Mrs. Mokum

The Mood Food: eten dat je in een goede stemming moet brengen

Monika Blazevic (24) van The Mood Food bereidt Bourgondische gerechten in haar keukentje in West. Geen gezond gedoe, maar eten dat een lach op iemands gezicht moet brengen. Deel 20 van een serie verzorgd door de lifestylebloggers van Mrs. Mokum.

Beeld Mrs Mokum

'Je zou een sticker op een citroen kunnen plakken met het woord 'superfood' en hem voor de dubbele prijs verkopen. Daar zitten namelijk net zoveel goede voedingsstoffen in als chiazaad of ander vogelvoer,' meent Blazevic.

Met haar nieuwe cateringbedrijf The Mood Food, dat ze afgelopen zomer opstartte, probeert ze de sterren van de hemel te koken in haar appartementje in West. Het eten moet vooral mensen laten genieten. 'Natuurlijk houd ik ook van gezond eten en kook ik met veel verse groenten, maar daar mag ook een goed stuk vlees bij,' zegt ze terwijl ze slagroom staat te kloppen.

Blazevic studeerde Fashion Design, maar was naast haar studie vaak aan het koken. 'Ik heb bij veel restaurants in de keuken gewerkt, van The Lobsterhouse tot Gs.'

Naast haar eigen bedrijf The Mood Food werkt Blazevic nog parttime bij Le Big Fish, een restaurant van chef-kok Robert Kranenborg gelegen bij de Foodhallen. 'Zo kan ik mijn vaste lasten dekken en natuurlijk leer ik er ongelofelijk veel klassieke technieken.'

De jonge cateraar is druk bezig met een klus voor diezelfde avond: een vrijgezellenfeestje. Haar kleine keukentje staat bomvol potten, pannen en verse producten. Op het menu staan mediterrane gerechten; van iberico ham tot panna cotta met rozenwater en vanille. Bij alle handelingen die ze uitvoert, zie je een echte kokkin. Ze ruikt, proeft en kijkt naar het voedsel alsof het een klein natuurwonder is.

Nuchterheid
Die passie heeft volgens haar deels te maken met haar Kroatische achtergrond, waar eten een belangrijk onderdeel van de cultuur is. 'Mijn ouders komen allebei uit Kroatië, maar wonen al ruim dertig jaar in Amsterdam. Ik ben opgegroeid met familiefeesten waarvoor moeders, oma's en tantes soms twaalf uur lang bezig waren om de meest fantastische feestmalen te koken.'

Hoe onderscheid Blazevic zich in een stad vol hippe horecaondernemers en nieuwe tentjes? 'Ik denk dat de heersende gezonde hype geen lang leven beschoren is. Uiteindelijk wil iedereen met een goed gevulde maag naar bed. Ik kook eten dat past bij de stemming van mijn gasten, zelfs als het dan een vette hamburger met friet moet zijn.'

Nuchterheid is belangrijk voor Blazevic. 'Ik heb respect voor hoogstaand culinair eten en de manier waarop het bereid wordt, maar persoonlijk vind ik dat het soms een bordje aanstellerij is,' zegt Blazevic lachend.


Blazevic is te volgen via Facebook of haar website.

Mrs. Mokum

Iedere week spreekt Mrs. Mokum met jonge talenten, die Amsterdam tot de bloeiende stad maken die ze nu is.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden