Plus Proefwerk

The Fat Pie (8+)

De mannen achter Rotisserie bedachten Amerikaans pizzarestaurant The Fat Pie. De gerechten zijn vet zorgvuldig, vrolijkmakend en erg lekker.

The Fat Pie Beeld Eva Plevier

Je zou bij The Fat Pie zomaar in verwarring kunnen zijn over in wat voor zaak je nu eigenlijk bent beland. Een pie is, dat weet je, een pastei: een deegbakje met een vulling en een deksel, die zoet of hartig kan zijn. Pizza's zijn waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt.

Toch is het een pizzeria. Want in Amerika worden, zoals in het beroemde nummer van crooner Dean Martin, pizza's ook vaak pie genoemd: 'When the moon hits your eye/ like a big pizza pie/ that's amore.'

Het restaurant kwam in de plaats van het Vlaamsige eetcafé Fier. De naam staat op de luifels met letters zo moddervet dat je ze vanuit de ruimte kunt zien. De eigenaars veranderden het concept van Fier om meer aansluiting te krijgen met de aanpalende Rotisserie, óók een Amerikaans concept met een verwarrende naam, met nog een vestiging op het Beukenplein. Je eet er wat mij betreft de beste hamburger van de stad, en goede gefrituurde kip.

De Amerikaanse pizza komt in allerlei soorten, maten en diktes, maar bij The Fat Pie is de bodem van de Napolitaanse school - dat wil zeggen dat er geen vet in het deeg zit, dat hij mals, dun en soepel is en de korst knapperig en enigszins geblakerd.

Pizza El Pastor
Waar Napolitanen zeer strikt zijn over hun pizza's (in principe is alleen de margarita en de marinara toegestaan) zien we hier ook pizza met mosselen en kruidenboter, met shortrib, met gefrituurde kip erop of een pizza El Pastor met de Mexicaans-Libanese varkensshoarma van het spit. Dat zijn handige samenwerkingen met de Rotisserie.

Ook zijn er wat voorgerechten en borrelhappen, cocktails en veertien bieren op tap. En er is een klein (€16,50 p.p.) en een groot (€27,50 p.p.) samengesteld menu, waarbij ieder een pizza en een dessert krijgt en een aantal happen vooraf. Prima deal.

De 'bread service' (€6,50) betreft zelfgebakken zuurdesembrioche die wit en wollig is; aan de prijs, al is brioche (met eieren en boter) natuurlijk kostbaar om te maken. We krijgen er boter bij die is aangemaakt met kimchivocht.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Dat brood krijg je trouwens ook bij de uitstekende gehaktballen (€8 voor 3, €15,50 voor 6); tennisbalgrote jetsers van varkens- en rundergehakt met ook wat mondvullend, ­vettig merg. Er ligt een frisse, pittige romescosaus bij - van geblakerde paprika dus. Goed!

Burnt Caesar salad
Ook de Burnt Caesar salad (€10,50) is een succes. Twee kloeke parten romainesla zijn flink aangeschroeid in de steenoven maar toch nog knapperig, tussen de bladeren is miso gesmeerd die de hartige rol van de ansjovis op zich neemt. Bovenop ligt een dikke klodder huisgemaakte cottage cheese, knapperig broodkruim en ook nog een kruiwagenlading geraspte parmezaan. Dun ga je hier niet van worden, wel dik en vrolijk.

Dat worden we ook van de pizza's. De Pepperoni Pie (€14,50) is belegd met mozzarella, cheddar en - slim! - ook heerlijk smeltende comté. Dan naar eigen recept gemaakte pepperoni, oregano en chilivlokken. Ze laten het deeg hier drie dagen rijpen, en dat proef je: de bodem is mals en de korst net een klein beetje knapperig maar nog wel vouwbaar, met mooie blazen erop.

Best
De pizza’s zijn uitstekend, met goed deeg, een mooie korst en origineel beleg, ook door slimme samenwerkingen met de aanpalende Rotisserie.

Minder
De desserts (een enorme sundae en een mierzoete loodzware knalboozy milkshake) blijken meer puberale nostalgie dan we aankunnen.

Opvallend
The Fat Pie nam de plaats in van Fier; de ­eigenaars willen hier de zorgvuldige Americana van Rotisserie doortrekken.

Pepperoni is ongeveer zo Italiaans als de pizza Hawaii - een soort industriële, Amerikaanse kruising tussen salami en soppressata met veel paprikapoeder en knoflook erin, en zo vet dat je in de kaas een soort vetpoeltjes moet krijgen waar de plakjes worst in drijven. We zien pas nadat we hebben besteld dat je ook een slice kunt kopen (€4); dat was waarschijnlijk een goed idee geweest.

Ook de Famous Marine Clam Pie (€14,50) met mosseltjes (geen clams), chorizopasta, kruidenboter en pecorino is ontzettend lekker. Ter verfrissing is er een flinke knuist kervel op gelegd, en dat werkt goed.

Hennessy Colada
De desserts worden geserveerd in een plastic en een kartonnen beker. De Hennessy Colada (€8,50) is een dikke boozy milkshake met ananas en cognac, die we na twee slokken voor gezien houden, omdat we bang zijn anders niet meer recht te kunnen fietsen.

De Sundae (€4) met cashew, karamel en cornflakes is al even genadeloos - overigens met erg goed softijs. Het glazuur knalt van mijn kiezen. Er zijn vast mensen die heel hard gaan op dit soort softpuberale nostalgie.

Net als Rotisserie onderscheidt The Fat Pie zich weloverwogen van al die andere hippe burgertenten en pizzeria's in de stad. Dat komt vooral doordat alles zo weldoordacht en zorgvuldig is; benamingen die je ­normaal niet associeert met het moddervette junkfood dat er wordt geserveerd. Maar precies dat maakt het er zo leuk.

Vorige Proefwerken
Arc (7,5)
Jade Restaurant New Century Hotel (7+)

Café Binnenvisser (7,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

The Fat Pie

De Clercqstraat 79
1053 AG Amsterdam

zo-do 16.00-00.00 uur
vr & za 16.00-03.00 uur

020 2217449
thefatpie.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden