Uitagenda
Tips voor deze week in Amsterdam: theater, muziek, expo en jeugd
Theater: Rialto, CC Amstel en OBA, Verhalen in de Herfst
Rialto, CC Amstel en OBA maken van de herfstvakantie in De Pijp een heel gezellig en avontuurlijk feestje met film en theater. Drie films per dag bijvoorbeeld in Rialto, maar ook betoverend theater en inspirerende workshops. Voor alle kinderen van 2 tot 12. Bij CC Amstel en OBA zijn mondkapjes verplicht totdat je geplaceerd bent. Bij Rialto worden mondkapjes dringend geadviseerd.
11 t/m 18 oktober, verschillende locaties
Theater: Mugmetdegoudentand, Happy Hour
Over populisme, mannen en vrouwen. Drie vrouwen komen elkaar tegen in een exclusieve bar. Het is Happy Hour. Al snel lopen de emoties hoog op en is het wachten op de ontploffing, maar wanneer komt die? Met Lineke Rijxman, Malou Gorter en Rosa van Leeuwen. Het dragen van een mondkapje wordt geadviseerd in de Toneelschuur.
Premiere op 10 oktober in Toneelschuur Haarlem, 8 t/m 12 december in Bellevue
Theater: Toksöz, Ol en Ozdogan, RAST 20 jaar
Op 20 oktober bestaat Theater RAST 20 jaar. Het laatste interculturele gezelschap uit de generatie DNA, MC, Made in da Shade, Cosmic. Dat wordt gevierd met een triple bill: drie nieuwe werken van Celil Toksöz, Șaban Ol en Ada Ozdogan. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
10, 17 en 24 oktober, Podium Mozaïek
Theater: Xander van Vledder, Dronken mensen
Nog meer drank op de theateragenda, met deze zwarte komedie over veertien dolende zielen in een lange, met drank overgoten nacht. Op zoek zijn ze, naar liefde, troost en houvast. En vooral dat laatste is nog niet zo eenvoudig wanneer je straalbezopen bent. Dronken Mensen is het regiedebuut van acteur Xander van Vledder, met in de cast onder anderen Justus van Dillen, Hajo Bruins en Ellen Parren. Het dragen van een mondkapje is verplicht totdat je geplaceerd bent.
T/m 24 oktober, Bellevue op locatie in de Nassaukerk
Theater: ICK - Pieter C. Scholten/Emio Greco, Blasphemy Rhapsody
De dansers van ICK werkten tijdens corona veilig thuis met twee dansen als inspiratie: de Zuid-Italiaanse pizzica, bedoeld om het gif van een spin uit te zweten, en de charleston, die in het interbellum de bevrijding betekende van de doodsangst tijdens de Eerste Wereldoorlog. Online met Pieter C. Scholten en Emio Greco kwam Blasphemy Rhapsody daarna tot stand. Mondkapjes zijn verplicht totdat je geplaceerd bent.
14 t/m 16 oktober, ITA
Muziek: VanWyck
Achter het pseudoniem VanWyck gaat de Amsterdamse singer-songwriter Christien Oele schuil. Een oer-Hollandse naam die aangenaam contrasteert met de weidse folk die je onwillekeurig op de lege vlakten van de VS situeert. This concert will save your life, heet de show. Een lekker tegendraadse aankondiging in tijden van pandemie. Een avond vol dromerige popminiatuurtjes over het dagelijks bestaan kan het leven flink opfleuren.
11 oktober, 19.15 uur, De Kleine Komedie
Muziek: Robin Kester
Genoten van VanWyck? Grote kans dat u Robin Kester ook zult omarmen. En fijn weetje: u bent als fan in het gezelschap van Elbow-frontman Guy Garvey. Fluisterliedjes zijn het, met vleugje elektro à la Portishead en een snufje smachtende pop in de stijl van Charlotte Gainsbourg. En o ja, natuurlijk hoor je ook invloed van popambachtsman Marien Dorleijn van Moss, die meeschreef aan de muziek.
13 oktober, 21.00 uur, Paradiso
Muziek: Faces on TV
Een heus internationaal concert ondanks alle coronaprotocollen. All the way from Belgium: producer Jasper Maekelberg alias Faces on TV. Hij werkte mee aan spannende Belgische acts als Balthazar en Bazart. En hij klinkt, getuige zijn laatste single Womba, als de DJ die op een ingedut feestje de juiste plaat kiest om de dansvloer te vullen.
12 oktober, 19.00 uur, Melkweg
Kind: Maak je eigen strip
In het kader van de Kinderboekenweek kunnen kinderen vanaf 7 jaar samen met kinderboekenillustrator Juliette de Wit een verhaal verzinnen en uitwerken. Na een korte tekenles en -instructie ga je zelf aan de slag om een illustratie of strip te maken. De Wits motto is: alleen maken wat je zelf mooi vindt. De workshops vinden plaats in vier verschillende Oba-vestigingen in de stad.
10 en 17 oktober, verschillende tijden en locaties
Kind: De magie van capoeira
Capoeira, de vechtdans van vrijheid, draait om saamhorigheid en speelsheid, en is goed voor je conditie, motoriek en ritmegevoel. Zondag organiseert Teatro Munganga De magie van capoeira (vanaf 5 jaar). Het spel wordt begeleid met Braziliaanse instrumenten zoals de berimbau, pandeiro en agogô. Capoeirameester Pedro Hagen Pimentel presenteert oude technieken op een speelse manier, waarna iedereen mag meedoen.
11 oktober, 14.00 uur, Teatro Mungaga
Expo: Saar Scheerlings & Johan Kleinjan, Sight by Sight
Saar Scheerlings zou je een speculatief etno-archeoloog kunnen noemen. Ze maakt keramische karaffen en talismannen van textiel die ze museaal opstelt, alsof het artefacten van een fictieve beschaving zijn. Mede-exposant Johan Kleinjan neemt wel de bestaande wereld als uitgangspunt, maar richt zich daarbij op een vaak over het hoofd gezien aspect – balkons in Aziatische miljoenensteden – dat hij uitvergroot in vrolijk naïeve schilderijen en tekeningen.
T/m 1 november in Galerie Fleur en Wouter, Van Ostadestraat 43a
Expo: Peter Marcuse, Iconen van de Zaanse industrie
De Zaanstreek is een van de oudste industriegebieden van Europa. Al in de 17de eeuw werden hier op grote schaal hout en cacao verwerkt. Peter Marcuse (1933-2017) legde de activiteit vast bij onder andere Honig, Verkade en Bruynzeel. Bij tien industriële monumenten worden die foto’s en hun verhalen tentoongesteld op borden van twee bij twee meter. Een kaart met namen en locaties is te downloaden op www.ifikz.nl.
T/m 31 oktober in de Zaanstreek
Expo: Helen Beard, The Desire Path
Een feitelijke beschrijving van Helen Beards werk zou het vermoeden van hardcore porno oproepen. Maar tegelijkertijd gaan de schilderijen van deze heerlijk politiek incorrecte kunstenaar over formele zaken als kleur, compositie en contrast. De tentoonstelling is wegens corona verlengd. Dit weekend voor het laatst te zien.
T/m 13 oktober in Reflex Gallery, Weteringschans 79a
Expo: Alexandra Rouppe van der Voort, Papilio
De Kunsttraject-etalages in de Zeeheldenbuurt behoren tot de leukste kunst in de Amsterdamse openbare ruimte. Deze maand zijn zes grote stills te zien uit een weinig vertoonde film die Alexandra Rouppe van der Voort tussen 2000 en 2003 opnam. Hoofdrolspeler is een knalrode vlindermens die niet kan vliegen en zich verschuilt in een rozenkas. Daar wordt het fantasiewezen verliefd op een blauwe man.
T/m 22 november, verschillende locaties
Expo: Willem Diepraam, 50 jaar fotografie
Elf jaar geleden droeg Willem Diepraam (1944) achthonderd van zijn beste foto’s over aan het Rijksmuseum. Het werk toont niet alleen een halve eeuw Nederlandse en internationale geschiedenis, maar laat ook Diepraams ontwikkeling zien van maatschappijkritisch fotojournalist tot esthetisch angehauchte kunstenaar. Die schat wordt nu getoond in een overzichtstentoonstelling, samen met een door Diepraam samengesteld boek met werk dat hem dierbaar is.
T/m 10 januari in Rijksmuseum Amsterdam
Film: Miranda July, Kajillionaire
“De meeste mensen willen kajillionair worden, maar wij romen liever gewoon een beetje af.” Dat is de levensles die Old Dolio’s ouders haar hebben bijgebracht. Dus schrapen ze met z’n drieën het leven zo’n beetje bij elkaar. Maar nu wordt het tijd dat Old Dolio op eigen benen gaat staan in Miranda July’s heerlijk dwarse coming-of-age-heistfilm.
Te zien in: FC Hyena, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Pathé City, Rialto, Studio/K, De Uitkijk
Film: Queer Black Cinema
Het programma van Queer Black Cinema omvat een lezing door kunstenaar/activist Robin Ramos, een performance van Jeanine van Berkel en een korte film van kunstenaar Dianthus. Hoofdfilm is de documentaire Tongues Untied (1989) van Marlon Riggs, die de stilte rond zwarte homoseksualiteit doorbrak.
Te zien in: Eye, zondag 19.00 uur, als onderdeel van Black Light
Film: John Cassavettes, Love Streams
Om de dystopie van dit coronajaar te onvluchten, vertoont filmhuis Lab111 heel oktober films uit het berucht dystopische jaar 1984. Het programma opende donderdag uiteraard met de verfilming van George Orwells 1984. Maar het omvat ook lichtere kost. Zo staan Karate Kid en The NeverEnding Story op het programma. Naast die hoogtepunten uit de pop(corn)cinema duiken ook artistieke hoogtepunten op. Zoals Love Streams, de laatste van de tien films die regisseur/acteur John Cassavettes en zijn echtgenote actrice Gena Rowlands de afgelopen twintig jaar maakten. Een film vol wanhopig zoekende personages, de broer en zus die Cassavettes en Rowlands spelen voorop.
Te zien in: LAB111, zondag 18.30 uur, als onderdeel van 1984: Dystopia Revisited
Divers: Chef Sander Lof kookt met...
De chef van Hotel Arena, Sander Louwerens – die beter bekend staat als Sander Lof (naar zijn voormalige restaurant Lof) – gaat koken met Amsterdamse gast-chef-koks. De eerste gastchef is de Franse Alain Caron, bekend van zijn familierestaurants Café Caron, Petit Caron en pop-up Grand Caron, en televisie programma’s BinnensteBuiten en Masterchef. Alain en Sander leerden elkaar ruim 35 jaar geleden kennen. Sander was ook te gast bij de allereerste aflevering van BinnensteBuiten, waar ze samen op zoek gingen naar natuurlijke ingrediënten in het Amsterdamse Bos. Maandag koken de twee een uitgebreid viergangenmenu voor vijftig euro.
12 oktober, Hotel Arena
Divers: Afternoon Tea
Sterrenchef Sidney Schutte en patissier Vipin Charly hebben een nieuwe editie van de Afternoon Tea bij Waldorf Astoria Amsterdam op de kaart gezet, met als thema chocolade. Naast zoete lekkernijen bevat de proeverij ook hartige bites zoals de gegratineerde oisri oester met champagne beurre blanc. Bij de Afternoon Tea kun je natuurlijk thee drinken, maar de happen gaan ook heel goed met verschillende soorten whisky, of probeer een van de speciaal ontwikkelde cocktails.
T/m 7 december, vrijdag t/m zondag, Waldorf Astoria Amsterdam