Agenda

Tips voor deze week, de lockdownversie: Noorderslag en Rijksmuseum from home

Ja, we zitten in een lockdown, maar dat betekent niet dat we thuis voor de tv hoeven te sippen. Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.

Stefan RaatgeverHans SmitEdo Dijksterhuis en Joost Broeren-Huitenga

Muziek: Noorderslag

Het is de laatste dag van het duofestival Eurosonic/Noorderslag. Normaal gehouden in de Groningse Oosterpoort, is het slotstuk dit jaar geheel online, maar ook geheel gratis. De komende avond staat geheel in het teken van Nederlandse artiesten. De line-up kent tal van opkomende namen als rapper en acteur Bilal Wahib, zangeres Blackbird, folkduo Sam & Julia, nederchansonnière Fleur en de bewierookte hiphopper Sor. Wel op tijd inschakelen op de juiste livestream want alle optredens duren maar een kwartiertje.
16 januari, 20.00-23.30 uur, www.Esns.nl

Expositie: Small Museum

Geen museum open? Dan verplaatsen we de expositie gewoon naar buiten. De gedachte achter The Small Museum is even eenvoudig als doeltreffend. Aan de gevel van poptempel Paradiso is nu de tentoonstelling Musée Légitime te zien. Beeldend kunstenaar en initiatiefnemer Martin La Roche verzamelt kunstwerkjes die klein genoeg zijn om in zijn hoed mee te dragen. In de mededelingenvitrine van Paradiso is nu een selectie te zien die volgens de samensteller een connectie met de zaal heeft. Voordeel van een outdoor-tentoonstelling: de toegang is altijd gratis.
T/m 7 maart, Paradiso

Theater: Peachez

De succesroman Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer kreeg een schitterend ingetogen toneelbewerking, met Porgy Franssen als een wat wereldvreemde professor die als een blok valt voor een onbekende vrouw (gespeeld door Maartje van de Wetering) die hem op een dag via mail benadert. Ze noemt zich Sarah Peachez en er ontstaat een hartstochtelijke mailwisseling. De liefde verandert het leven van de professor, maar niets is wat het lijkt. Online via Zoom te volgen.
20 januari, 20 uur (ook nog 10, 17 en 24 februari). Toegang gratis, donatie welkom, www.toneelgroepmaastricht.nl

Weg met Eddy Bellegueule. Beeld Sanne Peper
Weg met Eddy Bellegueule.Beeld Sanne Peper

Theater: Weg met Eddy Bellegueule

Alom bejubelde voorstelling van Eline Arbo die haar de VSCD-regieprijs opleverde. De vier acteurs die Eddy spelen (Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten) werden ook nog eens collectief genomineerd voor de Louis d’Or, de belangrijkste acteursprijs. Nu opnieuw gespeeld in het kader van het festival Brandhaarden van ITA, gewijd aan auteur Edouard Louis. Of de rest van dat festival nu doorgaat of niet, de livestream van de voorstelling gaat sowieso door. Niet te missen.
22 januari, 20.30 uur, kaarten via www.ita.nl

Theater: In Nabijheid

Verdi’s opera Aida vormt het vertrekpunt voor een ontmoeting van twee muzikale werelden, die van de Afro-Surinaamse muziekformatie Black Harmony uit Amsterdam-Zuidoost en het Koor van De Nationale Opera. Giuseppe Verdi schreef Aida voor het operahuis in Cairo zonder zelf ooit voet te zetten in Egypte, de makers van In Nabijheid wilden juist volop de sfeer van het Zuidoost ervaren. In Nabijheid is opgenomen in het decoratelier van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam-Zuidoost. Een zoektocht van de twee koren naar elkaar met teksten van stadsdichter Gershwin Bonevacia.
Gratis stream op site www.operaballet.nl

Expo: Kijkcoaches van LAM Lisse

Bij LAM Lisse werken geen suppoosten maar kijkcoaches, die geen informatie spuien maar bezoekers stimuleren tot ‘hardop kijken’ en ideeën uitwisselen. Ook tijdens de lockdown zitten ze niet stil. Bij tijdelijk gebrek aan gesprekspartners hebben ze op papier gezet hoe zij zelf de kunst in het food art museum ervaren en wat ze hebben geleerd van bezoekers. Voor wie er eens geweest is het een geheugenopfrisser, voor aanstaande bezoekers een opwarmertje.
www.lamlisse.nl/kunstenaar

Expo: Lockdown Happy New Year Show

Eleonora Stol wordt komend jaar 75, maar is jong van geest. Dat zie je aan haar werk dat wordt gekenmerkt door wulps expressionisme en blijmoedige romantiek. Maar ook aan het feit dat ze vier jaar geleden in zee ging met jonge hondengalerie Fleur & Wouter. Nu verzorgt ze het tweede deel van de online tentoonstelling die wordt gehouden ter ere van zowel het nieuwe jaar als de lockdown. Op 12 maart volgt de opening van de live tentoonstelling getiteld Extravaganza.
www.galeriefleurenwouter.com

Expo: Rijksmuseum from home

Vanuit hun woon- of studeerkamer delen Rijksmuseummedewerkers in filmpjes van twee, drie minuten hun passie voor een specifiek werk uit de eindeloze museumcollectie. Zo vertelt Pieter Roelofs (hoofd schilder- en beeldhouwkunst) over Vermeer en gaat Maaike Rikhof (curator in opleiding 19de -eeuwse schilderkunst) in op Portret van een jonge vrouw met hond Puck van Thérèse Schwartze. Geheel in lijn met de internationale uitstraling van het Rijks zijn alle filmpjes opgenomen in het Engels.
www.rijksmuseum.nl

Expo: Jardin d’émail

Dit grote buitenbeeld van Jean Dubuffet is niet, zoals de naam suggereert, gemaakt van email maar van glasvezel versterkt met epoxy op een sokkel van beton. De kolos werd in 1974 neergezet in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum en heeft zich sindsdien ontpopt tot publiekslieveling. Vier jaar geleden onderging het werk een uitgebreide restauratie die pas in mei 2020 werd afgerond. Wat daar allemaal bij kwam kijken is te zien in de film op de museumsite, waar overigens wel een kaartje voor moet worden gekocht.
T/m 7 februari op www.krollermuller.nl

Een kam, te zien in het Afrika Museum. Beeld Afrika Museum
Een kam, te zien in het Afrika Museum.Beeld Afrika Museum

Wereldse activiteiten voor thuis: Afrika Museum

De sankofa is een symbolisch dier uit de mythologie van het Akan-volk uit Ghana. Het is een soort vogel die zijn lange nek omdraait en uitstrekt om met zijn snavel een ei van zijn rug te rapen. De boodschap is duidelijk: wie vooruit wil komen doet er goed aan naar het verleden te kijken en er iets van te leren. Als onderdeel van een hele rits activiteiten die kinderen thuis kunnen doen, staat op de website van het Afrika Museum uitgelegd hoe je aan de hand van een bouwplaat een hanger kunt maken die de familiegeschiedenis verbeeldt.
www.afrikamuseum.nl

Film: Pari

Dit speelfilmdebuut van filmmaker Etemadi, geboren in Iran maar inmiddels woonachtig in Athene, is officieel een Griekse productie – met nog wat Frans, Bulgaars, Zwitsers én Nederlands geld erin. Toch past Pari, over een Iraans stel dat in Athene op zoek gaat naar hun verdwenen zoon die daar studeerde, naadloos in het recente rijtje ijzersterke Iraanse sociale drama’s.
Te zien via www.Picl.nl

Film: One Night in Miami

Regisseur King weet beklijvend drama te maken van vier mannen die praten. Haar fictionele ontmoeting van echte iconen draait dan ook om niet de minste mannen: bokser Muhammad Ali, American football-ster Jim Brown, soulzanger Sam Cooke en burgerrechtenactivist Malcolm X.Te zien via Amazon Prime

Film: Eye Film Player

Pas later dit jaar wordt hij officieel gepresenteerd, rond de viering van 75 jaar Eye Filmmuseum, maar de ‘beta-versie’ van de nieuwe Eye Film Player is nu al beschikbaar. Het aanbod toont de breedte van de museumcollectie: van recente arthouse-successen (waaronder het fantastische About Endlessness van Roy Andersson) via internationale klassiekers (van Merchant-Ivory tot Yasujiro Ozu) tot Nederlandse films uit zo ongeveer elk decennium. Naast films die online te huur zijn is er ook een flink aanbod gratis te kijken films, veelal unieke vondsten die door Eye zelf werden gerestaureerd. Zoals de Nederlandse film Zeemansvrouwen uit 1930, die bedoeld was als geluidsfilm maar door techische problemen toch zwijgend werd uitgebracht. In 2003 voorzag Eye de film alsnog van zijn geluidsspoor, dankzij liplezers die de dialogen ontrafelden en Henny Vrienten die hem van nieuwe muziek voorzag.
Te zien via player.eyefilm.nl

Kind: Maak een insectenhotel

Heb jij nog steeds een kerstboom in huis? Recycle hem dan tot een insectenhotel en ga buiten aan de slag. OERRR komt deze maand met verschillende buitenspeeltips om de lockdown door te komen. Voor het insectenhotel heb je alleen de stronk van de kerstboom, een snoeischaar, een zaag, een boormachine, een plankje en schroeven nodig. Iets minder technisch? Maak dan een vogelsnack gevuld met zaadjes van een appel. Hang het insectenhotel of de vogelsnack op in de tuin of op het balkon en wacht op de eerste gasten.
www.natuurmonumenten.nl/kinderen

Kind: Teken je eigen Nachtwacht

Met de tekentips van het Rijksmuseum kan iedereen meewerken aan Rembrandts meesterwerk. Download de tekening online en kleur hem in met originele kleuren of juist helemaal in fluor en geef een eigen draai aan De Nachtwacht. Het tekenen is voor een goed doel, want je kan de tekening opsturen naar ouderen die moeilijk naar buiten kunnen. De adressen van twaalf aangesloten verpleeghuizen zijn op de website van het Rijksmuseum te vinden. Je kan de tekening natuurlijk ook naar je eigen opa, oma, juf of buurman sturen.
www.rijksmuseum.nl, onder families en kinderen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden