Uitagenda

Tips voor deze week in Amsterdam: theater, muziek, expo en jeugd

Het Parool
Simon Heijmans, De zachte kracht. Beeld
Simon Heijmans, De zachte kracht.

Theater: Bijlmer Parktheater en Stichting Blocknotes, Een van ons

Kenneth Herdigein in een theatermonoloog naar de gelijknamige roman van Christine Otten. Herdigein speelt de levenslang gestrafte Luc, die een geheim logboek bijhoudt. Daarin is hij eerlijk over zijn leven, zijn medegedetineerden en over schrijver Katrien Aschenbach, die schrijfworkshops geeft aan de anderen. Luc doet daar niet aan mee, maar ze brengt hem wel uit zijn evenwicht. Otten weet waarover ze het heeft: ze gaf zelf lange tijd dergelijke schrijfworkshops in Heerhugowaard. De coronacrisis, met alle beperkingen en onzekerheden over de toekomst, maakt het verhaal van Luc volgens de makers ‘schokkend, actueel en herkenbaar’.

Première 31 oktober, daarna 6, 19 en 20 november, Bijlmer Parktheater

Theater: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit, De zaak Shell

Waarom zit er toch zo weinig schot in het klimaatdebat? Die vraag stellen theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zich in de voorstelling De zaak Shell. Aanleiding is de rechtszaak die Milieudefensie aanspant tegen Shell om een andere bedrijfsvoering af te dwingen. Nuyens en De Wit bezochten aandeelhoudersvergaderingen, ploegden beleidsnota’s van overheden door en noteerden wat ooms bij het kerstdiner over klimaat wisten te melden. In het stuk zien we hoe ieder de bal doorspeelt en de eigen verantwoordelijkheid voor het klimaat ontkent. Onderdeel van Frascati Issues, podium voor brandende maatschappelijke kwesties.

3 t/m 6 november, Frascati, en te volgen via een livestream

Theater: Amsterdam Storytelling Festival, The art of quarantine

In tijden van corona wordt iedereen gedwongen om met nieuwe technologieën te experimenteren. Men streamt en podcast erop los. Wat zijn de artistieke gevolgen van die technologische keuzes? Talkshow met onder anderen acteur Charlie MacGechan en Tom Radcliffe, regisseur bij the London Group Theater.

1 november, 17.30 uur, Podium Mozaïek en te volgen via een livestream

Theater: Simon Heijmans, De zachte kracht

Simon Heijmans had zo’n knaller met zijn podcast De brand in het landhuis (vorig jaar onderscheiden met onder meer de Dutch Podcast Award), dat je bijna zou vergeten dat hij ook nog ‘gewoon’ acteur is. Vanaf vandaag samen met Eva Laurenssen op het podium van het Bellevue Lunchtheater in zijn eigen voorstelling De zachte kracht. Een vrolijk melancholische voorstelling over langdurige eenzaamheid onder jongvolwassenen, een groot probleem waar ze moeilijk zelf uitkomen. Geschreven nog voor heel Nederland in lockdown ging en de voorstelling onbedoeld een ongekend actuele lading kreeg.

Première 31 oktober, te zien t/m 14 november, Bellevue Lunchtheater

Muziek: The Cure

The Cure stond veertien maanden geleden nog op Pinkpop, al lijkt dat in coronatijden inmiddels veertien jaar. De band speelde in 2014 een concert voor het Britse Teenage Cancer Trust in de Royal Albert Hall. Dat concert is vanavond opnieuw te bekijken op het kanaal van de liefdadigheidsinstelling. Enig zitvlees is vereist, met 43 nummers op de setlijst.

31 oktober, 21.00 uur, youtube.com/tcunseen

Muziek: Hanson

Je moet er even voor op­blijven, maar in de nacht van ­donderdag op vrijdag ­zorgen de gebroeders Hanson voor een diepe duik in de jaren negentig. Met een serie concerten vieren Zac (nu 35), Taylor (37) en Isaac (39) Hanson het 15-jarig bestaan van een in de VS succesrijk live-album. Hoewel dat misschien een excuus lijkt om die ene monsterhit weer in volle glorie te spelen, hebben de broers inmiddels degelijk repertoire om MMMBop mee te omkleden.

6 november, 2.00 uur, hanson.net

Muziek: Nick Cave

De tournee van Nick Cave werd deze zomer afgelast. In plaats daarvan gaf de Australische zanger in juli een soloconcert in het Londense Alexandra Palace. Vanachter de vleugel in een lege concertzaal speelde hij nummers van zijn laatste album Ghosteen, maar ook klassiekers als Into My Arms. Het concert gaat nu onder de naam Idiot Prayer de bioscoop in.

Vanaf 5 november in de bioscopen, idiotprayerfilm.com

Expo: Mag het ook mooi zijn?

De 20ste-eeuwse kunstgeschiedenis lijkt een opeenvolging van hemelbestormers en vernieuwers. De pioniers krijgen altijd alle aandacht. Maar er is ook een heel leger aan kunstenaars die bewust conservatief waren. Die gewoon iets moois wilden maken. ­Scheidend conservator Antoon Erftemeijer van het Frans Hals Museum stelde een tentoonstelling samen met werk van Kees Verwey, Coba Ritsema, Otto de Kat en andere schilders die niet voor kubisme, futurisme of ­dadaïsme gingen, maar gewoon het impressionisme van de 19de eeuw trouw bleven.

T/m 10 januari 2021 in Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem

Expo: Katja Mater, Time is an Arrow, Error

Klokken zijn herinneringen aan onze sterfelijkheid. Met elke seconde tikt er een stukje leven weg. Ze sporen ons aan tot actie: doe iets met je leven. Maar klokken staan nooit op zichzelf. Ze hebben andere klokken nodig ter bevestiging. Katja Mater, die in eerder werk ruimtes uitvouwde en herschikte, doet dat nu met de vierde dimensie. Ze toont 24 klok­achtige werken die ze maakte ­tussen maart en mei van dit jaar, de periode van de lockdown die de tijd even leek stil te zetten.

T/m 21 november in Galerie Martin van Zomeren, Hazenstraat 20

Expo: Vincent Uilenbroek, Mesh Appeal

Na een afdruk te hebben gemaakt blijft er verf achter op een zeefdrukraam. Vincent Uilenbroek gebruikt dit residu om nieuw werk te maken dat balanceert op de grens tussen op-art en geometrische abstractie. Om tot het gewenste beeld te komen, maakt Uilenbroek veel testprints. Die heeft hij nu gebruikt als basis voor 25 unieke kunstenaarsboeken. ­Origineel en kopie, doel en middel, bedoeling en neveneffect – het loopt op visueel aangename wijze door elkaar.

T/m 14 november in Galerie Dudok De Groot, Tweede ­Laurierdwarsstraat 1-3

Claude Cahun, Onder de huid. Beeld Peter Tijhuis
Claude Cahun, Onder de huid.Beeld Peter Tijhuis

Expo: Claude Cahun, Onder de huid

Lang voordat gender onderdeel werd van het mainstream maatschappelijke debat, ging Lucy Schwob (1894-1954) al aan de haal met traditionele opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Onder de genderneutrale naam Claude Cahun maakte ze theatrale fotomontages en zelfportretten als dandy, revuemeisje of zeeman. Haar activistische kunst is van grote invloed geweest op onder anderen Nan Goldin en Cindy Sherman. David Bowie was fan en wijdde in 2007 een multimedia-installatie aan haar. Nu heeft ze voor het eerst een ­solopresentatie in Nederland.

T/m 17 januari in Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen

Jeugd: Griezelig gezellig

Het is weer Halloween, en daarom kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar vandaag komen griezelen bij broedplaats Kazerne in Reigersbos. Er is een spookhuis, je kunt een griezelfilm en griezelkunst maken, of dansen op je allergriezeligst tijdens de Halloween kinderdisco. En natuurlijk doe je dat in je mooiste hallo­weenkostuum, want wie het beste verkleed komt, wint een prijs. Ouders kunnen via een livestream meegenieten.

31 oktober, 12.00 - 20.00 uur, broedplaats Kazerne

Jeugd: Duik diep in de zee

Ouders die iets leuks met hun dreumes of peuter willen ondernemen, kunnen meedoen met workshop De zee, voor kinderen van 1 t/m 3 jaar. Het Black Cat Theatre wordt omgebouwd tot onderwaterwereld, waarin je samen een duik kunt nemen. Raak de zachte zeebodem aan, ontmoet vrolijke krabben, dans met een kwal, spring met zeepaardjes en dol rond met de vissen. De workshop is een zintuiglijke theater- en kunstervaring, waarbij alles draait om samen plezier hebben op de muziek die speciaal voor de workshop is gecomponeerd.

31 oktober en 15 november, Black Cat Theatre

Film: Isabel Lamberti, La última primavera

Prachtig en inventief portret op het grensvlak van fictie en documentaire, over een familie in een sloppenwijk buiten Madrid die hun woning dreigt te moeten verlaten. Lamberti castte een echte familie, die zij in een fictiesetting alvast gebeurtenissen liet uitspelen die hen op het moment van filmen nog niet waren overkomen, maar al wel in de lucht hingen.

Te zien in: Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Kriterion, Rialto

Film: Sonja Wyss, Farewell Paradise

Dit ontroerende portret van het roerige familieverleden van de maakster werd oorspronkelijk in maart al uitgebracht, enkele dagen voordat de bioscopen dichtgingen vanwege de eerste coronagolf. Nu dus in de herkansing. Wyss ondervraagt haar zussen en ouders over wat er voorviel na de scheiding van haar ouders, gebeurtenissen waar decennialang niet over gesproken werd.

Te zien in: Cinecenter, Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Rialto

Film: Steve Box en Nick Park, Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit

Dat Halloween ook in Nederland steeds verder oprukt als commerciële feestdag, is met dit soort creatieve grepen een stuk beter te verkroppen. Dit vrolijke griezelavontuur rond de oer-Britse ­kleihelden Wallace en Gromit mag gerust ieder jaar op het ­programma.

Te zien in: De Uitkijk, zaterdag 21.00 uur

Film: Stanley Kubrick, The Shining

Wie echt wil griezelen dit weekend kan terecht bij Stanley Kubricks klassieke Stephen King-verfilming The Shining, opnieuw uitgebracht ter ere van de veertigste verjaardag van de film. King zelf was zo ongeveer als enige ter wereld niet onder de indruk van Kubricks cerebrale invulling van zijn ­horrorverhaal rond een schrijver (Jack Nicholson) die zijn gezin te lijf gaat in het afgelegen Overlook Hotel.

Te zien in: Cinecenter, Euroscoop Noord, Eye Filmmuseum, FC Hyena, Filmhallen, The Movies, Studio/K, De Uitkijk

Film: Spanish Film Festival

Waar de grote internationale festivals nog altijd maar met moeite enkele vrouwelijke filmmakers weten te vinden, presenteert het Spanish Film Festival dit jaar doodleuk een programma dat voor zo’n 80 procent uit films van vrouwelijke makers bestaat. De zesde editie van het festival werd in mei afgelast, maar krijgt nu alsnog een editie, zij het wat anders dan anders. Dit weekend vindt het staartje van de festivaleditie in Amsterdam plaats; van 4 t/m 8 november zijn er vervolgens ook edities in Rotterdam en Den Haag. Buitenlandse gasten kon het festival uiteraard niet uitnodigen, maar bij veel vertoningen zijn alsnog inleidingen of Q&A’s via videoverbindingen. De Spaans-Nederlandse filmmaker Ramon Gieling is wel persoonlijk aanwezig bij een voorpremière van zijn The Death of Antonio ­Sánchez Lomas, zaterdagavond in Eye.

Te zien in: Eye Filmmuseum, Pathé De Munt, Pathé Tuschinski, zaterdag en zondag, zie ­spanishfilmfestival.nl

Divers: De kracht van vrouwen

Health, Empowerment en Rights, dat is waar HER voor staat. In de eerste editie van HER Film Festival staan de bijzondere films, documentaires en verhalen van veerkrachtige vrouwen centraal. Het festival is gratis te volgen voor iedereen in Nederland en vindt geheel online plaats van 29 oktober t/m 6 november. De organisatie is in handen van Cinetree, in samenwerking met Simavi, een ontwikkelingsorganisatie die zich sinds 1925 inzet voor een gezond leven voor iedereen, met de nadruk op meisjes en vrouwen. De films zijn geselecteerd door onder anderen Hanna Verboom en Barry Atsma.

T/m 6 november, online te volgen via cinetree.nl/herfilmfestival

Divers: Groen, groener, groenst

Groene vingers gekregen tijdens de lockdown? Kom vandaag naar de yardsale van De Tuinen Van, voor al uw interieurbeplantingen en plantenverhuur. Er zijn allerlei planten te koop, van varens en kunstplanten tot olijfbomen en palmen. Sommige planten hebben door projecten hun sierwaarde verloren, maar kunnen met een beetje extra liefde weer floreren. Ze mogen daarom gratis mee. Het dragen van een mondkapje is verplicht.

31 oktober, 12.00 tot 16.00 uur, Beitelkade 2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden