Plus

The Tajine Bar (8): daar is de bastilla

The Tajine Bar op het Mercatorplein is een Marokkaanse zaak met bier en uitstekende gerechten. En we kregen bastilla.

The Tajine Bar aan de Mercatorplein. Beeld Eva Plevier

Op een zonnige lenteavond is het Mercatorplein een feestje. Het terras van café Zürich knalt uit zijn voegen van de ontspannen drinkers, en buurtkinderen crossen achtjes op hun loopfietsen en skelters.

Op een kluitje keuvelen opa’s in djellaba, af en toe de hand halend door het haar van zo’n voorbijscherend kind. Sinds de vroege jaren negentig heb ik deze buurt en haar samenstelling zien veranderen. Laat het alsjeblieft blijven, denk ik, zoals het nu is.

Geen themarestaurant

The Tajine Bar is de belichaming van het nieuwe De Baarsjes. Hoewel de Marokkaanse achtergrond in het interieur en de muziek (die nét te hard staat) onmiskenbaar is, zijn we hier noch in een themarestaurant noch een tl-verlichte tent waar je alleen aan de hand van een ingewijde terecht zou komen.

Dit is een moderne zaak voor de Amsterdammer van nu, met Marokkaanse thee en bieren van Brouwerij ’t IJ van de tap.

Keuken en bediening zijn vandaag in handen van twee open maar ernstige jonge vrouwen, en we vragen ons af hoe zwaar de ramadan op hen drukt.

Als we ernaar informeren, vertelt de serveerster dat ze inderdaad vast. We hebben er bewondering voor: hard werken en niets drinken of eten te midden van zóveel lekkers, maar nu loop ik op de zaken vooruit.

Best
De bastilla is het ideale huwelijk tussen zoet en hartig. Een feest voor €6,75.

Minder
De groentenvoorgerechtjes zijn koelkastkoud. Op kamertemperatuur zouden ze nog beter smaken.

Opvallend
Op de rekening verschijnt de naam Bar Mercator, die eerst op deze plek zat en in handen was van de broer van de huidige eigenaar.

Heerlijkheidje

We krijgen goed platbrood met aardse olijfolie en gemarineerde olijven, en bestellen een glas Côtes de Rommani, een recente AOC uit de buurt van Rabat (€5). De wijn is geconcentreerd maar niet gedrongen, een blend van sauvignon, chardonnay en viognier die geweldig past bij onze voorgerechten: koud geserveerde gegaarde spinazie met geelwortel, komijn en paprikapoeder, en een op dezelfde manier bereid heerlijkheidje van aubergine (beide €5,95).

Hoewel we de gerechtjes te koud vinden (misschien kort verwarmen of een deel van de mise-en-place uit de koeling halen voor de avond begint?) is de smaak om bij weg te dromen. De groenten spreken voluit, alleen maar bijgestaan door specerijen.

Eindelijk bastilla

De eerste keer dat ik bastilla at was op de bruiloft van een vriend. Sindsdien is het aan tussen mij en dit geweldige gerechtje, maar hoewel het in veel Marokkaanse zaken op de kaart staat heb ik het nog nooit kunnen bestellen. Ik begon al te denken dat bastilla ‘vandaag niet’ betekent, maar The Tajine Bar breekt met die traditie: we proeven een warm filopakketje gevuld met gare kip, zoete ui, rozijnen, amandel en kaneel, bestrooid met poedersuiker en bedruppeld met honing. Een fietstocht waard, ook als u op IJburg woont, dit duet van zoet en hartig (€6,95).

Tajine, what else?

We bestellen een tajine met lam en de tajine van de dag met dorade royale (beide €18,50). Het lam is een fijne zachte schenkel met gedroogde abrikoos en pruim en een zalige dikke saus op basis van lamsbouillon met knoflook, ui, saffraan, geelwortel, peper en kaneel.

We schrapen de aardewerken schaal als gieren leeg met het witte brood dat onze ernstige serveerster brengt. De dorade komt in zijn geheel (de staartvin piept onder de deksel van de tajine uit), liefdevol vergezeld door olijven, citroen, paprikapoeder, knoflook, komijn, peterselie en koriander. Hoewel hij nét naar de droge kant neigt, eten we ervan tot we vrezen geen dessert meer aan te kunnen.

Kazig en dik

De witte-chocolade-vijgen-cheesecake (€6,95) komt van de naastgelegen Richenel’s Patisserie, en is zoet en heerlijk kazig. Bij elke hap komt in de nasmaak die zweem van dierlijkheid kijken, wat misschien onaangenaam klinkt, maar het juist een heel spannend taartje maakt.

Het huisgemaakte dadelijs (€7,95) komt niet uit een ijsmachine, maar is met de hand gemaakt door de compositie in te vriezen en een paar keer door te roeren. Het resultaat is zowel romig als verfrissend vanwege de vele kleine ijskristallen. Een mengvorm tussen roomijs en granita, zo u wilt.

The Tajine Bar
Mercatorplein 5, 1057 BX Amsterdam
ma-zo 17.00-23.00 uur
020-3319052
www.thetajinebar.nl

Dadelijsje

Ik ben gevallen voor de The Tajine Bar, maar dat las u misschien al. Na een uitstekende espresso met wat oudbakken koekjes van het huis nemen we afscheid en lopen in de schemering het plein weer over.

Gaat u vooral in deze verzorgde zaak eten, uw portemonnee neemt het u niet kwalijk: voor de hele avond waren we iets meer dan honderd euro kwijt. Mocht u geen alcohol drinken dan blijft u daar nog wel een eindje onder.

Lieve kokkin, mag ik in de zomer met mijn gezin langs­komen voor zo’n dadelijsje?

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden