PlusAchtergrond

Thuis achter de naaimachine mondkapjes maken: ‘Mijn moeder leert het me’

Cheyenne de Jong maakt ook thuis mond­kapjes. Beeld
Cheyenne de Jong maakt ook thuis mond­kapjes.

Tientallen Amsterdammers kruipen dagelijks achter de naaimachine om mondkapjes te maken nu daar een nijpend tekort aan is. ‘Mijn moeder leert me hoe het werkt.’

Marloes de Moor

Cheyenne de Jong (21) heeft nog nooit achter een naai­machine gezeten, maar sinds maandag doet ze dat elke dag. Ze gaat de komende tijd tientallen mondkapjes maken.

“Mijn moeder heeft me geleerd hoe de naaimachine werkt, zodat ik aan de slag kan. In de kast heb ik nog een katoenen dekbed liggen, nieuw in de verpakking. Dat ga ik verknippen en opofferen voor dit goede doel. Ik ben er heel enthousiast over, omdat ik zo mijn steentje kan bijdragen aan de oplossing van dit probleem.”

Op de Facebookpagina ‘Mondkapjes maken Nederland’ vond De Jong instructies en informatie over het zelf ­maken van een mondkapje. Coupeuse Cecilia Vermeer (45) en Kelly van Noije (41), die als zorgverlener bij Humanitas DMH werkt, zijn de initiatiefnemers van deze Facebookgroep en de bijbehorende website maakjemond­kapje.nl. Zij kwamen vorige week meteen in actie toen ze hoorden dat er een tekort aan mondkapjes zou ontstaan.

“Wij zetten mensen in om mondkapjes te maken en zorgen ervoor dat de kapjes bij mensen terechtkomen die daar verlegen om zitten. Dat we dit zo razendsnel konden organiseren is te danken aan de Belgen, die een soortgelijke website hebben en ons aanboden de basis daarvan te gebruiken.”

Het patroon van het mondkapje is goedgekeurd door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid in België. Op maakjemondkapje.nl kunnen naaisters informatie vinden over het materiaal, de werkwijze en de hygiëneregels. Zo is het belangrijk om een mondkapje dragen tijdens het maken, vooraf de handen goed te wassen en de naai­machine steriel te houden.

Besmetting tegengaan

De mondkapjes zijn niet geschikt voor medische professionals in ziekenhuizen en voor verpleging in hoog risicovolle situaties, benadrukt Van Noije. “De kapjes die we op dit moment maken, dienen om besmetting tegen te gaan. Als alle instructies voor het gebruik en de hygiëne opgevolgd worden, kan elk laagje bescherming tellen. Het kapje houdt altijd wat tegen, waardoor je verdere verspreiding kunt voorkomen.”

Het liefst zou Van Noije ook ziekenhuispersoneel willen helpen. “Ziekenhuizen weten ons, bij gebrek aan beter, nu al te vinden. Maar onze kapjes voldoen nog niet aan de officiële eisen voor medische professionals. We proberen in contact te komen met het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en het Rode Kruis om informatie te krijgen over een aanvullende richtlijn. Die krijgen we mondjesmaat, maar we willen heel graag meer duidelijkheid. Dan kunnen we het patroon aanpassen. Een volgende stap is het inrichten van ruimtes waar kapjes voor het ziekenhuispersoneel kunnen worden gemaakt. Dat mag namelijk niet thuis gebeuren.”

De groeiende vraag naar mondkapjes is volgens Van Noije nauwelijks te overzien. “We werken inmiddels met twintig mensen in verschillende regio’s om alles in goede banen te leiden. De aanvragen komen onder meer van ­ouderen, thuiszorgmedewerkers, mantelzorgers, huis­artsen, tandartsen, verloskundigen, zorginstellingen en ­verpleeghuizen.” Voor de productie en distributie werkt de mondkapjeswebsite samen met een andere site: zorgkapjes.nl. “Zij ­regelen de donaties die binnenkomen, ­zorgen dat stoffen en materialen die we binnenkrijgen op de juiste plek komen en zetten nieuwe aanvragen aan ons door,” legt Van Noije uit.

Ruim 2800 naaisters in Nederland zijn inmiddels bezig met het maken van mondkapjes. “Ook grote naaiateliers kunnen zich melden om te helpen met fabriceren,” zegt Van Noije. “We werken echter uitsluitend belangeloos en zonder winstbejag.”

Richtlijnen

Kringloopwinkel Gideon Italiaander in de Schinkelbuurt biedt kosteloos zijn stoffen aan. Daar maken zeven vrijwilligers van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging (MVVN) dankbaar gebruik van: zij gaan vanaf deze week met de stoffen van de winkel aan de slag.

“Een van de oudste activiteiten van onze vereniging is het geven van naailessen aan vrouwen uit de buurt,” zegt Ikram Chiddi (42), voorzitter van de MVVN. “Dat zijn we altijd blijven doen. We hebben veel ervaring. Tegen het naaien van mondkapjes konden we dan ook geen nee zeggen. Het is het minste wat we kunnen doen.” Via de organisatie Maak je Mondkapje horen zij voor wie de mondkapjes bestemd zijn. “Als zorginstellingen Amsta of Cordaan ze willen hebben, brengen we ze zelf.”

Ook Brigitte Schapendonk (60), die normaal gesproken kleinschalige evenementen organiseert, meldde zich aan als vrijwilliger. “Ik maak tassen als hobby en heb de naaimachine en stoffen toch al thuis staan. Eerst ben ik zelf op zoek gaan naar informatie over het zelf maken van mondkapjes, maar het was erg moeilijk om richtlijnen te vinden. En ze moeten wel veilig zijn, anders heeft het nog geen zin. Uiteindelijk vond ik het goedgekeurde patroon op maakjemondkapje.nl.”

Schapendonk heeft al verschillende mondkapjes gemaakt. “Onder meer voor vrienden en bekenden die niet zonder kapje naar buiten durven. Zaterdag heb ik er een gebracht bij de kok van de VerbroederIJ, een restaurant in Noord dat nu is verdergegaan als de AfhalerIJ.” Ze doet ongeveer een halfuur over het maken van een kapje. “Op het moment zit ik thuis, net als iedereen, en zo hoop ik iets bij te dragen.”

Cheyenne de Jong heeft het werken op de naaimachine inmiddels onder de knie. De eerste mondkapjes zijn klaar. Haar werk – ze is zelfstandig nagelstyliste – ligt momenteel stil. “Ik zit bij dat werk te dicht op klanten en heb daarom besloten helemaal te stoppen. Mijn moeder, bij wie ik woon, lijdt aan een longziekte, dus ik neem geen enkel risico. Voor mij voorlopig geen nagelstyling. De tijd die ik over heb, besteed ik graag aan het helpen van anderen.”

Brigitte Schapendonk maakt thuis achter de naaimachine mondkapjes. Beeld -
Brigitte Schapendonk maakt thuis achter de naaimachine mondkapjes.Beeld -

Meehelpen?

Heeft u een naaimachine en wilt u meedoen? Of heeft u zelf mondkapjes nodig? U kunt ook op andere manieren helpen, zoals met een donatie. Kijk voor meer informatie op www.maakjemondkapje.nl of neem contact op via de Facebookgroep ‘Mondkapjes maken Nederland’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden