PlusRecept van de dag

Thuis feest: chocoladecake met kardemom, kaneel en chili

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: Chocoladecake met kardemom, kaneel en chili.

Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Sluit je ogen, adem diep in en uit en concentreer je op het hier en nu. Snuif de geuren van de cacao en specerijen op en voel de energie door je hele lichaam stromen.’ Ik zit in kleermakerszit op een matje met een glas chocoladedrank in mijn handen. De enige yogales die me qua tijd vandaag handig uitkwam heette Yoga & Cacao: a heart opener and wonderful accelerator of your inner journey, en ik was wel nieuwsgierig naar wat het inhield. Een pakje chocolamelk voor ieder? Hagelslag bij elke downward dog?

Maar nee, het was serieuzer dan dat. Een gewone yogales, maar mét het mindful opdrinken van een drankje van ­gemalen rauwe cacaobonen, die voor spiritualiteit en energie zouden zorgen. Doordat de yogajuf nauwelijks suiker had gebruikt, kwam de bittere en lichtzure smaak van cacao naar boven, en ik proefde ook duidelijk de toegevoegde kardemom, chili en kaneel.

Mijn gedachten dwaalden af naar de Meso-Amerikaanse rituelen rondom cacao, waar deze huidige ceremonies op geïnspireerd zijn. Bij Maya’s en Azteken waren de bonen zeer belangrijk als ingrediënt, betaalmiddel en religieus symbool en dronken slechts belangrijke figuren – koninklijke familie, de aristocratie, rijke kooplieden en strijders – er drank van. Die brachten ze op smaak met chili en andere smaakmakers als vanille en anatto (rode kleurstof), maar niet met suiker, kardemom of kaneel, want die komen uit de Oude Wereld en gingen de Oceaan pas over met de komst van de Spanjaarden. Die laatsten waren alleen geïnteresseerd in cacao als er genoeg suiker bij kwam kijken en zo verdween het symbolische aspect van de bonen.

Nu komt dat hier blijkbaar weer terug in yogascholen en bij speciale cacaoceremonies. Ik voelde me niet veel energieker of spiritueler na mijn yogales, maar had ineens wel zin een chocoladetaart met kaneel en chili en veel kardemom.

Chocoladecake met kardemom, kaneel en chili

Ingrediënten

Taart
175 g pure chocola (minstens 75%), 75 g boter, 3 eieren, 4 el suiker, 2 el bloem, 6 kardemompeulen, de zaadjes gevijzeld (gooi de peulen weg), snuf kaneel, snuf chilipoeder

Glazuur
20 g pure chocola, 15 g boter, 5 el poedersuiker, 5 kardemompeulen, de zaadjes gevijzeld (gooi de peulen weg)

Bereiding
Breek de chocola in blokjes en doe in een kom die boven een pan kokend water past. Doe de boter ook in de kom en smelt zachtjes au bain-marie. Scheid de eieren. Klop in een kom de eidooiers met 1 el suiker luchtig. Schep er het chocolade-botermengsel, de bloem, kardemom, kaneel en chili door.

Klop in een andere kom het eiwit met 1 el suiker stijf. Schep voorzichtig door de inhoud van de andere kom. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Leg een stuk bakpapier in een kleine springvorm of lage taartvorm en verdeel er het beslag in. Bak 20-25 minuten in de oven tot een satéprikker er droog uitkomt. Laat afkoelen en zet in de koelkast. Smelt voor het ­glazuur de chocola en boter au bain-marie en meng er de poedersuiker, kardemom en 2 el water door. Schenk over de taart en serveer direct.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden