zomers, uitgestorven diersoorten en de ene pandemie na de andere. Dan breekt er weer een mysterieuze ziekte uit. Immersief theater, waarin de toeschouwer deelnemer wordt, ondergedompeld in het ­sciencefictionverhaal over Tom en Charlie. Het begint als individuele audiotour, maar aan het eind komt iedereen samen.

19 t/m 26 september, Binnenplein Ven Amsterdam

Theater: Op hoop van zegen, ITA-ensemble

De Australische regisseur Simon Stone werkte al vaak met ITA samen. Nu maakt hij een radicale bewerking van de oer-Hollandse klassieker Op hoop van zegen. Niet langer spelend in een vissersdorp, maar in de aankomsthal van een luchthaven. Hier wachten familie­leden en vrienden op de terugkeer van hun dierbaren op het ogenblik dat het vliegtuig van de radar ­verdwijnt. De vlucht wordt duur betaald, je hoort het Kniertje al zeggen.

20 september t/m 8 oktober, ITA

Theater: Smekelingen, Aeschylos/Hafid Bouazza

Een groep vrouwen is op de vlucht voor hun gedwongen huwelijk en zoekt toevlucht bij koning Pelagos van Argos. Moet hij ze toelaten? Wat zullen dan de gevolgen zijn? Aeschylos schreef het verhaal rond 463 voor Christus, Hafid Bouazza maakte een eigentijdse bewerking. Het koor wordt hier gevormd door negen Nederlands-Koerdische vrouwen, ieder met hun eigen ­verhaal. Wat kunnen woorden van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vertellen over het lot van vluchtelingen en urgente onderwerpen als vreemdelingenhaat en integratie? Gespeeld in de ­Tolhuistuin door o.a. Hans Croiset, Nazmiye Oral en Gijs Scholten van Aschat. Onderdeel van het Forum on European Culture.

19 september, uitverkocht, maar via stream thuis te volgen

Theater: Pinokkio, Angela Schijf/Het Balletorkest

Actrice Angela Schijf bracht een paar seizoenen geleden de Vier jaargetijden van Vivaldi al op het podium met een verhaal van Imme Dros, nu vertelt ze het beroemde verhaal van Pinokkio met de lange neus. Imme Dros bewerkte het ­beroemde verhaal van Carlo Collodi. In de voorstelling wordt het verhaal vervlochten met de muziek La Boutique Fantasque van Rossini en Respighi, gespeeld door de musici van Het Balletorkest.

20 en 27 september, Westergas

Film: Atlantis, Valentyn Vasyanovych

Dit visueel overdonderende werk schetst een zwaarmoedig toekomstbeeld van hoe Oekraïne erbij ligt na de oorlog die er nog altijd woedt: sociaal en ecologisch stukgeslagen. Het is grauw, modderig, vervallen, bezaaid met lijken, en al het water is vergiftigd. En toch wil je blijven kijken naar de grootse beelden, op zoek naar een sprankje hoop.

Te zien in: Eye, Filmhallen, Rialto

Film: De Staat on the Big Screen, Diverse regisseurs

Speciale avond rond de befaamde videoclips van rockband De Staat, inmiddels zo’n fundamenteel ­onderdeel van de vaderlandse popcultuur dat ze als kunst­collectief worden opgenomen in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS). Eric Corton spreekt met de band en de clipmakers.

Te zien in: Eye, zondag 19.00 uur, als onderdeel van Eye on Sound: POP!

Film: Shirley, Josephine Decker

Deze week gingen twee opvallende boekverfilmingen in première, die beide meer draaien om het schrijfproces dan om een getrouwe weergave van de letter van het boek. Armando Iannucci’s The Personal History of David Copperfield heeft grotere namen in de cast en een bekender onderwerp, maar Shirley is de meer intrigerende, dwarse film van de twee. We betreden het ongewone huishouden van schrijfster Shirley Jackson, die in het propere Amerika van de jaren vijftig naam maakte met gotische horrorverhalen. Shirley is een film die haar stijl en kunstenaarschap portretteert. De van sensualiteit doortrokken cinema van onafhankelijk filmtalent Josephine Decker blijkt er het perfecte vehikel voor in deze zinderende, vileine bio­grafie van de fictie van een schrijversleven.

Te zien in: Cinecenter, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Rialto, ­Tuschinski

Expo: Fresh Eyes

Unseen gaat dit jaar niet door, maar Fresh Eyes springt in het gat. Zo heeft Amsterdam dit jaar toch nog een fotografiebeurs. Initiatiefnemer is Roy Kahmann. Naast zijn galerie doen zeven andere mee aan de beurs. Ze brengen werk van ­vijftig kunstenaars, die elk een wand vullen.

t/m 20 september in de Gashouder, Westergasterrein

Marjolein Rothman, False Color. Beeld Marjolein Rothman/Galerie Albada Jelgersma
Marjolein Rothman, False Color.Beeld Marjolein Rothman/Galerie Albada Jelgersma

Expo: Marjolein Rothman, False Color

Grote schilderijen van monumentale architectuur en standbeelden in koel zwart-wit, daar staat ­Marjolein Rothman vooral om ­bekend. Haar nieuwe serie werken bevat kleur, maar van een moeilijk te plaatsen soort. Dat komt doordat ze haar verf snel en intuïtief op zwarte aluminium platen smeert. Het effect is zowel mat als diep. Dat er planten worden afgebeeld is eigenlijk bijzaak: het gaat hier om het abstracte spel tussen licht en pigment. Bekijk vooral ook de ­kleinere werken achter in de galerie. Die zijn nog krachtiger dan de meer meditatieve wandvullers voorin.

t/m 17 oktober in Albada Jelgersma Gallery, Lijnbaansgracht 318

Expo: Jean-Luc Mylayne, The Autumn of Paradise

Jean-Luc Mylayne staat in de ­Franse traditie van de peintre-­photographe. Zijn foto’s hebben een onmiskenbaar schilderkunstachtige uitstraling. Zijn onderwerp is al dertig jaar hetzelfde: vogels. Niet als soort, maar als individuele wezens. De omgeving, het licht, de precieze invalshoek – Mylayne ­ensceneert het allemaal zorgvuldig. Er gaan maanden, soms jaren, voorbereiding vooraf aan een ­enkele foto. Mylayne geldt al jaren als internationale grootheid, maar zijn werk is nu pas voor het eerst te zien in Nederland.

t/m 22 november in Huis Marseille, Keizersgracht 401

Expo: Han Schuil, Heat

Het concept ‘zwart gat’ is lastig te vatten, maar schier onmogelijk te schilderen. Han Schuil waagt zich eraan en weet de sensatie van ­onbegrijpelijke kosmische energie toch te vangen. Het past helemaal in zijn oeuvre dat gezien kan worden als een doorlopend onderzoek naar de fundamenten van de schilderkunst. Bij deze hedendaagse meester gaat het om kleur, oppervlak, diepte en vorm maar wordt het nooit hermetisch en zwaar.

t/m 3 oktober in Galerie Onrust, Planciusstraat 7

Expo: Offspring 2020: Zigzag

Dit weekend is de laatste kans om de jaarlijkse open studio’s van De Ateliers te bezoeken. Onder de titel Zigzag heeft gastcurator Fabian Schöneich een tentoonstelling samengesteld met werk van de tien afzwaaiende tweedejaars. Ateliers-alumni stromen ­vrijwel altijd door naar het internationale galerie- en museumcircuit. Een uitgelegen mogelijkheid dus om de sterren van morgen vandaag te zien.

t/m 20 september in De Ateliers, Stadhouderskade 86

Kind: Sweet Sixteen

De avond voordat Dunya haar sweet sixteen gaat vieren, leest ze nog één keer de dagboeken van haar zus Dido. Die maakte een einde aan haar leven op haar zestiende. Daarna wil Dunya alles ­verbranden wat met haar te maken heeft, ze is klaar om afscheid te nemen van het verdriet over haar zus. Dan staat Dido opeens in haar kamer. Ze gaan in gesprek. Wat was er eigenlijk met Dido aan de hand? Weet ze wel wat ze Dunya en hun ouders heeft aangedaan? Had ze Dunya niet om hulp kunnen vragen? Sweet Sixteen van De ­Toneelmakerij won een Zilveren Krekel voor meest in­drukwekkende theaterproductie in 2019.

24 en 25 september, De Krakeling

Kind: Zie je ze vliegen?

In de afgelopen zeven jaar legde fotograaf Jur Heijnen verschillende soorten vliegen op Vogel­eiland in het Amsterdamse Bos vast. Een selectie van negentien close-upfoto’s uit zijn verzameling, van slakkendoders en spillebeen tot de korsetzweefvlieg, worden getoond. Op de plekken waar de fotograaf zijn foto’s maakte, zodat de bezoeker ook levende exemplaren van de vliegen kan spotten. Alle foto’s zijn voorzien van een korte beschrijving door de fotograaf. De expositie is ­tegelijkertijd een speurtocht: vind alle vliegen!

Heel oktober, Amsterdamse Bos

Divers: UNXPCTD

Festivals zijn afgelast, concerten en theatervoorstellingen kunnen maar mondjesmaat doorgaan en clubs moeten nog dichtblijven. Reden voor Westergas en Event My Brand om in de maand september Pop-up UNXPCTD te organiseren. ­Volgens de initiatiefnemers hebben veel mensen behoefte aan ­afleiding en saamhorigheid, en dat biedt UNXPCTD ook. Een plek waar je kunt borrelen en waar verschillende activiteiten, optredens en workshops worden georganiseerd. Bezoek een dansvoorstelling of schilderworkshop, of feest mee tijdens een sitdown festival, zoals deze zaterdag 19 september, met zowel hitjes als deephouse.

t/m 27 september, Westergas

Divers: Buy My Darlings

Zondag organiseert fotograaf Martijn van de Griendt een eendaagse, gratis toegankelijke Photo sale. Verschillende fotografen, onder wie Coco Olakunle, Martijn van de Griendt, Kaj Venhuizen, Sabine Rovers, Prins de Vos, Henk Wildschut en Julie Hrudová verkopen er hun ‘darlings’, vanaf vijftig euro, rechtstreeks aan het publiek. Er zijn originele prints, foto’s in oplage, foto’s in editie en (tweedehands) fotoboeken. Illustrator Paul Faassen, die het ontwerp van de poster maakte, zal ook zijn fotowerk en, zoals hij het zelf noemt, ‘een soort nagetekende foto’s’ verkopen.

20 september, 11.00-18.00 uur, MACA en Sociëteit Sexyland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden