Uitagenda

Tips voor deze week, de lockdownversie: muziek, theater, film, expo en jeugd

Joost Broeren
null Beeld De Nationale Opera/©Ruth Walz
Beeld De Nationale Opera/©Ruth Walz

Muziek

Documentaire: Billie Holiday

Slechts 44 jaar werd ze. Maar in dat korte leven bouwde zangeres Billie Holiday (1915-1959) een turbulent bestaan op. Uiteindelijk brak een drugsverslaving Holidays loopbaan halverwege af. De documentaire Billie behandelt haar pieken en dalen, maar biedt muzikaal louter hoogtepunten. Het mooiste is een live-uitvoering van Strange Fruit, een lied dat inmiddels ruim 80 jaar oud is en gaat over de lynchpartijen waaraan zwarte Amerikanen in die tijd ten prooi vielen. De docu loopt vooruit op een bioscoopfilm, The United States vs. Billie Holiday, die volgens de huidige planning eind februari zal verschijnen.
Te streamen via Prime Video of iTunes

YouTube: Top 2000

U kickt nog af van de muziekmarathon van de Top 2000? Op het YouTubekanaal van de Top 2000 A-Gogo zijn talloze mini-documentaires te zien die eerder figureerden in de tv-versie van de radiohitlijst. De verhalen achter de liedjes ontroeren vaak nog steeds. Hoor A.J. Croce het prachtige Time in a Bottle zingen. De hymne over vergankelijkheid die zijn vader Jim in 1970 op plaat zette. Drie jaar later kwam de zanger om het leven bij een vliegtuigongeluk, A.J. was toen pas 2 jaar oud. Ook Michael Stipe (over R.E.M.’s Losing my Religion) en Lori Lieberman (over haar creatie Killing me Softly) zijn te vinden op het kanaal dat niet alleen de artiesten, maar vooral ook de songschrijvers in de schijnwerpers zet.
YouTubekanaal van de Top 2000 A-Gogo

Lorenzo Viotti Beeld Desiré van den Berg
Lorenzo ViottiBeeld Desiré van den Berg

Uitgelicht

De Nationale Opera online

Wie naar operaballet.nl/online gaat en €2,98 overmaakt, kan kijken en luisteren naar een bijzonder project van het Koor van De Nationale Opera. Onder leiding van de jonge Zwitser Lorenzo Viotti (hij is pas 30), de nieuwe chef-dirigent van De Nationale Opera en van het Nederlands Philharmonisch Orkest, zingt het koor geestelijke werken van componisten als Rachmaninoff, Gesualdo door de ogen van Stravinsky, Poulenc, Brahms, Schumann en niet te vergeten het Agnus Dei van Samuel Barber – een bewerking van zijn beroemde Adagio for Strings. Het is allemaal zo liefdevol in beeld gebracht door videoregisseur Bas van Oort dat je er spontaan van in een hogere macht zou gaan geloven, die je in deze donkere tijden troost en kracht geeft.
Viotti noemde het project Voices out of Silence, dat een boodschap van hoop brengt, maar ook de dramatiek van de actualiteit niet uit de weg gaat. Tijdens het Agnus Dei dragen de leden van het koor zwarte mondkapjes. Je ziet dat ze naar de muziek (die ze eerder hebben opgenomen) luisteren en dat biedt een bijzondere aanblik. In alle andere stukken zingen ze wel, soms gedirigeerd door Viotti, maar even vaak ook zonder dirigent.
De sfeer is bedrukt, maar slaat aan het slot plotseling om, als het koor Pieter Goemans’ Aan de Amsterdamse grachten inzet en de regisseur beelden laat zien van het operahuis in vol bedrijf, zoals het het ooit gewoon was en hopelijk spoedig weer zal worden.
T/m 17 januari, operaballet.nl/online.

Theater

TheaterThuis

TheaterThuis is een streamingdienst met een groot aanbod online voorstellingen. Je kunt genieten van speciale shows die alleen bij TheaterThuis te zien zijn, maar ook van registraties van complete voorstellingen. Een breed aanbod van kleinkunst (o.a. Vincent Bijlo, Kiki Schippers, Brigitte Kaandorp en Paul de Munnik) tot muziektheater (Cor Bakker, Renee van Wegberg) en toneel (Gijs Scholten van Aschat).
theaterthuis.nl, Internationaal Theater Amsterdam/Het Parool

null Beeld -
Beeld -

Alice in Wonderland

Nog steeds te zien: de meeslepende avonturen van Alice, voorgelezen in de halfronde leren bank in de rotonde van de Stadsschouwburg, door tal van acteurs, met niet meer dan een schaaltje bonbons op tafel. De serie is een uitnodiging om out-of-the box te denken, om andere denkkaders te exploreren. Het roept de vraag op: hoe te overleven in een wereld die voortdurend verandert, waarin niets meer is wat het was? Met onder anderen Pierre Bokma, Chris Nietvelt, Noortje Herlaar en Jacob Derwig.
ita.nl.

Expo

KunstKooptenstoonstelling: Koop dit of dit of dit

Kunst die je afbetaalt in drie jaar tijd met maximaal 100 euro per maand. Dat is de essentie van de eerste KunstKoop-tentoonstelling die 25 november werd geopend in Capital C. De negentien werken kunnen niet meer live worden bekeken, maar online gaat de verkoop door. Het gaat om kunst in uiteenlopende formaten, stijlen en technieken. Curator Ellis Kat: “Een nieuwe ervaring of volgende herinnering vasthouden? Zet dan geen tatoeage, maar koop kunst, daarvan krijg je nooit spijt.”
T/m 15 januari op Instagram (kunstkoop) en www.kunstkoop.nl.

Constant Dullaart: This Unjust Mirror

Krijgt de beste internetkunstenaar van Nederland eindelijk zijn eerste museale solotentoonstelling, steekt covid er een stokje voor. Gelukkig ontwierp Dullaart ook een digitale tentoonstelling die hoogst actueel ingaat op online propaganda, nepnieuws, nepvolgers en de manieren waarop Instagram kan worden gemanipuleerd. Wie toestemming geeft voor het gebruik van de microfoon, kan praten met medebezoekers als die in de buurt zijn.
T/m 14 februari Fries Museum, via friesmuseum.common.garden.

Outdoor Art Projects

Wandelen in de buitenlucht mag nog! Het Amstelpark is een goede bestemming want lekker ruim van opzet en gevuld met kunst. Zone2Source heeft van het park een kaart gemaakt waarop zes bijzondere werken staan aangeduid: Anne-Marie van Splunters Buzzbench (bank en bijenkorf ineen), Floriade Whispers van KCCM (parkgeschiedenis verteld vanuit het perspectief van vier planten), Plantensociologie van De Onkruidenier en geluidswerken van Ronald van der Meijs, Esther Hovers en Justin Bennett.
Kaart is te downloaden op www.zone2source.net.

null Beeld

Peeping Tom

De Britse horrorthriller Peeping Tom, over een sociopaat die zijn moorden op vrouwen filmt voor latere consumptie, bestaat zestig jaar. Om het jubileum van deze schandaalklassieker te vieren, organiseert Movie*Ink een tentoonstelling van vintage posters. Om het coronaproof te houden blijft de deur op slot. Bezoekers worden uitgenodigd door het sleutelgat naar binnen te gluren.
T/m half februari in Movie*Ink, Oudezijds Achterburgwal 125 hs

Nieuw Dakota’s Moving Walls 2010-20200

Tien jaar geleden was Nieuw Dakota nog een pionier op het NDSM-terrein, inmiddels heeft de presentatieruimte gezelschap gekregen van Sexyland, Nxt Museum en Beautiful Distress. Om het jubileum te vieren is een tentoonstelling samengesteld met video’s, installaties en performances, waarbij vooral het spreekuur van Irina Birger – in dit geval Dr. Birger – opviel. Helaas kan dit alles in elk geval tot 19 januari niet worden bezocht. Voorlopig toont Nieuw Dakota op sociale media dagelijks een terugblik.
T/m 13 februari op Instagram en Facebook (nieuwdakota)

Film

Tomm Moore en Ross Stewart: Wolfwalkers

Dit pareltje van een animatiefilm draaide voor de lockdown heel even in de bioscopen, maar is nu die dicht zijn gelukkig ook nog on demand te zien. Grote thema’s en beladen geschiedenis worden verwerkt in een lichtvoetig en hoopvol verhaal over een Engels meisje dat in het Ierland van de 17de eeuw vriendschap sluit met een wolfmensje.
Te zien via Apple TV+

Pete Docter en Kemp Powers: Soul

Wat de grote animatieklapper van de bioscoopzomer had moeten worden, werd de kersttrekker van streamingdienst Disney+. In de innemende Pixarfilm valt een midlife-jazzmuzikant dood neer, net voor hij zijn grote kans krijgt. Zijn ziel start een race tegen de klok, door het hiernamaals én het hiervoormaals, om terug in zijn lichaam te komen.
Te zien via Disney+

Inhaalslag: het beste van 2020

De lockdown biedt de komende weken een uitgelezen kans om de beste films van 2020 in te halen. Een greep uit de tiplijstjes van mijn collega’s: zowel Bart van der Put als Roosje van der Kamp zetten op I’m Thinking of Endings Things (Netflix) op één, het nieuwste metafilmische avontuur van Carlie Kaufman. Ook op Netflix: Mank, de nieuwste film van David Fincher rond het maakproces van Citizen Kane. Elise van Dam tipt Beanpole (online via Cinetree en verkrijgbaar op dvd), een even hardvochtig als warmbloedig Russisch post-Tweede Wereldoorlog-drama. En last best: mijn persoonlijke favoriet van het jaar, de wilde Braziliaanse genremix Bacurau, is te zien via diverse onlinekanalen en verkrijgbaar op dvd.

Kind

Nemo-challenge: Maak een lavalamp

Heb jij weleens zelf een lavalamp gemaakt? Met het stappenplan van Nemo is het helemaal niet moeilijk. Het museum daagt je uit om mee te doen aan de lavalamp-challenge. Je hebt nodig: een doorzichtige fles, zonnebloemolie, water, kleurstof, bruistablet, zaklamp, trechter en eventueel glitters of andere versiersels. Check de video op de website van Nemo, ga zelf aan de slag en maak een foto of filmpje van jouw lavalamp. Deel ’m met @nemosciencemuseum en maak kans op een Nemo-prijzenpakket.
T/m 19 januari, nemosciencemuseum.nl.

Kinderworkshops: Winter bij Jeugdland

Alleen nog dit weekend wordt tussen 13.00 en 15.30 uur de winter gevierd op Jeugdland. Vandaag is er de natuurclub, waar je natuurkunst kunt maken en op zoek gaat naar kriebelbeestjes en eetbare planten. Morgen kun je mee timmeren en bouwen aan de coolste bouwwerken, zoals een kasteel of raket. Je krijgt hierbij hulp van een echte kunstenaar. De workshops zijn gratis, gaan alleen door bij goed weer en zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
2 en 3 januari, Jeugdland, Valentijnkade 131

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden