Plus Recept van de dag

Tian de courgette au riz

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Smulpaap Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren

Het leek zo’n goed idee: na de middelbare school in de zomer een taalcursus doen in Nice. Echt goed Frans leren spreken zou vanzelf gaan aan de Promenade des Anglais, met glazen rosé en knappe Fransozen. Door te overnachten bij een gastgezin zou ik bovendien het Ware Culinaire Leven meemaken. Dát viel wat tegen. Het tachtigjarige stel in de chique wijk in de heuvels was aardig, maar mevrouw kon niet koken. Of ze probeerde studenten huisvesten tot een zo vet mogelijke inkomstenbron te maken.

De dag begon met oud stokbrood en boter, en een kop ­filterkoffie uit de magnetron (of ze die ’s ochtends heel vroeg had gezet of dat ze één keer in de week een grote kan maakte, wilde ik niet weten). ’s Avonds ging het diner er met voor- en hoofdgerecht, kaas en dessert wel op z’n Frans aan toe, maar dan op z’n allersimpelst en goedkoopst. Als entrée kregen we wat budgetpaté, de plat ­principal was vaak diepvriespizza en het toetje een kant-en-klare flan. De kaasgang bestond steevast uit een driehoekje La Vache qui rit per persoon. 

Gedesillusioneerd en met slechts ietsje beter Frans (één week bleek niet voldoende voor vloeiende gesprekken en bovendien zag ik op die promenade vooral toeristen en geen één knappe Fransoos) keerde ik terug. Ik liep voortaan in grote bogen om de lachendekoekaas heen, maar laatst viel mijn blik op de ronde kartonnen verpakking La Vache qui rit in de supermarkt. Die zag er zó gezellig en vertrouwd uit dat hij voor ik het wist in mijn mandje lag. Thuis snoepte ik elke dag zeer gelukkig van een crackertje met Franse smeerkaas.

Geen recept met La Vache qui rit, wel een voor tian de courgette, het enige gerecht van de Niçoise mevrouw dat lekker genoeg was om te onthouden. Deze versie, geïnspireerd op die van Julia Child (Mastering the Art of French Cooking), bleek nog véél beter.

Tian de courgette au riz

Ingrediënten
3 courgettes
60 gram rijst
1 kleine ui, gesnipperd
3 el olijfolie
2 knoflooktenen, fijngesneden
2 el bloem
100 ml melk
75 gram parmezaan, geraspt
snufje nootmuskaat

Bereiding

Zet een vergiet boven een kom en rasp de courgettes ­erboven. Meng met zout en laat minimaal 10 minuten ­uitlekken in de kom; het vocht is later nog nodig.

Kook de rijst 6 minuten in gezouten water tot halfgaar. Giet af.

Verwarm de oven voor op 220°C.

Smoor de ui in een koekenpan in 1 el olie tot glazig. Knijp de courgettes goed uit en dep droog. Draai het vuur hoog en bak de uien 1 minuut zodat ze een kleurtje krijgen. Doe de courgettes en knoflook erbij. Bak al omscheppend 5 minuten. Strooi de bloem erover en bak nog 2 minuten.

Verwarm ondertussen het courgettevocht met de melk in een pannetje.

Vet een ovenschaal in met 1 el olijfolie. Haal de pan met courgettes van het vuur en voeg het vocht er beetje bij beetje aan toe tot er een gladde massa is ontstaan. Voeg de rijst en ¾ van de kaas toe. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper en doe in de ovenschaal. Verdeel de rest van de kaas erboven en overgiet met nog 1 el olijfolie.

Bak 25-35 minuten in de oven, tot de rijst gaar is en de bovenkant knapperig.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief (Stadsgids) van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden