Recensie

The Kik biedt topvermaak voor het hele gezin (****)

Dave von Raven staat als een stripfiguur op het podium en maakt voortdurend rare bewegingen en dansjes. Met zijn band maakt hij de muziek uit de jaren '60 aantrekkelijk voor jong en oud.

Met '2' is de groep aanbeland in 1967.Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

2014 was een zegejaar voor The Kik. Met '2' bracht de Nederlandstalige beatgroep rond zanger-gitarist Dave von Raven een verrassend sterk tweede album uit. Daarna werd Nederland tot in alle hoeken en gaten bespeeld. Grappig voor een groep waarvan de voorman zo'n beetje beroeps-Rotterdammer is, is dat die uitgebreide tournee begon en eindigde in Amsterdam. In mei presenteerde The Kik '2' in de Tolhuistuin, ook wel bekend als Paradiso-Noord. Zaterdag stond de groep in het echte Paradiso.

Geboren voor muziek
Ja, het gaat goed met The Kik. Toch waren we Dave von Raven nog maar vier jaar geleden bijna kwijt geweest voor de muziek. The Madd, ook een echte sixtiesgroep, maar dan met songs in het Engels, was niet geworden wat hij ervan had verwacht. Hij had het gehad met aanmodderen in een bandje en was gaan werken als magazijnbediende. Bij een firma in muziekinstrumenten, dat wel. Het was collega-muzikant Lucky Fonz III die Von Raven ervan wist te overtuigen dat hij toch echt was geboren om muziek te maken.

Goede zet van Lucky Fonz III. En goede zet van Dave von Raven om in zijn nieuwe band The Kik in het Nederlands te zingen. In de jaren zestig, hét tijdperk waar Von Raven zijn inspiratie vandaan haalt, bestond popmuziek in de eigen taal nauwelijks in Nederland. Dat was een gemiste kans, liet The Kik na al die jaren alsnog horen. En de groep sprak er een heel breed publiek mee aan; van mensen die de sixties zelf hadden meegemaakt tot jongeren die toen nog lang niet waren geboren.

Stripfiguur
In Paradiso zijn zaterdag zelfs opvallend veel kinderen in het publiek. Vrolijke liedjes als 'Elektriciteit' en 'Simone' laten zich goed meezingen door zulke jonge fans. Maar de aantrekkingskracht op kinderen heeft ook veel te maken met Dave von Raven, die er met zijn eeuwige sixtiesmaatpak met das en bril met donkere glazen een beetje uitziet als een stripfiguur. En grappig is hij het hele concert ook. Simone klinkt bij hem als Simaaaune, collega-bandleden neemt hij gezellig in de maling en voortdurend zijn er die maffe bewegingen en dansjes.

Net als in The Madd is Von Raven ook in The Kik 'de chef', maar muzikaal gesproken is gitarist Arjan Spies het belangrijkste lid van de groep. De teksten schrijft Von Raven, de muziek komt van Spies. En die wordt steeds geraffineerder. Stond de muziek op 'Springlevend', het debuutalbum van The Kik, nog geheel in het teken van de merseybeat uit de eerste helft van de jaren zestig, op '2' is de groep aanbeland in 1967, het jaar dat in de popmuziek het grote experimenteren begon.

Punk
Op '2' hopt The Kik vrolijk van het ene genre naar het andere en klinkt behalve een blazerssectie ook een draaiorgel. Zo'n draaiorgel laat zich moeilijk meenemen op tournee, maar in Paradiso melden zich bij sommige nummers wel drie blazers op het podium: muzikanten van New Cool Collective van wie leider Benjamin Herman voor de gelegenheid zijn gebruikelijke altsaxofoon heeft ingeruild voor een zwaarder geval.

Een concert van The Kik is twee uur topvermaak, voor het hele gezin. Hoogtepunt in Paradiso: de langgerekte coverversie van 'Kejje nagaan', een nummer uit 1966 van de Amsterdamse beatgroep Het, toen één van de zeldzame bands die wél in het Nederlands zongen. Ter verhoging van de feestvreugde bespeelt Arjan Spies zijn gitaar vanuit de nek en gaat toetsenist Paul Zoontjes zijn orgeltje liggend te lijf - echt, dat kan.

Op een heel spannende manier tweeslachtig is de toegift. Eerst 'Schuilen bij jou', de o zo gevoelige Kikbewerking van 'In your arms' van Chef'Special, en dan een loeiharde uitvoering van 'Blitzkrieg bop' van The Ramones. Inderdaad, punk. Schuift The Kik heel langzaam op naar de jaren zeventig?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden