PlusProefwerk

The Avocado Show (6,5)

Bij The Avocado Show mag je avo zeggen, en er wordt geadverteerd met 'Instagrammable goodness'. Ach, we hebben slechter ontbeten.

Hiske Versprille
The Avocado Show Beeld Mats van Soolingen
The Avocado ShowBeeld Mats van Soolingen

Een gepelde, doorgesneden avocado ziet er, beplakt met sesamzaadjes en met een schijf ossenworst ertussen, wanneer je flink met je ogen knijpt, een héél klein beetje uit als een groen broodje hamburger. Zo'n gebbetje kun je met opgetrokken wenkbrauwen voor kennisgeving aannemen, maar je kunt er ook een volledig restaurantconcept omheen bouwen. Ziedaar: The Avocado Show.

Twee Amsterdamse ondernemers en chef Jaimie van Heije gingen aan de slag met dit one-issue-restaurant, dat voorlopig alleen open is voor ontbijt en lunch. Investeerder in de zaak - er zijn vergaande plannen om uit te breiden in het buitenland - is de oprichter van Nature's Pride, een grote invoerder en afrijper van de zwarte, vette Hass-avocado's.

Wellicht is dat de reden dat er geen andere variëteiten worden gebruikt; best jammer, want ook de lichtere, meer fruitige en kikkergroene Hall- of de grote, sappige Choquette-avocado hebben zeker hun charme.

Al het eten, zo wordt de gast verzekerd, zal in elk geval fotogeniek genoeg zijn om op internet mee te pronken. 'Stunning, Instagrammable goodness', heet dat hier. De avocado is immers niet alleen gezond, maar ook een prachtige vrucht, en alle gerechten worden daarnaast opgetut met (verder volstrekt smaakloze) bloemen; het restaurant had goedbeschouwd net zo goed The Paarse Viooltjes Show kunnen heten.

Wachtrij
We zijn vroeg, en ontlopen zo de lunchrij: wachttijden van drie kwartier zijn geen uitzondering. Dat hoort wel een beetje bij de grootstedelijke Amerikaanse brunchcultuur, waar in de rij staan voor pancakes en eggs Benny een geliefde zondagmiddagbesteding is.

Op het menu zien we hippe brunchgerechten: gepocheerde eieren met zalm (in een avocado), pannenkoekjes met bacon (en avocado), 'breakfastbowls' (rijkversierde bakjes yoghurt met mues­li, en avocado natuurlijk) en pokébowls (met avocado als bowl). De beloofde hipsters zijn overigens nergens te bekennen, de zaak zit vol jonge toeristen met dikke jassen en selfiesticks.

De Bellissima Breakfast Bowl (€9,50) is prima: frisse, plant-aardige kokosyoghurt die is opgedraaid met limoen en bevroren avocado, met goede huisgemaakte granola en fruit. We vinden het aan de prijs voor een omhooggevallen bakje yoghurt met muesli, maar bellissima is ie en ook genoeg om een volledig breakfast te zijn.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren
Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

Ook de avocadotoast met pompoenhummus (€9,50) is lang niet slecht: de spread is wat vlak, maar er zit prima aangezuurde pompoen en rodekool bij en een tot een kunstige roos gedraaide dungesneden halve avocado.

Ongebalanceerd
Met die laatste is trouwens verder niks gedaan: geen vlokje zout, geen kneepje citroen - dat had de boel wat opgetrokken.

Niet lekker zijn de overzoete yakitoristokjes (€8), die plakken van de maizena. Ze missen pit en schroei, en we vragen ons af of ze zijn opgewarmd in de magnetron. Er ligt van die gassige truffelmayonaise bij, en avocado­puree die bij zowel de kip als de truffel misstaat; die lijkt alleen toegevoegd omdat het moet.

Bij de Avo Poké Show (€15) doet een opnieuw onaangemaakte avocadowaaier dienst als een soort muurtje, waarbinnen de onaangemaakte sushirijst ligt. Er zit misschien een afgestreken eetlepel matige rauwe zalm bij, en een berg felgekleur-de visseneitjes, wakame en edamame: een zeer ongebalanceerd gerecht, en echt véél te duur.

We zitten danig aan onze #avotaks, maar maken ruimte voor twee bolletjes avocadoijs: een sorbet en een roomijsje (€7) Die missen ook weer zuur, en vooral de sorbet smaakt héél vet op een onplezierige manier.

Best
De Bellissima Breakfast Bowl, met frisse, ­plantaardige kokos-avocadoyoghurt, besjes en verse granola, is een vrolijkmakend ontbijtje.

Minder
De yakitoristokjes zijn overzoet, plakkerig en opgewarmd, en missen pit en schroei. Er zit van die penetrant gassige neptruffelmayo bij.

Opvallend
Er wordt maar één variëteit avocado gebruikt, de zwarte Hass; de oprichter van Hassimporteur Nature’s Pride is investeerder in het restaurant.

Ach, het valt allemaal best mee: The Avocado Show is gewoon een redelijk brunchrestaurant, een tikkie te duur, een tikkie te hijgerig, zoals er zo veel zijn in de stad. Het eten is wat ongeïnspireerd, maar doet wat het moet doen. Goedbeschouwd is het gewoon een soort Nutellawinkel voor fitgirls.

Optutten
Maar ik krijg dat beeld maar niet uit mijn hoofd. Dat in de keuken iemand fulltime dun­gesneden avocadoschijfjes tot lotusbloemen en kraanvogels staat te vouwen, en boterhammen en bakjes muesli staat op te tutten met blauwe viooltjes en rode tobiko (eitjes van de Japanse vliegende vis).

Dat iemand sesamzaadjes op een avocado staat te plakken ­totdat de vrucht, als je er in het halfduister welwillend naar kijkt, in de verte wel iets wegheeft van dat groene hamburgerbroodje (€15).

Maar dat er dan niemand in die hele zaak is die bedenkt dat die avocado een kneepje citroen en een vlokje zout nodig heeft...

Van dat soort dingen kan ik dus wakker liggen.

Vorige Proefwerken
Bordewijk (8,5)
Ferilli's (4+)

Centra (8)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

The Avocado Show

Daniël Stalpertstraat 61
1072 XB Amsterdam

Dagelijks geopend
9.00-17.00 uur

06 30633130
theavocadoshow.com

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden