Recept van de dag

Thaise vis in bananenblad (hor mok)

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Smulpapen Beeld Mark van der Zouw

Wat maakt voor jou een goed feest? Dat vroeg een vriend me een tijd geleden. We hadden het over onze naderende vijftigste verjaardagen. Eén ding stond voor mij als een paal boven water: het is pas een goed feest als we met z’n allen eten en ik zelf kook. Koken is nu eenmaal mijn manier om liefde uit te drukken (geen zorgen, ik heb er meer). Een diner koken met mijn zus, beste vriendin en goede vriend is trouwens voor mij al een feest. Precies zo vierde ik dus afgelopen weekend die grote verjaardag.

We aten ons door mijn behoorlijk lange leven heen. Als ‘amuse’ was er de allereerste smaak die ik me herinner: het drupje Maggi dat oma me altijd stiekem van mijn hand liet likken. Daarna kwamen de pannen soep op tafel. Als enorm gezin scheppen we elkaar op van de lievelingstomatensoep van mijn kinderen of van de erwtensoep die mijn gezin al jaren bij elkaar houdt. Want van pré- tot postscheiding maak ik die elk jaar voor de verjaardag van de vader van mijn kinderen.

Na al dat oer-Hollandse werd het hoog tijd voor mijn ­culinaire grote liefde en kwam Thailand op tafel. Schalen vol zelfgemaakte Thaise worst. De verslavend kruidige ­sai ua van varken en onze khao soi van kip. Daarbij komt uiteraard papajasalade, mijn lievelingseten. En natuurlijk sticky rice, mijn lievelingsrijst. Ook zijn er bakjes van ­bananenblad gevuld met ‘custard’ van vis en rode curry – het enige gerecht dat nog niet in deze rubriek heeft ­gestaan.

Ik ben een enorme zoetekauw, dus sluiten we af met een dessertbacchanaal: de perentaart van mijn moeder, de zoete rijst met mandarijntjes van mijn ene oma en de chocoladepudding met slagroom van mijn andere oma. Ten slotte proosten we met kleine flesjes drank uit mijn drankkast. Hell yeah! Dit is het diner van mijn leven!

Thaise vis in bananenblad (hor mok)

Ingrediënten (voor 4 personen)

500g stevige witte vis in blokjes (wij gebruikten kabeljauw; tilapia werkt ook goed)
2½ el rode currypasta (liefst homemade)
1 ei
1 à 2 tl palmsuiker
3 el Thaise vissaus
250 ml kokosroom (geen kokosmelk! liefst pak van Kara)
2 tl rijstbloem
5 limoenblaadjes, in flinters
2 rode chilipepers
1 bosje Thaise basilicum,
8 cirkels bananenblad van ±25 cm doorsnee.

Bereiding

Doe helft van de vis, currypasta, eieren, palmsuiker en vissaus (alles goed koud) in een foodprocessor en mix. Voeg 2/3 van de kokosroom toe en maal tot dikke, luchtige moes. Proef en voeg eventueel meer curry, suiker of vissaus toe. Limoenblad erbij en nog eens mixen.

Voeg de blokjes vis toe en schep door elkaar.

Houd elk stuk bananenblad even boven een gasvlam tot het lichter groen en soepel wordt. Leg telkens 2 bladen op elkaar, vouw er vier hoeken in en zet vast met een houten prikkers (raadpleeg YouTube ‘Amok folding banana leaf basket’ voor meer beeldende instructies). Te veel gedoe? Het kan ook in kleine kommetjes.

Vul de bakjes met wat basilicumblad en vismengsel.

Verhit in een sauspan de overgebleven kokosroom met rijstbloem en laat indikken.

Garneer elk bakje met een lepel van dit spul en leg er wat reepjes limoenblad en chili op.

Stoom gaar in ± 10 min. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden