Plus Proefwerk

The Cottage (7+)

The Cottage in Oost serveert huiselijk Brits comfortfood. Ondanks de ruwe randjes een schattig zaakje - en goedgeprijsd.

The Cottage Beeld Mats van Soolingen

Onderweg naar The Cottage regent het pijpenstelen, binnen loeit de verwarming. Maar we vinden dat we, bij gebrek aan zonuren in juli en augustus, toch op zijn minst recht hebben op een nazomer. Daarom bestellen we Pimm's, het zomerdrankje van de English upper class: een bitter op basis van gin, met lemonade, munt en schijven fruit en komkommer.

En even is het alsof we niet op een tochtige straathoek in Oost zitten met uitzicht op een Febo, maar - jolly nice! - bij de Chelsea Flower Show, de Henley Royal Regatta of bij de finale van Wimbledon. Daar was het trouwens ook pleurisweer dit jaar.

The Cottage is namelijk een Britse bar, naar voorbeeld van de gastropubs die Engeland de afgelopen tien jaar stormenderhand hebben overgenomen. In klassieke Engelse pubs viel ­weinig te snaaien, behalve misschien een hardgekookt ei. Dan had je de greasy spoons, goedkope eetgelegenheden waar werkmannen hun full English breakfast of lunch gebruikten, vergezeld door baksteenrode thee met melk en suiker.

De gastropub dreef beide, opgestuwd door het rookverbod en gentrificatie van de grote steden, zowat uit de markt door drank te combineren met 'pub grub', eenvoudige maaltijden, hoewel je tussen de bangers & mash en de hamburgers ook steeds meer lamsrack en quinoa aantreft.

The Cottage is een klein, fris zaakje op de hoek van de Preto­riusstraat met plantjes, ouderwetse meubels en een lange bar, waarop zelfgemaakte taarten en chutneys staan. Daarachter ook een opgezette vos met een slabbetje, de mascotte van de zaak.

Wel mayo bij de potatoes
Veel Brits is er bij elkaar gebracht: je kunt er ontbijten met een scone of toast met Marmite, maar de zaak is duidelijk van Nederlanders: "We gebruiken hier gewoon dun, knapperig gerookt spek en we serveren mayonaise bij de roast potatoes," legt de vriendelijke eigenaar uit. "Dangerously continental," zou mijn Britse schoonfamilie dan zeggen, maar wat zou het. Het is een gezellige boel, met een lange bar, leuke zitjes in de vensterbank en zowel mensen alleen als stelletjes en complete families.

We beginnen met een bordje sausage rolls (€5,50): zeven stukjes verrukkelijke, moddervette eenhapssaucijzenbroodjes, net uit de oven, met peperig, vet worstvlees met wat salie en nootmuskaat. Zeg daar maar eens nee tegen; het is precies waar we zin in hebben.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Dan nog meer vlees en deeg in de vorm van een pie met lamsvlees (€12,50). Die komt op een plank en betreft een zogeheten 'top crust pie' - dus met een dakje, maar zonder bakje. Dat dakje is van lekker bros-boterig zanddeeg, en het lam is slurpzacht en lekker schapig in een fijne jus met erwtjes en munt. We krijgen er ook nog een rijke en goed aangemaakte salade bij.

Ook de hoofdgerechten zijn gul en goedgeprijsd, al komen we hier wel wat fouten tegen.

Jarenzeventigkookboek
De vis van de dag, prima in boter gebakken rode poon (€15,50), wordt geserveerd met een erg zure tartaarsaus die beter bij gefrituurde vis zou passen, en een garnituur van pompoen uit de oven met groene kool, zeekraal in dragonboter; lekker wel, maar de kool is nog te rauw.

En bij een enorm stuk in plakken gesneden buikspek (€13,50!) is het spek met de ingemaakte groente erg lekker, maar valt over de cider-mostersaus wederom te zeuren: het is een dikke, bruine saus die eruitziet als iets uit een jarenzeventigkookboek, en die heel erg zuur en vlak smaakt. Jammer.

Best
De huisgemaakte sausage rolls met vet worstvlees komen net uit de oven. Zeg daar maar eens nee tegen.

Minder
De cider-mosterdsaus bij het buikspek is véél te zuur en ook een beetje vlak. Zonde, want het spek is lekker.

Opvallend
Op zondag serveert The Cottage een Sunday roast. Met Yorkshire pudding natuurlijk.

We bestellen er roast potatoes uit het ganzenvet bij (€4,50) en krijgen ook nog wat huisgemaakte witte bonen in tomatensaus. De aardappelen zijn smakelijk, maar wel wat taai; het is bijna onmogelijk om goede roast potatoes weer op te warmen zonder dat ze hun kraak verliezen. De bonen zijn goed gaar, maar baked beans horen een beetje zoet te zijn, door toevoeging van stroop. Deze zijn wederom wat zuur en met wat te veel gerooktepaprikapoeder.

Sticky pudding
Van de toonbank kiezen we een puntje scone-and-butterpudding met custard (€4,50) en de sticky pecan pud met karamelsaus (€5). Die eerste is een leuke manier om het overgebleven ontbijt op te maken, en onze vrees dat een taart van scones waarschijnlijk loodzwaar zal zijn, is ongegrond - het smaakt naar heel lekkere wentelteefjes.

De ouderwetse custard is ook dik in orde. Sticky toffee pudding wordt normaal gesproken sticky door het gebruik van dadels en bruine suiker; deze is aan de droge kant en smaakt ook een beetje naar baking soda. De saus is wel erg lekker.

We zijn vergevingsgezind tegenover The Cottage, omdat alles vers en met liefde is gemaakt. Zeker als we de rekening zien: je kunt hier terecht voor een verse, huiselijke maaltijd voor de prijs van een studentenhap.

Vorige Proefwerken:
Edel (6,5)
Rosie's (8,5)

Wyers (7,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

The Cottage

Linnaeusstraat 88
1092 CP Amsterdam

wo-ma vanaf 08.30 uur
keuken open tot 21.00

020 2230835
thecottage.amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden