PlusProefwerk

The Lobby (8-)

Het is vreselijk gezellig bij deze tweede locatie van The Lobby. Ook de gerechten zijn overwegend goed, zij het soms wat overvol.

Het interieur van The LobbyBeeld Mats van Soolingen

Het is een klassiek thema in highschoolfilms en sprookjesboeken: het muizige assepoestertje dat, met een beetje hulp van de Pink Ladies of petemoei, verandert in een beeldige prinses dan wel superlekker wijf.

Een vergelijkbaar wonder heeft plaatsgevonden in de tochtigste hoek van Oost - ingeklemd tussen de Gooiseweg en Amsteldorp lag een sneue kantoorwees, een hoekig geval dat al twaalf jaar leegstond. Totdat het populaire Hotel V besloot zich over het lelijke eendje te ontfermen. Et voilà: een boutiquehotel met een uitzonderlijk knap en gezellig restaurant. Want sfeermaken kunnen ze wel, daar bij V.

Vrolijke mix
We wanen ons in een Amerikaans penthouse in de seventies: Morticiastoelen, druipkaarsen, hangplanten, zitkuilen en juten wandkleden. Net als bij The Lobby in de Nes kun je de hele dag terecht en is het publiek een vrolijke mix van buurtbewoners, hotelgasten, hippe vogels en oudere stellen.

We worden uitstekend bediend door een aardige en goed ingevoerde Rotterdamse en een glunderende sommelier - er is een zeer uitgebreide, spannende wijnkaart met ook veel losse glazen en een boel lekkers voor onder de €50.

Bij het goede brood krijgen we, helemaal naar het seventiesthema, ordinair onweerstaanbare, lokige kruidenboter. Voor- en tussen­gerechten doen €12, hoofdgerechten €21, nagerechten €7,50. Daaruit kun je dan zelf een menu samenstellen van drie (€ 37,50) , vier (€47,50) of vijf gangen (€54) - een aardig systeem.

De eerste twee borden vallen een beetje tegen. Het vegetarische gerecht van auberginecompote, rauwe champignon, geitenkaascrème en sufgekookte bulgur ziet er beeldig uit, maar smaakt nogal nietszeggend.

Spannend en feestelijk
De niet-aangemaakte steak tartare met daarop een langoustinestaart, eigeelcrème en gepofte rijst moet, nemen we aan, zelf worden gehusseld - na de langoustine te hebben opgegeten dan - maar dan is de vadouvankerrie echt een véél te overheersende toevoeging. Eigeelcrème vind ik een rare uitvinding, aangezien rauwe eidooier wat mij betreft ongeslagen is bij rauw vlees.

Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg

Maar de tussengerechten zijn uitstekend. Het buikspek met krab is spannend en feestelijk. Het gefrituurde softshell strandkrabbetje zwaait ons vrolijk toe, de zwartebonensambal is heel licht pikant en fijn hartig bij het spek, en grapefruit en paksoi geven een verrassende bitterzure tegenhanger. Alleen de bijgeleverde rillettes van varkenswang ligt een beetje niks te doen: die had kunnen worden weggelaten.

Het vegetarische tussengerecht combineert topinamboer (fijn dat u er weer bent!) met tomaat (en tot volgend jaar!), en dat gaat heel goed. Aardpeer als perfect gegaarde tonnetjes, crème en chips liggen in een hartige tomatenbouillon, met daarin ook piepkleine tomaatjes die knappen in de mond, en lavasolie; een fijn, licht gerecht dat bescheiden straalt van natuurlijke zuren, hartigheid en aardsheid. Heel erg goed.

Zelfverzekerd koken
De hoofdgerechten zijn wederom op onderdelen rammend precies bereid en alles zien er prachtig uit: de tamme eendenborst met dopjes krokant gefrituurde polenta, gebakken rillettes van bout en eendenlever, biet, paddenstoeltjes en laurierjus vormen een zalig herfst­ensemble - dan is het eigenlijk jammer dat de chef blijkbaar niet kon stoppen met smaken toevoegen en ook nog zoete rozenbottelgel en kwistig vijfkruidenpoeder heeft toegevoegd.

Best
Topinamboer (welkom terug!) wordt vaardig gecombineerd met tomaat (tot volgend jaar!) in een heerlijk vroegherfstig tussengerecht

Minder
De griesmeelpudding, geserveerd in de vorm van een vis, is echt véél te stijf en plakt aan het gehemelte

Opvallend
Hotel V begon haar derde bruisende vestiging in deze zielige kantoorwees op een tochtige hoek

De reebout wordt geserveerd met een crème van pastinaak, zwammetjes, wortel, bloedworst en een weelderige jus die (de koninklijke haas indachtig) is gebonden met nog meer bloedworst en pure chocolade; heerlijk! Dan voegt de toevoeging van óók nog hazel­noten en gekiemde peulvruchten eigenlijk weinig meer toe - het is wat overdadig. Zelfverzekerd koken betekent dat je ook weet wanneer een gerecht af is.

Het dessert van passievruchtencurd met witte chocolade is smakelijk; de eigenlijk meer mousse- dan curd-achtige substantie wordt geserveerd onder een stuk karamel, met daarop nog meer passievruchtdingetjes en een dragoncrème.

Het tweede dessert is griesmeelpudding, op smaak gemaakt met limoenrasp, en geserveerd in de vorm van een vis. Er liggen ook weer allerlei dopjes en schuimpjes, gelletjes en ijs van bessen bij - het ziet er mooi uit, maar de tong wil ook wat: de pudding is wat te stijf en plakkerig.

The Lobby Fizeaustraat is een fantastische plek, en ook het eten is op onderdelen overwegend precies en lekker - al komt de overdaad aan ingrediënten en dingetjes hier en daar nog wat onzeker over.

Bekijk ook:
Boi Boi (8)
Vermeer (8+)
Meneer Nieges (5,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

The Lobby Fizeaustraat
Fizeaustraat 2
1097 SC Amsterdam

ontbijt 7.00-11.00 uur
lunch 12.00-15.00 uur
diner 18.00-22.00 uur

020 7585275
thelobbyfizeaustraat.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden