Uittips

Tips voor de lockdownweek: muziek en theater

Ja, we zitten in een lockdown, maar dat betekent niet dat we thuis voor de tv hoeven te sippen. Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.

Het Parool

Muziek: Billie Eilish

De documentaire The World’s a Little Blurry over popster Billie Eilish heeft wereldwijd veel losgemaakt. Niet verwonderlijk. De film biedt een intieme en soms beklemmende blik in het leven van de tienerwereldster. De film van R.J. Cutler, nu alleen nog te zien op Apple TV, toont hoe Eilish vanaf haar meisjeskamer een plan beraamt de popwereld over te nemen en daarin glansrijk slaagt. Tegelijk blijven er zorgen over haar aanleg voor depressie en angststoornissen.
Billie Eilish: The World’s a Little Blurry. Apple TV.

Muziek: Rollende beats
Alle alternatieven voor de sfeer in een nachtclub zijn surrogaat, maar niettemin welkom voor wie zijn dosis dansbeats op peil probeert te houden. Feestorganisator Rollende Beats heeft onder de naam Lovestream een online programma als op een zaterdag in de club op de rol. De beats klinken vanavond zodra de avondklok ingaat.
Lovestream, Zaterdagavond, 21.00 uur, facebook.com/Rollendebeats

Muziek: Hommage aan Status Quo
Vanavond speelt het Nederlandse StatusQuotes een hommage aan de grootmeesters van de drie-akkoordenrock, Status Quo. De tributegroep richt zich vooral op de jarenzeventigversie van Status Quo, die toen hits scoorde als Roll Over Lay Down en Rockin’ All Over the World.
Zaterdagavond, 21.30 uur, statusquotes.nl

Theater: Kroegverhalen

Bij de online voorstelling Kroegverhalen van Toneelgroep Maastricht krijg je als thuiskijker een kroegpakket met Limburgse dranken en lekkernijen. Gastheer Michel Sluys­mans draagt de beste kroegverhalen voor van Simon Carmiggelt, countryduo Polly & Bruce verzorgt de muziek. Het publiek zelf wordt uitgenodigd de beste kroegervaringen en -herinneringen te delen. Eigenlijk geen voorstelling, eerder een ontmoeting, aldus Toneelgroep Maastricht. Ook waardevol.
6 maart en 13 maart, 20.00 uur, toneelgroepmaastricht.nl

Theater: La Reprise HISTOIRE(S) DU THÉÂTRE (I)

Het is zijn handelsmerk, het balanceren op de grens van werkelijkheid en theater. Ook in La Reprise gaat de Zwitserse regisseur Milo Rau zo te werk. Zo zien we de casting van professionele acteurs en amateurs die samen het gruwelijke vierde bedrijf gaan spelen: de minutieuze reconstructie van de moord op Ihsane Jarfi in Luik in 2012. Op een nacht raakt hij in gesprek met vier jonge mannen op de hoek van een straat voor een homoclub. Twee weken later wordt hij dood aangetroffen aan de rand van een bos. Hij werd urenlang gemarteld en met geweld vermoord. De misdaad schudt de hele stad door elkaar. IJzingwekkend echt theater.
7 maart, 20.00 uur, ita.nl

Theater: Montagsstücke - Bayerische Staatsoper

Elke maandag om 20.15 uur zet de Staatsoper in München een korte ballet- of muziekvoorstelling online die gratis te bekijken is. Vanaf twee dagen later zijn die Montagsstücke tegen een kleine vergoeding nog lange tijd terug te zien. Aardig lijstje van gevarieerd aanbod inmiddels, van hedendaags ballet tot werk van Janacek en van een recital met liederen van Beethoven tot Het verhaal van de Soldaat van Igor Stravinsky.
staatsoper.de

Expo: Op de tast

Een ‘aanrakingsabonnement’ noemen de makers dit bijzondere project, dat voortbouwt op de mail art-traditie uit de jaren zestig. Wie zich abonneert krijgt iedere maand een kunstwerk in oplage per post opgestuurd. Met tekst en beeld wordt de sensatie van fysiek contact opgeroepen. Zodra we elkaar weer mogen aanraken, eindigt het abonnement. Als troost bieden de makers dan een warme handdruk en een originele manier om de losse edities te bundelen.
www.richtjereinsma.nl of www.marijnbax.com/op-de-tast-nl/

Expo: Double Pressure

Naar de websites van kunstenaar Rafaël Rozendaal kun je uren kijken. Geometrische figuren bewegen tegen of langs elkaar, er wordt gebotst en van kleur versprongen. Niet het soort beelden waar ze op ASMR-fora lyrisch van worden, maar ontspannend is het zeker. Soms mag je ook zelf wat doen. Klik in Double Pressure op de vlakken die als screensaver door de ruimte zweven.
www.doublepressure.com

Expo: The 5 Minute Apocalypse

Uit een veelkleurig schilderij op de toren komen zeven engelen tevoorschijn, je hoort muziek en je wordt meegevoerd in een wereld tussen werkelijkheid en fictie. De Duitse kunstenaar Dennis Rudolph maakte een kunstwerk voor de enige nog publiek toegankelijke plek van De Oude Kerk: het exterieur. Voor The 5 Minute Apocalypse baseerde hij zich op het Bijbelverhaal over de openbaring van Johannes en koppelt hij dat aan de sterrencirkel van de Europese vlag.
T/m 20 september bij de Oude Kerk, www.oudekerk.nl

The 5 Minute Apocalypse. Beeld Dennis Rudolph
The 5 Minute Apocalypse.Beeld Dennis Rudolph

Podcast: Surinaamse School: De geschiedenisles die je nooit hebt gehad

De tentoonstelling Surinaamse School was welgeteld drie dagen open toen er weer een lockdown werd afgekondigd. Zonde, zeker voor zo’n belangrijke presentatie die echt gaten dicht in onze kennis over Surinaamse kunst. Totdat de expositie werkelijk opengaat, kunnen we alvast luisteren naar de drie afleveringen van de bijbehorende podcast. Shay Kreuger gaat in gesprek met onder anderen kunstenaars en tentoonstellingsmakers.
Via Spotify en Soundcloud

Expo: The Rolling Stones - Unzipped

De grote Rolling Stones-tentoonstelling in het Groninger Museum is verlengd tot eind maart. Maar of dat genoeg is, is de vraag. YouTube biedt een alternatief in de vorm van een zeer uitgebreide online tour. Directeur Andreas Blühm leidt ons door de zalen. Na bijna vijftig minuten heb je een meer dan goede indruk van de kostuums, platenhoesontwerpen, gitaren en historische foto’s. Maar de muziek klinkt in het echt natuurlijk veel beter.
Via Youtube

Film: Moxie

Nu de muziek en mode van de jaren negentig weer terug aan het cyclen zijn, wordt ook de riot grrrl weer van stal gehaald: het feministische punkmeisje. Komiek Amy Poehler pakt het als uitgangspunt voor deze komedie met milde activistische trekjes, waarin tiener Vivian met haar zine een opstand ontketent tegen de objectificatie van meisjes op haar school.
Te zien op Netflix

Film: IFFR 50/50: 1980-1989

Het filmfestival Rotterdam viert zijn vijftigste editie met een online programma van vijftig films uit de festivalgeschiedenis, die per decennium worden vrijgegeven. Deze week zijn de jaren tachtig toegevoegd, met films van onder meer Jacques Rivette, Sara Driver en Chen Kaige.
Te zien op IFFR Unleashed

Film: Un pays qui se tient sage

“Dat is nou een klas die zich braaf gedraagt,” sneerde een Franse politieagent op een filmpje dat in 2018 viraal ging, terwijl zijn collega’s achter hem tientallen (veelal gekleurde) leerlingen van een middelbare school in een Franse buitenwijk onder schot hielden. De tieners werden urenlang op het schoolplein vastgehouden, geboeid en in knielende positie. Het was een veelbesproken dieptepunt in de hardhandige aanpak van de gelehesjesprotesten. David Dufres­ne parafraseert de sarcastische uitspraak in de titel van zijn scherpzinnige documentaire. De film vermengt amateurbeelden van de protesten en de repressieve acties van de Franse politie met gesprekken tussen steeds twee betrokkenen – demonstranten en politieagenten, maar ook journalisten en sociologen. Uitgangspunt van de gesprekken is Max Webers theorie rond het geweldsmonopolie van de staat. Die abstracte theorie wordt op bloedstollende wijze fysiek gemaakt.
Te zien op Picl

Kind: De Hortus

De lente staat voor de deur en met de do-it-yourself tips van de Hortus, heb je een lijst aan groene projecten die je thuis kunt doen. Help bijvoorbeeld de vogels een handje door zelf een vogelvoerhanger te maken, leer hoe je een insectenhotel bouwt of hoe je zaadbomen kunt maken. Blijf je liever binnen? Dan staan er verschillende kleurplaten van onder andere krokussen, succulenten en waterlelies op de website. Via www.dehortus.nl.

Kind: Speurtocht

Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en beroemd in Amsterdam: het Waterlooplein. Het Joods Cultureel Kwartier heeft de tentoonstelling Waterlooplein - De buurt binnenstebuiten al een tijdje op de agenda staan. Een tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt verteld. Als voorproefje is er een wandelroute gemaakt rondom het Waterlooplein met acht stoppunten. Bij elk punt is het bijbehorende verhaal te horen, verteld door rondleider Ieke Rottenberg-Spiekman. Via jck.nl/routekaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden