Agenda

Tips voor deze lockdownweek: van livestreams tot online exposities

Ja, we zitten in een lockdown, maar dat betekent niet dat we thuis voor de tv hoeven te sippen. Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.

Het Parool
Fashion for Good. Beeld
Fashion for Good.

Muziek: Jeff Tweedy

De frontman van Wilco heeft de livestream als nieuwe manier van concerten geven volledig ontdekt. In de nacht van zaterdag op zondag speelt Jeff Tweedy opnieuw een show in ­Chicago. Niet met de leden van Wilco, maar met een band waarin onder anderen zijn zoons Spencer en Sammy zitten. Ze zullen veel spelen van Tweedy’s in oktober verschenen soloalbum Love is the King. Na ­afloop is er een vragensessie met Tweedy.
24 januari, 03.00 uur, bands­intown.com

Muziek: Adam Lambert

Met Queen zou hij afgelopen jaar over de wereld hebben getoerd. De concerten van zanger Adam Lambert met Brian May en Roger Taylor staan nog steeds gepland om te worden ingehaald, maar voorlopig zijn twee solo-livestreams de enige concerten die zeker doorgaan. Lambert treedt op in The Roxy in L.A. en zal vooral materiaal spelen van zijn laatste album ­Velvet.
29 januari, 21 uur, adamofficial.com

Muziek: Gratis archief

Met Up Close had het Muziek­gebouw een serie intieme, coronaproof concerten opgezet. Met interessante namen als het ensemble Asko|Schönberg, het Amsterdams Andalusisch Orkest en violisten ­Joseph Puglia en Emmy Storms. De voorstellingen liggen stil, maar de concerten die voor de lockdown werden gegeven kunnen online gratis worden bekeken.
muziekgebouw.nl

Theater: Alice in Wonderland - ITA

Al sinds begin november lezen acteurs van ITA en gastspelers in estafette Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Een meeslepend avontuur om bij weg te dromen, mooi in beeld gebracht in de verlaten rotonde van de Stadsschouwburg/ITA. Inmiddels dik vijftig afleveringen te zien via de site van ITA, maar nu ook te horen als podcast, via Spotify, Apple Podcast of online. Met de stemmen van onder anderen Paul de Leeuw, Wende Snijders, Steven van Watermeulen, Chris Nietvelt en Halina Reijn.
ita.simplecast.com

Theater: Streameditie CaDance - Korzo Den Haag

Het Haagse dansfestival CaDance viert in 2021 haar 20ste jubileumeditie. Uiteraard niet op locaties als het Korzo theater, maar alles online gestreamd. Donderdag 28 januari is de openingsvoorstelling van Duda Paiva die binnen Korzo jarenlang aan magische, visuele voorstellingen met poppen en dans werkte. Voor de nieuwste voorstelling Sonatinas 4 Feet gaat hij een spannende samenwerking aan met het breakdancecollectief Fractal Collective. CaDance duurt tot en met 7 februari, elke dag zijn andere voorstellingen online te zien.
28 januari 20 uur. Kaarten via korzo.nl

Theater: Roodhapje - Holland Opera

Roodkapje heeft nooit eerder een wolf ontmoet. De wolf praat zo mooi en ontroerend over zijn land in het verre Noorden dat Roodkapje hem aanziet voor een dichter. Wel verhaspelt hij haar naam consequent tot Roodhapje. Roodhapje is een vlotte jeugdopera van Holland Opera met een moderne interpretatie van het bekende sprookje. Joke Hoolboom maakte het libretto naar het theaterstuk van Imme Dros De wolf die tegen het water sprak. De muziek is gecomponeerd door Steven Kamperman. Opgenomen in de Veerensmederij in Amersfoort.
Online te huur via cultuurticket.nl

Expo: Fashion for Good

We kopen 60% meer kleding dan vijftien jaar geleden maar een T-shirt of broek wordt twee keer zo snel afgedankt. Er zijn weinig sectoren die zoveel afval produceren als de mode-industrie met zijn telkens weer nieuwe collecties en got-to-have-items. Platform en museum Fashion for Good verzet zich tegen deze tendens en zet zich in voor circulariteit. Tijdens de lockdown, een periode met ongekende online verkoop van wegwerpkleding, organiseert de instelling virtuele rondleidingen (betaald). Drie keer per dag kun je met een groep van maximaal tien een uur lang door de tentoonstelling geleid worden. De gids staat open voor vragen.
fashionforgood.com

Expo: Studio Bla Bla

Vormgeversduo Cynthia Foekema en Esher Fransman, beter bekend als Studio Bla Bla, draait geijkte rolpatronen om en ontmaskert de dubbele moraal die vaak geldt op sociale media. Dit weekend is voor het laatst de tentoonstelling te zien die ze hebben gemaakt in het Kunsthek, de zeven vitrines aan het hek van het Oosterpark aan de Linnaeusstraat. Het werk bestaat uit teksten en illustraties die ook worden gepost op verschillende Instagramaccounts. Net als bij sociale media worden de zeefdrukken in de vitrines regelmatig ververst.
Oosterpark, Linnaeusstraat

Expo: Astrostands 108

Maik ter Veer, drijvende kracht achter spektakelfestival Robodock, heeft met industrieel oud ijzer een ode aan de planetaire cyclus gemaakt. Acht robuuste staanders bevatten symbolen van sterrenbeelden, mythische en astrologische verwijzingen en een hartenwens voor de aarde, die volgens de kunstenaar aan het einde staat van een saturnale cyclus en zich dus kan opmaken voor een nieuw begin. Het kunstwerk is vooral indrukwekkend na zonsondergang, als de lampen op de staanders de omgeving in een bijna buitenaards schijnsel zetten.
Het Stenen Hoofd, Westerdoksdijk

Expo: Zin in Kunst

Rapper Sef en Steven van Lummel, oprichter van de Haagse club PIP, bespreken in de podcast Zin in Kunst wat hen opvalt, tegenvalt, verwondert en irriteert als zij een museum bezoeken. Daarbij nemen ze Kunstmuseum Den Haag als uitgangspunt. Het tweetal praat met conservatoren maar ook met kunstenaar Navid Nuur en Cathelijne Blok van feministisch collectief The TittyMag. Daarbij gaat het telkens over de invloed van het museumgebouw op de getoond kunst en de bezoeker. De podcast is een opwarmertje voor de tentoonstelling Het gedroomde museum, die opent op 20 februari.
Te beluisteren op Spotify, iTunes, Google, Sound Cloud en Anchor

Expo: BEEST

In een buurt wonen veel verschillende mensen, maar ook dieren van allerlei pluimage. De tentoonstelling BEEST in het dag en nacht van buiten te bekijken Bellamy Kabinet zet deze minder in het oog springende buurtbewoners centraal. Met onder meer aandacht voor de wijze waarop honden en mensen hun territorium afbakenen en de manier waarop verschillende levensvormen de stedelijke ruimte delen en elkaar beïnvloeden.
Bellamy Kabinet: E. Wolffstraat, Bellamyplein, JP Heijestraat

Film: True Mothers van Naomi Kawase

De Japanse filmmaakster Kawase is een graag geziene gast op het filmfestival van Cannes, en ook haar nieuwste film zou afgelopen mei op het prestigieuze festival hebben gedraaid, ware-het-niet-dat. Ze verrijkt een simpel melodrama, over een zwangere tiener en het jonge gezin dat haar zoontje adopteert, met haar empathische blik en lyrische beelden.
Te zien via Picl

Film: The White Tiger van Ramin Bahrani

De Iraans-Amerikaanse filmmaker Ramin Bahrani legt de Indiase klassenmaatschappij onder de loep in dit slimme en sociaal bewogen melodrama. Hij revancheert zich hiermee overtuigend voor zijn vorige film, een gemankeerde verfilming van scifi-klassieker Fahrenheit 451.
Te zien via Netflix

Film: Fons Rademakers collectie

Fons Rademakers (1920-2007) kan worden gerekend tot de meest succesvolle regisseurs die Nederland heeft gekend. Nadat hij in de leer was geweest bij grootheden als Vittorio De Sica, Jean Renoir en Joris Ivens, werd hij met zijn speelfilmdebuut Dorp aan de rivier (1958) direct genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Die film is een van de negen films uit de Fons Rademakers-collectie, eerder ook op dvd verschenen, die sinds deze week beschikbaar zijn op streamingplatform CineMember. De aanslag (1986), de film waarmee Rademakers de Oscar daadwerkelijk zou winnen, maakt helaas geen onderdeel van de collectie uit. Wel de drie films waarmee hij het tot de hoofdcompetitie van het Cannes-filmfestival schopte, een prestatie die geen enkele andere Nederlandse regisseur hem nadeed: Het mes (1961), Als twee druppels water (1963) en Mira (1971).
Te zien via CineMember

Divers: Kort verhaal

In de 19de eeuw was Edgar Allen Poe de grondlegger van het korte verhaal als literair genre. Hij schreeuw ‘short stories’ zoals The Tell-Tale Heart of The Black Cat die wereldberoemd werden. Amsterdam Writing Workshops geeft in coronatijd een workshop in het schrijven van korte verhalen. Leer hoe verhalen gestructureerd zijn en hoe een plot wordt opgebouwd in een tweedaagse cursus. Verschillende schrijftechnieken komen langs. Experts geven feedback op de (in het Engels) geschreven verhalen. Ook beginners zijn welkom.
23 januari, amsterdamwriting.com bij workshop, €150,-

Divers: Anne Frank’s Europe, Before, During & After Her Diary

In deze livestream tour krijg je een rondleiding langs Europese plekken die worden geassocieerd met het leven van Anne Frank. Hoewel ze werd geboren in Frankfurt, bracht ze het grootste gedeelte van haar leven door in Amsterdam, waar ze haar wereldberoemde dagboek schreef. De online tour wordt begeleid door historicus Robert Kelleman, tourgids bij het Holocaust Memorial Museum in Washington DC, en is vrij toegankelijk.
24 januari, tickets via eventbrite.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden