PlusFilmrecensie

The Accompanist: clichéfilm met een ingewikkeld en onuitgewerkt verhaal

Roosje van der Kamp
PS film Beeld -
PS filmBeeld -

Je zou verwachten dat een film over klassieke muziek subtiel, elegant en fijngevoelig is. The Accompanist, die een helende werking toekent aan muziek en dans, is niets van dit alles. Het amateurproject van musicus ­Frederick Keeve, die het scenario, de regie en de hoofdrol voor zijn rekening neemt, gaat over de hemelse musica universalis, maar produceert zelf alleen maar valse noten.

De romantische mysteriefilm is onderdeel van de Pride-programmering van Picl. Het verhaal draait om de liefde tussen muzikaal begeleider Jason (Frederick Keeve), die in scheiding ligt na een auto-ongeluk waarbij zijn dochter verlamd raakte, en de jongere balletdanser Brandon (Ricky Palomino), die een comeback probeert te maken.

Brandon en Jason hebben allebei een geheim. Dat zorgt voor het centrale mysterie in de film, al worden beide geheimen vrij snel weggegeven. Het plot ontwikkelt zich voornamelijk door conflicten van buitenaf. In de vorm van Adam bijvoorbeeld, de vriend van Ricky die aan longkanker lijdt en losse handjes heeft.

Deze dramatische premisse is vooral een katalysator voor The Room-achtige taferelen, compleet met ellenlange repetitiescènes (onhandig opgezet met de pianist net buiten het frame), nietszeggende drone­shots van LA en een scène waarin Brandon, die na in elkaar te zijn geslagen door Adam zijn toevlucht heeft gezocht bij Jason en seks heeft in Brandons bed met – jawel! – zijn ex Adam.

Aan dit ingewikkelde, maar onuitgewerkte plot voegt Keeve nog een bovennatuurlijk element toe waarmee het metaforische op onsubtiele wijze letterlijk wordt gemaakt. Het idee is op z’n best clichématig, maar de uitwerking, een combinatie van ­eentonig acteerwerk, onhandig camerawerk en een ongelaagd script, maakt het resultaat ronduit ongeloofwaardig.

The Accompanist

Regie Frederick Keeve
Met Angelle Brooks, Jeanette Driver, Juliet Doherty, Frederick Keeve
Te zien op Picl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden